woensdag 25 juli 2012

Naar de prachtige onderwaterwereld van Bonaire

Aves de Sotavento is onze laatste stop voor Bonaire. Een gemakkelijk tochtje van 10 mijl, weer lekker voor de wind. Het invaren is hier lastig, want het is behoorlijk ondiep. Hanneke staat vóórop de Pélagie, dus ze kan goed uitkijken en Nils aanwijzingen geven; het gaat prima. Fijn dat onze catamarans weinig diepgang hebben. Hier is de Venozulaanse kustwacht gevestigd; ze roepen ons op als we langs varen. De volgende dag komen ze aan boord. Ze zijn erg aardig en samen vullen we, met ons beste Spaans, een aantal formulieren in. Ze willen onze vishengel wel als kadotje.

Oude Nederlandse vuurtoren

Nederlands fort
Dat is wat lastig, we hebben er maar een, gelukkig kunnen we ze blij maken met een fles rum. De mannen zijn hier voor een maand. De volgende dag wandelen we langs hun kampje. Er is niet veel te beleven, alleen een voetbalveldje en een paar kleine gebouwtjes; wel hebben ze een grote generator en waarschijnlijk een watermaker. Toch lijkt ons een maand hier erg lang. Overal zijn conche schelpen als versiering gebruikt, ook langs het helicopterplatform.
We vinden de ruines van twee Nederlansde forten en een vuurtoren. Hier werd door onze landgenoten, nou ja de slaven deden vast het zware werk, fosfaat gewonnen volgens onze pilot.

Naar Bonaire, schitterend snorkelen en duiken
Het is nog 30 mijl naar Bonaire, weer heerlijk voor de wind, onze 2 fokken doen het weer prima! Hier mag je alleen aan een meerboei liggen, ankeren is overal verboden om het rif rond het eiland te beschermen. Als we een kijkje onder water nemen, is er vlak bij de Pélagie relatief weinig te zien.  We zijn verwend de afgelopen weken!
Met de bijbootjes gaan we naar Klein Bonaire, het onbewoonde eilandje vlak voor Bonaire. Daar is een prachtig rif en is met een snorkel véél te zien. We genieten! Als Nils later vanaf de Pélagie naar de kust zwemt, ziet hij onder water ook de prachtigste vissen. We huren een auto en een duikuitrusting voor mij, Hanneke, en maken met zijn vieren een aantal schitterende duiken langs de kust. Het zicht is heel goed, er is veel prachtig gekleurd koraal en sponsen. En er zwemt véél vis; schildpadden zien we ook. Het is net of je in een eindeloos groot aquarium zwemt. 
Morgen komt mijn zus, Karin, met haar man Arnoud en dochter Fleur 2 weken op bezoek. We kijken er naar uit. 

Geen opmerkingen: