vrijdag 10 mei 2013

Géén wind

In Taiohae hebben we via internet de windverwachting opgehaald. In het weekend geen of weinig wind en vanaf maandag zou de passaat terug keren. Tot nu toe heeft de passaat ons hier in de Pacific niet teleurgesteld; we hebben heerlijk comfortabel en snel gezeild. We verheugen ons op een lekkere snelle overtocht naar de Tuamoto´s.
Klusjes zijn er altijd, maar weer eens lak bijwerken
Als we zondagavond in de Anaho baai via onze radio de windverwachting ophalen is dat een domper, voor maandag en dinsdag is weinig wind voorspeld. We besluiten maandagochtend toch te vertrekken, misschien valt de wind mee als we eenmaal buiten de baai zijn. Niet dus, de motor is nodig! Er is nog een baai aan de westkust van Nuku Hiva waar we nog niet zijn geweest. Daar laten we ´s middags ons anker vallen om eerste maar eens lekker een nachtje te slapen en een nieuwe meerdaagse windverwachting op te halen. (11 mijl gevaren in totaal). Er zijn altijd klusjes te doen!
Weer een teleurstelling, de komende 3 dagen géén lekkere oostenwind, de passaat, maar vrijwel geen wind en ook nog eens uit alle richtingen. Maar ja, de Marquesas hebben we eigenlijk wel gezien, dus gaan we dinsdagochtend toch maar op weg. Dan maar op de motor en wie weet komt de passaat wel eerder terug.
Zou er morgen meer wind zijn?
Vandaag is het vrijdag. De afgelopen dagen was er inderdaad heel weinig wind. Frustrerend om er toch nog wat van te maken. En al die klappen die het grootzeil maakt met weinig wind, het doet pijn aan de hart, want het zeil en de tuigage slijten er ontzettend van... Dus dan maar weer samen het grootzeil naar beneden halen; dat was twee keer raak vannacht in mijn slaapperiode! En als er weer een beetje wind is moet het grootzeil dus weer gehezen worden, we zijn uiteindelijk wel een zeilboot. Vanochtend deed Nils dat helemaal in zijn eentje ommij wat slaap te gunnen. Toen alles weer stond, was de wind al weer op! Ach ja, zo is het zeilersleven; we gaan met de wind en als die er niet is, gaan we gewoon minder gemakkelijk!
Er is ook goed nieuws. Deze ochtend zitten we midden in de buien, en buien hebben vaak wind er omheen. Dus nu zeilen we alweer een paar uurtjes. Het is wel goed opletten want de wind is veranderlijk, maar we zeilen! Het beste nieuws kwam gisteravond met de nieuwste windverwachting: morgen in de loop van de ochtend moet de passaat terugkomen. Dan kunnen we toch nog het laatste stuk met een stabiele lekkere wind zeilen.
We hebben in de afgelopen 2 dagen 221 mijl gevaren; nog 290 mijl te gaan naar het atol van Kauehi.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen: