dinsdag 19 januari 2016

Naar Sint Helena, dag 1-3

Zondag 17 januari gaat de wind zoals voorspeld, liggen in de marina van Kaapstad, we kunnen vertrekken. Onze buurman Shoan houdt de punt van de Pélagie vast met een lijn als Nils ons schip draait in de beperkte ruimte naast de steiger. Het gaat prima, net als de nauwe doorvaart tussen alle boten naar de dieselpomp. Helemaal vol met diesel en water laten we Kaapstad achter ons; geen uitzicht op de Tafelberg meer!
We worden uitgeleide gedaan door heel veel zeerobben die op hun rug naar de Pélagie liggen te kijken; het lijkt wel of ze ons uitzwaaien zo met hun flippers boven water. Aalscholvers vliegen in langere formaties laag over het water, de meeuwen roepen ons toe: goede reis.
Na een half uurtje zeilen zien we een motorbootje op volle snelheid naar ons toe varen. Het blijkt de 'Amberes' van onze buren Robert en Trudy te zijn die met hun antieke Nederlandse motorzeiler ons komen uitzwaaien, wat leuk!
De routine van een lange oversteek is ons ondertussen vertrouwd, we eten rond vijf uur. Dit keer is het gemakkelijk, er is nog sla en biefstuk over van de BBQ van de avond ervoor. Het is hier heerlijk lang licht, als Nils naar bed is, geniet ik nog van de dolfijnen die springen en duiken rond ons schip. De zon gaat bloedrood onder, het is lekker om weer op weg te zijn. Rond Kaapstad is de Atlantische Oceaan maar 12° dus de wind is koud, zeker 's nachts. Onze lange broeken en truien komen goed van pas, zelfs ik zit vaak binnen. De warme kruik in bed is heerlijk, zeker na een nacht wacht.
Het is wel weer wennen, na drie maanden marina's in Zuid Afrika zijn we verwend. Nu moeten we het weer doen met de elektriciteit van de zonnepanelen en de generator, het water is op rantsoen en internet hebben we ook niet meer. Nils kan eindelijk lekker bijslapen en zijn gekneusde rib extra rust geven. Ik bak brood, maak yoghurt en lees lekker een boek per dag. ' s Middags spelen we drie spelletjes Rummikub. Maar vooral genieten we van de blauwe lucht en de blauwe zee!
Nu op de derde dag zijhebben we ons ritme weer gevonden. De wind waait lekker door, komt heerlijk ruim in en maakt het leven aan boord comfortabel. We varen ruim zes knopen, het rif van de afgelopen nacht hebben we laten zitten, want de wind gaat nog wat toenemen. Dit levert daggemiddelden op van rond de 150 mijl, dat schiet op.
Al (pas?) 313 mijlen afgelegd, nog 1377 te gaan!
Dit bericht is verstuurd met onze korte golf radio, dus geen foto's, die komen later.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen: