dinsdag 31 mei 2016

Gezellig maar koud en regenachtig in Horta

Overal bloeien bloemen
Woensdag 25 mei slapen we heerlijke uit! De Pélagie ligt rustig achter haar anker, er gaat geen wekker na drie uur om het stuur over te nemen; wat een weelde! Er liggen nog meer Nederlandse boten in de baai, een groep van zes boten blijkt terug te komen van een rondje rond de Atlantische oceaan. Ook zij hebben het de laatste dagen zwaar gehad. 's Avonds gaan we met de hele groep uit eten, gezellig om met iedereen ervaringen uit te wisselen.
De reparatie van de stuurautomaten heeft de hoogste prioriteit. Donderdag blijkt een religieuze feestdag, toch is het Raymarine kantoor open. "Nee, we komen niet als je voor anker ligt". Na veel praten bij de marina krijgen we vrijdagmiddag een plaatsje aan de kade. Helaas komt Peter, de Raymarine expert, niet langs. Nou ja, we hebben genoeg was om ons bezig te houden.
De kust van Fayal
Het eiland rond
Zaterdagochtend realiseren we ons dat er in het weekend toch niets gebeurd. Dus trakteren we ons zelf op een huurauto. De Azoren zijn vulkanisch, net als de Canarische eilanden, Ascension en St Helena. Eerst rijden we naar het Zuid oostelijkste puntje van het eiland. Daar heeft heel recent in 1957,een vulkaan uitgebarsting nieuw land gemaakt. Eenmaal op weg betrekt de lucht. Na een half uur rijden we in de miezer en even later is er alleen maar mist. Misschien kunnen we beter eerst ergens gaan eten. Dan kan meteen de accu van ons fototoestel worden opgeladen, dat waren we nog vergeten.
Een verlaten haventje langs de Noordkust van Fayal
Eenmaal binnen blijken er twee andere mannen in de eetzaal te zitten, ook Nederlanders. En ook aan het schuilen, te zien aan de natte jassen die over de stoelen hangen. We stellen voor samen te eten en het is erg gezellig. Hans en Hans zeilen als bemanning mee op de "Oosterschelde", een grote oude driemaster, die ook in de haven ligt en op weg is naar Rotterdam. Ook zij hebben het slechte weer over zich heen gekregen.
Als anderhalf uur later het eten op is, regent het nog steeds. De beide Hansen zijn op het scootertje ook op weg naar het zuidoosten. We stellen voor om gezamenlijk met onze auto te gaan, dat is warmer. Het museum en de landaanwinning als gevolg van de uitbarsting zijn erg de moeite waard.
Later in de middag klaart het weer wat op, we maken een mooie wandeling rond een enorme rots, ook van vulkanische oorsprong, aan de zuidkant van Fayal.

De Oosterschelde
De Hansen hebben ons uitgenodigd om een kijkje te nemen op de Oosterschelde; wat een prachtig, groot schip uit het begin van deze eeuw! En alle zeilen moeten met mankracht gehesen worden. Natuurlijk laten we Hans en Hans ook de Pélagie zien. De regen klettert weer naar beneden; na een glaasje wijn zijn ze nog net op tijd voor het avondeten. De "Oosterschelde" vertrekt de volgende dag.
Zondag rijden we langs de noordkust van Fayal. Er zijn leuke oude havenplaatsjes, schattige huisjes en veel bloemen, vooral heel veel hortensia's die als hagen en afscheiding worden gebruikt. Helaas staan er pas een paar in bloei.
Langs de Levada's
 
We eten voor vijf euro een heerlijk lokale buffet, waar het halve dorp langskomt op deze zondagmiddag. De centrale krater ligt nog steeds in de wolken, dus maken we een mooie wandeling langs oude waterkanalen, de levada's. De EU heeft recent meebetaald om alle bruggetjes te restaureren.

Er staan heel veel hortensia's langs de kant van de weg.
Stuurautomaten
Maandagmiddag staat Peter eindelijk voor de Pélagie. Van onze hoofd-stuurautomaat zijn Inderdaad de koolborstels versleten. Gelukkig heeft Peter die in voorraad, dus het probleem is snel verholpen. Met onze reserve stuurautomaat blijkt niets mis. Die kon het gewoon niet meer aan toen de wind toenam. Met recht een thuiskomertje voor lichte omstandigheden!
De afgesleten koolborstels
Nu de grote reparaties gedaan zijn kunnen we de andere eilanden hier gaan bezoeken. Tenminste als het weer een beetje meewerkt. Het is hier koud en regenachtig met véél wind. Het lijkt hier wel winter volgens de lokale bevolking. Voorlopig nog geen goed weer om naar Engeland te zeilen. 

Geen opmerkingen: