vrijdag 6 juni 2014

Duiken bij het Groot Barrière Rif



Doktorsvissen

Nu we eenmaal een auto hebben, is het erg handig om een aantal boodschappen te doen. Hier in Australië liggen de winkels ver uit elkaar, met een auto kun je naar de goede winkel rijden. Eindelijk is er nu een goede wandelrugzak aan boord en kunnen onze met plakband gerepareerde koffers afgedankt worden.

Veel kleurig koraal

Voor dinsdag hebben we drie duiken geboekt op het Groot Barrière Rif! Met een snelle catamaran varen we in anderhalf uur van Port Douglas naar het Agincourt Rif, een van de buitenste riffen. Het weer is prima; er is niet veel wind en de zon schijnt heel regelmatig: we boffen. Het zicht onder water is prima zo ver uit de kust. De koralen zijn geweldig mooi: veel verschillende vormen en kleuren; er is geen dood koraal te zien. De grote koraal “bergen” zijn bijzonder imposant, gevormd over vele tienduizenden jaren. En dan te bedenken dat een paar honderd meter verder de oceaanbodem 1000 m diep is! Er zijn veel verschillende soorten vissen, ook veel grotere soorten. 

Maori Wrasse

We zien prachtige geel-zwarte groupers, karperachtigen, een opvallende zwarte-witte snapper en zelfs een reusachtige “Maori Wrasse”, die helemaal niet bang is en bij de boot blijft hangen. Verwacht hij gevoerd te worden? De aantallen van iedere soort zijn niet erg spectaculair. In de baaien van de Whitsundays zagen we meer vissen.

Hanneke

Wat een perfecte organisatie op deze catamaran, die speciaal gebouwd is om iedere dag naar de buitenste riffen te gaan met snorkelaars en duikers. Bij aankomst staat de thee en koffie al klaar met koekjes en cake; de duikflessen worden vanuit een centrale ringleiding met nieuwe lucht gevuld, sjouwen is dus niet nodig; en er wordt een heerlijke lunch geserveerd. Er loopt zelfs een fotograaf rond die zowel boven als onderwaterfoto’s maakt. We kunnen de verleiding niet weerstaan
Nils geniet ook!

Vandaag, woensdag, rijden we met ons autootje naar Herberton, om het Openluchtmuseum te bekijken. Er staan zo’n 80 oude gebouwen, verzameld uit heel Australië. Bijna alle gebouwen bestaan uit hout met een golfplaten dak. Vooral de inrichting is heel boeiend; ieder gebouw heeft een bestemming en laat heel veel zien van oude voorwerpen die daarmee te maken hebben. Er is een naai-atelier met wel 20 oude Singer naaimachines; een oude tandartsenpraktijk inclusief een tandartsenstoel van voor de oorlog; een camera winkel met heel veel oude fototoestellen, aan het museum gedoneerd door mensen uit heel Australië. Natuurlijk ook een oud post en telegraaf kantoor, inclusief een oud telefoon switchboard. 

Harley Davidson uit 1923 - Hij werkt!

De garage biedt onderdak aan heel veel prachtige old-timers. Een Austin Martin uit 1935 wordt voor ons opgestart. Ook een schitterende Harley Davidson uit dezelfde tijd loopt als een zonnetje.

Deze machine giet regels voor de krant - begin 1900

De oude drukkerij is bijzonder interessant, vooral omdat een vrijwilliger een oude zetmachine uit 1890 demonstreert en precies uitlegt hoe die werkt. De meer geavanceerde drukpers uit 1925 staat er ook en wordt op dit moment helemaal gerestaureerd. Boeiend!

Hanneke reed al  jong op een John Deere

Er staan heel veel oude tractoren, stoommachines en dieselgeneratoren. Drie John Deere trekkers zijn helemaal gerestaureerd en opnieuw beschilderd in de groen-gele kleuren van deze fabrikant. Dit spreekt mij, Hanneke, erg aan: als kind heb ik nog op zo’n trekker gereden bij mijn vader op de boerderij. Het is helemaal leuk als een museummedewerker de trekkers om 2:00 uur ‘s middags met de hand aanzwengelt en ze echt gaan lopen met hun kenmerkend John Deere geluid. Helaas moeten we op tijd terug zijn in Cairns, om zes uur gaat het hek van de Marina op slot en kunnen we niet meer bij Peltje. We halen het net, nadat ik een sprintje heb getrokken.

Onze sponsor is ook vertegenwoordigd

Wat een leuke tijd hebben we hier in Cairns, zeker nu het niet meer zoveel regent en de zon het landschap extra kleur geeft!

 

Geen opmerkingen: