zondag 15 februari 2015

Tussen steile rotswanden

De Pélagie voor Krabi

Op dinsdag 10 februari wordt voorspeld dat de wind eindelijk wat minder zal worden. We zeilen heerlijk naar "Bamboe eiland". Inderdaad, als we er tegen de lunch aankomen, kunnen we er ankeren, ook al zijn de golven nog een beetje hoog. Het strand is hier prachtig en het snorkelen moet volgens de pilot erg mooi zijn.
Al snel liggen we in het water, het koraal is mooi, het zicht redelijk en de vissen heel interessant: ze zwemmen heel dicht naar je toe, knabbelen zelfs aan je handen, want ze verwachten gevoerd te worden (denken we). Ons zicht wordt gehinderd door een wolk van sergeant majoor visjes die het lang volhouden!
Met Peltje gaan we naar het strand om een hapje te eten: een simpel "fried rice" bordje. Nils en Rianne doen nog een snorkeltrip, leuk!
Het strand bij Bamboe eiland
Deze plek is niet beschut, dus we varen door naar Phi Phi Don, een echt toeristeneiland volgens de Lonely Planet. Dat klopt, het is er erg druk in de baai. Die is groot, een plekje vinden naast het koraal is niet moeilijk. Rianne heeft er nog geen genoeg van en duikt het water in voor nog een snorkel tripje.
Natuurlijk gaan we ook hier eten aan de kant. Als we langs een Duik-winkel lopen gaan de toch even vragen. Ja, morgen kunnen we duiken en Rianne kan zelfs een korte, individuele opfriscursus krijgen.
Langs imposante eilanden
De volgende ochtend komt de duikboot met onze uitrusting langs varen: we kunnen zo overstappen. We varen langs de imposante rotsen van Pho Phi Lee. We maken twee prachtige duiken, vooral het zachte koraal dat in allerlei kleuren langs de rotswand groeit, is schitterend. Een morene aal is dit keer niet verstopt maar is in volle glorie te bewonderen.  Bart, onze drivemaster, wijst verschillende kleine slakjes aan, Nils "vindt" een Lion Vis. Een delicaat zwartwit gekleurde ronde vis zagen we nog niet eerder.
Weer een nieuwe vis-soort
Tussen de twee duiken stoppen we in de imposante Maya Baai van Phi Phi Lee. Aan drie kanten rijzen steile rotswanden van wel 100 m omhoog, indrukwekkend. Hier is de film "De Beach" opgenomen. We worden weer netjes bij de Pélagie afgezet, de organisatie spoelt de gebruikte duikuitrusting schoon, wat een weelde.
Uitzicht vanaf het uitzichtpunt bij Phi Phi Don
Ondanks de middagwarmte lopen Rianne en Nils naar uitkijkpunt op het eiland. De vergezichten zijn indrukwekkend.
Onze laatste avond op zee willen we slapen in de indrukwekkende Maya Hong. Volgens de mensen van de duik organisatie kun je gewoon een mooring oppakken, want 's nachts is het er vrijwel leeg. Dat valt tegen, als de aankomen zijn de mooring's bezet. Ankeren is voor ons op dit moment niet echt een optie, de hebben een probleem met het ankerbeslag: er zit een draadje tussen de rollers. We wachten geduldig, een half uurtje later komt er een mooring vrij. Helaas blijkt deze mooring toch niet echt vrij te zijn, 's avonds om 9:00 uur wil er nog een commerciële boot aan gaan leggen. Gelukkig blijkt die uit naar een andere mooring maar we voelen ons wel een beetje schuldig!
Rianne op het Maya strand
Het is een bijzonder imposante omgeving: slapen tussen deze steile rotswanden. 's ochtends gaan Rianne en ik nog snorkelen; hier zitten veel vissen die worden gevoerd vanaf de vele boten die hier toeristen mee naartoe nemen. Gelukkig zijn ze niet zo opdringerig als bij Bamboe-eiland.
Bij het strand is een leuk wandelpad naar de andere kant van het eiland, ook weer indrukwekkende uitzichten.
Dan moeten we toch echt terug naar Phuket; de Marina's zijn nog steeds vol dus we nemen weer een mooring in Ao Chalong. De wind is gaan liggen dus we worden niet meer zo nat.  
Buiten voorstelling bij Siam Niramat
Deze laatste avond tracteren we onszelf op een dansuitvoering, "Siam Niramat". Wat een indrukwekkende show, schitterende, historisch verantwoorde kostuums, prachtige elegante dansen, spectaculaire visuele effecten: opeens is de voorgrond van het toneel veranderd in een riviertje waarop de boten komen aanvaren, de donder en bliksem klinken luid in de zaal.
Vrijdagochtend is het opruimen en inpakken geblazen; Rianne's slaapkamer wordt ingericht voor ons volgende bezoek: Lum en Teets komen 10 dagen meevaren.
Met Rianne bekijken we de indrukwekkende tempel van Ao Chalong en het oude centrum van Phuket. er zijn behoorlijk veel mooi gerestaureerde huizen , het museum in een oude Chinese school geeft een goed overzicht van de geschiedenis van Phuket en de Chinese invloeden, interessant.
Veel te snel moeten we Rianne alweer uitzwaaien op het vliegveld van Phuket; een uurtje later kunnen we Lum en Teets in de armen sluiten. Het is nog een hele toer om ons bezoek en hun bagage in het donker via de wankele steiger veilig op de Pélagie te krijgen. Dankzij het rustige weer gaat ook dat prima .
Nu lekker genieten van nog 10 dagen zeilen in deze prachtige omgeving.                             

1 opmerking:

SY De Liefde zei

Mooi verhaal. Sinds kort volgen we jullie. Erg leuk. Groeten vanuit Nederland.