Ascencion vanaf de Pélagie |
De Pélagie nadert Ascencion |
Aan
land gaan en weer terug valt niet mee
Ascension
heeft geen watertaxi zoals Sint Helena en ook hier is de kade niet
beschut door een pier; de oceaan-deining komt gewoon langs. Gelukkig
is er nu weinig wind en kúnnen we naar de kant, dat kan niet altijd.
Het valt niet mee, vooral Peltje goed achterlaten is een probleem. De
eerste avond, in het donker, val ik bijna in het water met de PC in
een rugzak. Het gaat net goed!De deining breekt met veel kabaal, de Pélagie op de achtergrond |
Kleurige rotsen |
Schitterende
kleurige rotsen
Ascension
is een vulkaaneiland. Het is een relatief jong, hoewel in de
afgelopen paar 400 jaar geen nieuwe uitbarstingen meer zijn geweest.
Overal zie je vulkaangesteentes in allerlei kleuren, oude kraters
liggen overal verspreid over het eiland. De rotsen die de zee inlopen
zijn pikzwart en heel puntig, een mooi gezicht. Wandelen met Matt en Jean |
In het midden van het eiland vangt de hoogte berg de meeste regen. Daar is het groen en koel en kun prachtig wandelen met schitterende uitzichten. Mijn voeten kunnen het net 1-2 uur volhouden, fijn!
Het eiland heeft geen oorspronkelijke bewoners; in het begin van de 19e eeuw is het ingericht als Engelse basis om Franse schepen te kunnen zien aankomen die mogelijk Napoleon wilden bevrijden uit Sint Helena. Nu heeft dit stukje rots midden in de Atlantische Oceaan vele bestemmingen. De Britten hebben er nog steeds een kleine legermacht, het is een steunpunt om naar de Falkland eilanden te komen. Het vliegveld wordt door de Amerikanen gebruikt, de BBC heeft er een versterkingsstation, er is een oud NASA-volgstation voor het Apollo programma, de landingsbaan was geschikt voor de spaceshuttle en ook de Arianeraketten worden van hiervandaan begeleid. Overal zien we radarbollen, antennemasten en grote schotelontvangers.
Zwarte lava vormt hier een deel van de kust |
Er wonen heel weinig mensen, er zijn zelfs geen beroepsvissers. De zee rond het eiland is dan ook heel rijk aan vis. Vandaag hebben we een prachtige duik gemaakt. Het is lang geleden dat we zo veel vis en zoveel verschillende soorten hebben gezien: heel veel morene alen, 2 schildpadden, 4 soorten "Trigger Fish" grote en kleine kreeften, grote scholen rode kardinaals-vissen en nog veel meer. Het zicht is heel goed, meer dan 30 meter en het water lekker warm. Super dus!
Zee-Schildpadden
Sporen van zeeschildpadden die eiren komen leggen op het strand |
Morgen gaan we nog een laatste wandeling doen op de groene berg in het midden van het eiland. Maandag trekt de wind aan en vinden we het prima om weer te vertrekken. Dan hoeven we tenminste niet meer die enge trap op en af!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
We vinden het altijd leuk om reacties te ontvangen! Je kunt ook mailen naar HannekeNils@gmail.com. Als je je eigen E-Mail adres bijvoegt, krijg je een antwoord, zo snel als we internet toegang hebben.