woensdag 3 oktober 2012

Haaienspektakel

Haaien in het aquarium willen allemaal hetzelfde stukje vis

In deze tijd van het jaar is de wind hier niet te voorspellen! Volgens de gribfiles zou er geen wind zijn, maar als we maandag 24 oktober de zeilen hebben gehesen voor de tocht van 20 mijl naar de Rosario eilanden, blijkt de wind pal tegen. We moeten zelfs reven; ook de stroom staat behoorlijk tegen. Sven wordt zeeziek en  Saskia kan het maar net houden. Even overwegen we of we toch niet om zullen keren, maar dan wordt de wind wat minder en is Rosario toch bijna bezeild.

Uiteindelijk varen we op de motor naar binnen. We hebben een kaart gekocht bij club Nautico, de marina waar we in Cartagena voor anker lagen. Onze eigen elektronische kaarten geven weinig detail en zijn niet te vertrouwen volgens de “Cruising Notes” die we van internet, Noonsite.com, hebben gehaald. Helaas is er geen zon, dus zijn de ondieptes slecht te zien. Saskia en Sven zitten voorop en helpen kijken. Gelukkig zijn er wel andere boten die ons laten zien hoe we moeten varen tussen een paar houten palen door. Uiteindelijk liggen we op een prachtig, rustig plekje voor anker en kunnen zowaar redelijk snorkelen. De zonsondergang is prachtig!
De volgende ochtend maken we een wandeling over het eiland. Het resort, aangeprezen in de reisgids, ziet er heel basic uit. Het kleine, armoedige dorpje bruist niet bepaald van menselijke activiteit, wel scharrelen kippen en varkens er enthousiast rond. De kinderen hebben er veel plezier met spelen in de modder van de regen. Blijkbaar gaan ze deze dinsdagochtend niet naar school.
´s-Middags varen we verder naar het aquarium, ook nu is een doorvaart door het rif vinden lastig. Gelukkig helpt de zon en vinden we de ingang weer gemarkeerd door 2 houten palen, die ook op de kaart staan.

Fregatvogel kolonie
De ankerplaats is prima beschut met aan alle kanten het rif. Wel is het koraal er dood, zodat snorkelen tegen valt. We maken een dinghy excursie naar een broedkolonie van fregatvogels. Wat een boel vogels in de lucht en vooral op de bomen. Er zitten nog een paar jongen op het nest.
Woensdagochtend zijn we op tijd in het aquarium, maar pas als de eerste toeristenboot arriveert, gaat het echt open en wordt een rondleiding gegeven langs de vele soorten vissen in de bakken. Vooral de haaienshow is spectaculair.

De trainer "stuurt"de haaien van het platform
De trainer gaat met het voer op een platform op het water staan en de haaien `schuifelen` het platform op. Ze krijgen vis dat met veel kabaal wordt verorberd. Dan worden ze weggestuurd en herhaalt het spektakel zich. Erg leuk! Er is ook een min of meer standaard dolfijnen show, best aardig.

De zwaardvis in zijn bassin
De grote zwaardvis ziet er groot en gevaarlijk uit, maar bekommert zich niet om de vis die in het water wordt gegooid. En als alles dan is afgelopen, komt de volgende toerboot en begint het weer van voren af aan. We zien alles 2 keer, gaaf! De zeiltocht terug naar Cartagena is heerlijk rustig. Een prachtige halve wind zorgt voor een lekker vaartje, het zelfgebakken brood smaakt prima en er is schaduw onder de fok. Iedereen geniet.  

Op de markt wordt mais vermalen tot mail.
We brengen nog een paar dagen door in Cartagena. De openlucht markt is boeiend. Het is een drukte van belang, alles is er te krijgen. De vlees hangt zomaar in de openlucht en kippen worden ter plekke geslacht en geplukt. Langs het water is de vismarkt met héél veel soorten vis. Alleen bij de dure kreeften en krabben liggen een paar blokjes ijs.


Binnenplaats vh inquisitie gebouw
Het inquisitie museum is gehuisvest in een prachtig gerestaureerd gebouw. Helaas is de uitleg voornamelijk in het Spaans, al spreken de martelwerktuigen voor zich.  Afkoeling hebben we ook nodig, vooral Sven. Die denken we te vinden in de prachtig gerestaureerde nationale bibliotheek, waar een grote leeszaal is. Als Sven zijn boek pakt, komt de bewaker al gauw naar hem toe. Nee, je mag hier alleen boeken lezen die van deze bibliotheek zijn. Als ik uitleg dat we geen Spaans kunnen lezen, maakt dat geen indruk. Nou ja, dan niet……

Saskia en Sven nemen een bad in een moddervulkaan even buiten Cartagena. Het is heel vreemd, maar super gaaf, gevoel om in modder te “zwemmen” zonder te zinken of de bodem aan te raken. Zondag 30 oktober vliegt de jeugd naar Bogota en een paar dagen later naar huis. Het was heel erg gezellig met zijn vieren, heel bijzonder om 3 weken met elkaar op te trekken.
Op de Pélagie is volop werk aan de winkel. De was moet worden gedaan, de klussenlijst is weer gegroeid en we moeten boodschappen inslaan voor 5 weken. Donderdag vertrekken we samen met de Tika naar de San Blas eilanden. Daar zijn vrijwel geen winkels dus is het handig om alles bij je te hebben. Er is waarschijnlijk ook geen internet, dus we zullen de site bijwerken via de SSB radio. De foto’s komen dan later als we begin november weer in Panama verwachten te zijn.

Geen opmerkingen: