donderdag 28 januari 2016

Terug in de tropen

Terug in de tropen
Toen we Kaapstad verlieten, blies er een koude wind over het water van 11°, lange broeken en truien weer. Na een aantal redelijk zonnige, maar dus koude dagen hadden we 2 bewolkte dagen met zelfs regenbuien. Onze nieuwe generator kwam prima van pas. Nu hebben we al drie dagen heerlijk zonnig weer, het is weer lekker warm, de lange broeken en truien zijn alleen nog 's nachts nodig: we zijn terug in de tropen, heerlijk. Aan onze zonnepanelen merken we dat de zon hoger staat: rond het middaguur worden de accu's met meer dan 20 A opgeladen!

Minder wind en minder stabiel.
Al een aantal dagen zagen we in de windverwachting dat achter ons een gebied was met minder wind. Nu heeft het ons ingehaald, we gaan nog maar tussen de vier en vijf knopen per uur. Vannacht hadden we een aantal buien die overtrokken net als vanochtend. Voor en na de bui is vaak heel weinig wind, in de bui vaak heel veel. Zowel Nils als ik hebben een actieve nachtwacht gehad, want als de wind steeds verandert moet je erg alert zijn en steeds de koers (of de zeilen) aanpassen. Zeker pal voor de wind luistert het erg nauw. Teveel de ene kant op doet de fok inzakken waarna die weer met een grote klap terugkomt: niet goed voor het zeil en de verstaging. Teveel de andere kant op kan een klapgijp veroorzaken: de giek slaat naar de andere kant. Die zit wel vast met een touw aan de kikker maar het is toch niet goed voor het zeil en de verstaging.^

Eindelijk beet
Na vijf dagen de hengel uit gehad te hebben, heeft eindelijk een mooie grote dorade gehapt én Nils heeft hem binnen kunnen halen, zonder dat hij ontsnapt is. Een prachtig beest, eigenlijk zonde om dood te maken, maar ja we moeten eten. Nu zitten er vijf pakjes filé in de diepvries en gisteren smaakte de verse vis heerlijk. De hengel is voorlopig weer opgeruimd.

Sailmail perikelen
De radio-ontvangst hier op de oceaan is redelijk, onze netjes werken ook met grote afstanden tussen de boten. Het Sailmail station in Afrika kunnen we ook (nog) goed bereiken, maar, helaas, het station zelf werkt niet altijd helemaal goed. Een paar dagen geleden kregen we een boodschap dat zij onze berichten niet door konden sturen naar internet! En om weersverwachting op te halen hebben we toch echt die link naar internet nodig! Gelukkig hebben we onze Iridium telefoon als back-up. Daarom is ons vorige verhaal waarschijnlijk ook twee keer op onze website gezet: een keer door Nils via Iridium, een keer door Sailmail toen de internetverbinding weer gerepareerd was. Zelf kunnen we op zee niet op onze site kijken, straks in Sint Helena wel en kunnen we alles weer netjes maken.

We zijn er bijna. . .
Het is nu, 28 januari 13:00 uur, nog 110 mijl naar de noordpunt van Sint Helena. Morgen in de loop van de dag denken we aan te komen; als de wind nog verder wegvalt zetten we de motor bij. Lekker weer een glaasje wijn drinken morgenavond en vooral een hele nacht doorslapen! Het is ook leuk de mensen van ons radionetje te ontmoeten, want die kennen we nog niet.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen: