Finale van de grote steelbands
Op de zaterdag voor carnaval, 5 maart, is de finale van de grote Steelbands in het Savannah park; een soort stadion met 2 zijtribunes. De kaartjes zijn duur, 40 euro en we zitten aan de zijkant en best ver weg. Deze avond zijn alle plaatsen bezet, gezellig! Het is ook vreselijk druk bij de ingang en de uitgang van het podium. Immers het gaat om de grote steelbands, 100 tot meer dan 150 spelers! Voor ieder van de orkesten of bands is er 10 -15 min tijd voor het opbouwen, dan 8 min spelen (er loopt een voor iedereen zichtbare klok mee) en 2 min afbreken want dan is alweer het volgende orkest aan de beurt. Helpers en supporters van de bands schuiven allemaal mee over het podium en blijven er soms hangen. De geluids-meneer moet vreselijk hard rennen om alle microfoons op de juiste plek te krijgen.
In de finale spelen 11 kleinere bands en 10 grotere, afkomstig heel het land. We beginnen om 20:00 uur, het wordt dus nachtwerk. De sfeer op de tribunes wordt steeds beter, rond 24:00 wordt mee gezongen en gehost op de alom bekende carnavalsliedjes van dit jaar. Het publiek klapt en joelt voor hun favorieten, de bands uit Port Of Spain spelen duidelijk een thuiswedstrijd. We genieten van de muziek, van het enthousiasme en de sfeer in het stadion, heel bijzonder om dit mee te maken! De winnende band maakt er een heel spektakel van. Drie kanonnen schieten confetti over de band en de jury. De schoonmakers zijn maar druk met het opruimen van het springerige confetti spul. Helaas moeten we rond 01:00 weg; maandag willen we ook alweer zo vroeg op.
Jouvert
Om 01:30 maandagochtend rinkelt de wekker; om 02:00 uur vertrekken we om met de traditionele “jouvert” mee te doen! Deze traditie stamt uit de slaventijd. Overdag moesten de slaven werken dus carnaval vieren kon alleen heel vroeg in de ochtend. Als we aan komen houdt een grote box met pittige carnavals muziek ons goed wakker. Na thee, koffie en de traditionele maissoep, arriveert onze rijdende muziek vrachtwagen: wel 24 grote boxen produceren een enorm geluid dat helemaal doortrilt tot in je buik! Gelukkig hebben we onze oordopjes paraat.
Achter de geluidswagen wordt de modderkar gehangen. Hiermee kan alles en iedereen worden ingesmeerd. Immers de lol van Jouvert is om elkaar zo vies mogelijk te maken, begrijpen we. We zijn met een twintigtal westerlingen tussen 280 enthousiaste, lokale Trini’s. Wij worden gemakkelijk in de groep opgenomen en zitten al snel ook onder de modder en verf. De foto's spreken voor zich.
Om 04:00 vertrekken we al hossend en dansend achter onze muziek, natuurlijk gaat er ook een drank auto mee. Bier, rum maar ook water, cola en andere frisdranken zijn in de prijs inbegrepen. Het blijft de hele tijd gezellig en gemoedelijk ondanks alle drank, wat ik niet had verwacht. Het wordt hartstikke vol op straat als we in de tegenovergestelde richting ook andere Jouvert groepen tegen komen. De hele stad lijkt mee te doen. De chaos wordt nog groter als er rond 7:00 er ook auto's gaan rijden! Maar iedereen is goed gemutst en danst verder.
We hebben een knotsgekke nacht, leren wat dansen op zijn Trini’s inhoudt: kont tegen buik, soms 2 personen, soms een heel rijtje. We genieten van al die muziek, mensen en chaos! Tegen tienen zijn we terug, doodmoe, met zere voeten, spierpijn en honger. Na een lekker ontbijt gaan we in de haven onder de douche en slapen bij.
Parade of the Bands
De dinsdag is de belangrijkste dag, alle “bands” trekken door de stad langs de diverse jury’s. We vertrekken al om 6:00, zodat we kaartjes kunnen kopen voor de tribune bij een van de jury’s. De hele dag door bewonderen we de prachtigste kostuums, begeleid door snoeiharde muziek en af toe een Steelband. Onze oordopjes komen weer goed van pas.
Er zijn heel veel "blote" kostuums met prachtige hoofdtooien, enkel en armbanden, zie foto’s. Meestal zijn enkelen wel omvangrijk gekleed: “de koning en koningin” van de band.
Er zijn ook meer aangeklede kostuums, een schitterende serie “zwart/wit”, en vlinders maar ook historische hovelingen onder het motto "aan het hof van koning Arthur". Wat een investering
in kostuums voor één of twee dagen. Zoals onze chauffeur al zei, spaart groot deel van de Trini’s het hele jaar voor Carnaval.
Carnaval in Trinidad, een unieke ervaring!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
We vinden het altijd leuk om reacties te ontvangen! Je kunt ook mailen naar HannekeNils@gmail.com. Als je je eigen E-Mail adres bijvoegt, krijg je een antwoord, zo snel als we internet toegang hebben.