woensdag 29 september 2010

Met de auto door afwisselend Gran Canaria; Zelf brood bakken eindelijk gelukt

Met de auto door afwisselend Gran Canaria
De afspraak met het benzinestation in de haven is dat we de auto om 9:00 op zondagochtend kunnen ophalen. Duidelijk veel te vroeg voor Spanje, de auto arriveert pas om 9:30, niet schoongemaakt maar wel met wat extra benzine. We zijn blij dat we toch weg kunnen want maandag wordt er nog verder aan de boot gewerkt.
Via de kustweg is het eerste doel naar de bijzondere moderne kerk van Aricas, gebouwd gedurende de afgelopen 100 jaar door een leerling van Gaudi. Ruim na 10 uur lopen nog van alle kanten mensen naar de kerk. Men staat ook buiten heel gezellig te praten. Ondertussen is de dienst gewoon bezig. Iedereen loopt in en uit zoals het uitkomt.
We gaan verder naar de oude districtshoofdstad Teror. Daar wordt de dienst van 11:00 uur voorbereid, er is nog net tijd om even rond te lopen in de prachtige, oude kerk. Er staan ontzettend veel verse bloemen. Prachtig! Er is een zondagse markt met een gezellige drukte. Nils loopt de markt rond en ik drink koffie en kijkt naar alle mensen. Ik geef mijn voet wat meer rust, de hielspoor gaat nog niet veel beter.
We lopen door de straatjes en bewonderden de oude balkonnetjes. Het museumpje in het volledig 18e eeuwse ingerichte huis van een van de notabelen, geeft een goede indruk hoe de elite hier vroeger woonde. Natuurlijk rond een binnenplaats, keuken achter, een stal voor de paarden en een koetshuis. Allemaal aan het centrale plein en alleen voor de zomer. In de winter woonde de familie in de stad.
Vervolgens rijden we de bergen in. De spectaculaire kraterwand met daarin kleine witte dorpjes is indrukwekkend. We wandelen naar een van de hoogste rotsen, die vroeger als een heiligdom werd vereerd door de oorspronkelijke inwoners van Gran Canaria. Vooral ik, Hanneke, raak niet uitgekeken op al die verschillende aarde tinten van dieprood tot pikzwart. Nils is een prima chauffeur, hij schakelt van de ene naar de andere versnelling alsof hij in Nederland niet altijd automaat heeft gereden!
Langs de weg doen twee oudere mensen een halfhartige poging om te liften. We stoppen, het blijken Nederlanders! Ze hebben te ver gewandeld en moeten nog 8 km langs de grote weg naar hun appartement. We brengen ze even ook al is het precies de verkeerde kant op .
Langs een diepe kloof met veel stuwmeren gaat het terug naar de westkust. Daarna is het nog een behoorlijk eind langs deze prachtige kust naar de haven. De lage zon geeft een bijzonder beeld tegen de zwarte rotsen. Gelukkig zijn we net voor donker thuis. Het was een prachtige dag.

Broodbakken gelukt!
We lezen nogal wat verhalen van zeilers die langere tijd op de oceaan onderweg zijn. In die verhalen is een versgebakken brood een hoogtepunt van de dag. Omdat er op zee tijd genoeg is om deeg te kneden en we nu ook 2 extra gasflessen hebben, wil ik deze kunst graag onder de knie krijgen. Het is handig om dit uit te proberen voordat je alles hebt gekocht. Ik ben dus al een tijdje bezig, tot gisteren zonder veel succes. Wel hebben we twee dagen geleden een prima pizza bodem van brooddeeg gemaakt.
Het blijkt dat het recept voor brood bakken dat ik gebruikte, te weinig water noemde. De lokaal gekochte gist is een “Rapido” versie een snelle dus, die je dus niet eerst 10 min moet laten staan, want dan is ie al bijna uitgewerkt. En natuurlijk in een oven zonder thermostaat is het altijd een beetje proberen.
Met hulp van een recept van Miranda wat ik gisteren kreeg en wat zoeken naar een goed recept op Internet, is het vandaag gelukt! Met lokale ingrediënten, dus hoeven we niets uit Nederland mee te nemen. Onze boodschappenlijst is al lang genoeg.
We hebben de afgelopen dagen behoorlijk hard gewerkt aan onze klussenlijst: boot schoonmaken en waar nodig poetsen, de was doen, voor alle boot uitgangen noodpluggen klaarmaken, de buitentafel opnieuw lakken, het ophang-systeem van de bij-boot verbeteren.
Morgen gaan we inpakken en lekker rustig naar Nederland vliegen. Waarschijnlijk hebben we de komende 12 – 14 dagen niets te melden. 12 oktober vliegen we terug naar dit heerlijke klimaat en zeilen we naar Tenerife.
Groetjes van Hanneke en Nils

1 opmerking:

Anoniem zei

Hanneke & Nils,

Laat even weten vanuit welke have jullie vertrekken op GC op 21 november, wij komen op 20 november aan op GC.

Henk & Jacomien