donderdag 23 december 2010

Atlantische Oversteek, de balans opmaken

Nu we alweer een paar dagen hier in de haven van St Lucia liggen en lekker uitgeslapen hebben, is het een goed moment om de balans op te maken. Wat vonden we ervan, wat ging goed en wat kan een volgende keer (nog) beter.
De Pélagie, water, stroom en elektra
De Pélagie heeft zich prima oceaanwaardig betoont, maar we hebben natuurlijk geen echte zware storm gehad. Grote golven rollen gemakkelijk onder haar door en zijwaartse golven zijn geen enkel probleem, wel zijn dan de boot bewegingen meer verward. Ook met veel wind aan de wind zeilen was geen probleem, zoals we al wisten; gewoon op tijd reven. De gennaker voeren is niet gemakkelijk, maar de 2-de helft van de reis ging het een stuk beter. We hebben wat geleerd, denken we.  We zijn wel erg afhankelijk van de stuur automaat, we sturen bijna nooit zelf. We vinden dat we dat vaker moeten doen, vooral in het donker, want sturen alleen op het kompas is nog niet zo eenvoudig.
We hadden meer dan voldoende water, we hadden nog ruim 3 kwart tank, 200 liter, over. De tweede helft van de reis stond de elektrische waterpomp uit zodat we nog minder gebruikten. Er was water om te wassen en 2 x een heerlijke douche te nemen. We hebben voor dit soort reizen dus geen watermaker nodig.

De diesel voorraad was ook voldoende, we hadden nog bijna de helft over. Als we de motor zachtjes bijzetten en zo goed mogelijk gebruik maken van de zeilen, kunnen we ook met weinig wind met hulp van de motor best ver komen. Stroom draaien was wel nodig, maar dat gebruikt relatief weinig brandstof.

Elektriciteit heeft nog wel wat aandacht nodig. De zonnepanelen zijn prima, maar er is niet altijd zon. De windgenerator is een goede aanvulling. Hij heeft natuurlijk wel wind nodig en doet het niet zo best als de wind achter is. Onze oude Air Marine maakt een hoop lawaai. Een nieuwe generatie wind generator, bijv. de Rutland 913, staat nog wel op onze verlanglijst. Stroom draaien met de motor deden we gemiddeld een uur per dag, vooral als we via de SSB gingen zenden. We zijn er nog niet helemaal uit waarom het laden zo variabel was, soms 70 Amp. per uur soms maar 30 Amp.uur. Dat moeten we nog eens navragen.

Communicatie
Wind en weers/verwachtingen ophalen is heel belangrijk, en e-mailtjes van het thuisfront zijn erg leuk! We zijn niet blij met de beperkingen van Sail-Mail in deze. Veel zeilers halen data op via hun Iridium telefoon. Dat gaat snel en gemakkelijk en omdat we toch al een abonnement hebben, is het niet eens zo duur. Onze intentie is om die apparatuur ook aan te schaffen zodat voor een volgende oversteek dit aspect beter geregeld is.
Het is een heel rustgevend idee om de iridium telefoon te hebben. Die kwam ook goed van pas om ons communicatie probleem op te lossen. Bijna alle ARC zeilers hadden een iridium telefoon aan boord.

Eten en leven aan boord
Het eten was heerlijk onderweg. Het zelf gebakken brood was iedere keer weer een traktatie. De groenten bleven prima vers, de laatste aubergine ging de laatste dag door het eten! Uien, aardappelen en pompoen zijn er nog. Zelf vind ik sapjes heerlijk, dus die zijn bijna opgegaan. De verse vis was een prima afwisseling. Geen goedkope bron van eiwitten trouwens, de vissen hebben heel wat aas en vislijn mee gepikt, en niet alleen bij ons. We hebben de alcohol niet gemist, ook door het totaal andere ritme aan boord.

Het wachtlopen ging goed. Wel moet er iets meer tijd zijn voor Hanneke in de nacht. Ze was aan het eind erg moe. Volgende keer overwegen we 4x 3½ uur te doen met om de één of twee dagen een uitslaap mogelijkheid voor degene die niet om 8 uur ’s ochtends weer naar bed kan.
Lezen, Sudoku’s maken, muziek en luisterboeken, sterren kijken, genieten van de golven, gezellig samen eten koken en opeten, vissen, verhaaltjes schrijven en radionetjes volgen, de boot op orde houden, de zeilen goed zetten en in de gaten houden; we hebben ons geen moment verveeld onderweg.

Naar verhouding was het leven aan boord comfortabel, we wenden natuurlijk ook aan “wasmachine” omstandigheden. Vooral Nils had in het begin moeite met slapen; de golven slaan behoorlijk tegen de wand en dat kan klinken! Hanneke sliep altijd al met oordopjes in, Nils is er nu ook aan gewend. Dat helpt enorm om een meer rustige slaapsfeer te creëren. Overdag heeft Hanneke ook een ooglapje gebruikt, dat helpt tegen de zon, die in de slaapkamer door het dakraam binnen schijnt.

De ARC
Voor ons waren de informatie van de ARC vooraf en de seminars in Las Palmas erg nuttig. Tenslotte zijn we niet zo super ervaren in het zeilen en vooral niet over langere afstanden. De ARC veiligheidskeuring fungeerde ook als een prima stok achter de deur om alles werkelijk tot in de puntjes op orde te hebben. Het was bijzonder om zoveel nieuwe mensen te leren kennen van allerlei nationaliteiten met hetzelfde doel, de plas over.
De radionetjes onderweg waren erg leuk en gaven structuur aan je dag, maar daar heb je natuurlijk niet perse de ARC voor nodig. Het is ook een goed gevoel dat je niet helemaal alleen op die plas bent, maar eigenlijk helpt het niet. Je blijft toch altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid.
Mee doen is niet zo goedkoop, maar het grootste nadeel zijn de vaste route en de tijd. De vertrektijd staat vast, 21 november, dus een goed weer moment afwachten is er niet bij. Het ook een lang stuk om in een keer te zeilen. Veel zeilers gaan van de Canarische eilanden eerst in ong. 6-8 dagen naar de Kaap Verden en daarna in 2-3 weken de oceaan over. Zij kunnen dus ook die eilanden te bezoeken en er te provianderen.
Voor ons was het meedoen met de ARC een heel positieve ervaring, die we niet hadden willen missen.

Dus wat vinden we van deze oversteek?
We vinden deze oceaan oversteek een fantastische, bijzondere ervaring, met zijn tweeen samen hebben we het toch maar gedaan! Dit vergeten we ons leven lang niet meer. Dank zij alle goede voorbereidingen ging het prima, er is niets kapot gegaan en we hebben van iedere dag genoten!

En nu zijn we met de Pélagie in de Carieb om dit stuk van de wereld te verkennen. Heel bijzonder. En het leuke is dat we dat met onze gasten de komende weken mogen delen. We kijken er naar uit.

Geen opmerkingen: