vrijdag 18 maart 2016

Hard aan het werk


Superjachten in de lagoon van St Maarten

Na een nachtje voor anker buiten varen we dinsdag 8 maart door de brug de prachtige, uitgestrekte lagoon van Sint-Maarten binnen. Dit herinneren we ons nog van vier jaar geleden: al die schepen voor anker en hele grote luxe-jachten in de marina's. De brug over de lagoon is nieuw.
Allereerst varen we met Peltje naar het Franse deel, in de Marina Port Royal hebben we een mooring geboekt voor de tijd dat we naar Nederland gaan. Alles klopt en de moorings zien er goed uit, een hele geruststelling.

Het laatste stof van Z.Afrika wordt
uit de broek geborsteld
We bekijken onze klussenlijst en gaan hard aan de slag. Een heleboel regelen, een heleboel kopen en zelf het nodige doen. Een aantal klussen kunnen handiger vanuit de Marina gedaan worden, ook al is die erg duur ruim $ 80 per nacht. Vandaag 18 maart is het meeste klaar: wat reparaties aan het canvas, vooral aan de broek waar het zeil in opgeborgen wordt. Dat was door de harde wind in Zuid Afrika op een aantal plaatsen door geschavield. Die zijn nu gerepareerd en versterkt met rubber.
Alle slangen van het toilet zijn vernieuwd, zelfs die naar de bruine watertank. De kaartlezer van de plotter is schoongemaakt en werkt weer prima. De Pélagie is weer schoon, van binnen, van buiten en onder water; het roestvrij staal blinkt je tegemoet. Een paar lijnen zijn vernieuwd, het Tohatsu motortje van Peltje heeft een onderhoudsbeurt gekregen en de wagens van de fokkeschoot geleiders zijn gerepareerd en zien er weer als nieuw uit. Nils vervangt de voetschakelaars van de elektrische lier, wat alleen achteraf simpel was. De Pélagie is klaar voor de oversteek naar de Azoren!

Champagne met Richard en Ali
Natuurlijk is er ook tijd voor leuke dingen. Met Ali en Richard van de Vulcan Spirit, die ook in ons radionetje zaten, proosten we met champagne op onze goede overtocht en gaan twee keer heel gezellig met ze uit eten. Zij gaan via het hoge noorden naar Engeland: langs Canada, Groenland en IJsland. Even overwegen we met ze mee te gaan, als de vierdaagse voor Nils niet door zou gaan. Na verder lezen in Jimmy Cornell besluiten we toch maar voor een wat eenvoudiger oversteek. Naar de Azoren, buiten de passaatwinden, is ons al spannend genoeg.
Het is duidelijk dat we dichter bij Nederland zijn, er zijn heel veel rood wit blauwe vlaggen om ons heen. Een bootje vaart naar de Pélagie; "Kennen jullie ons nog?". Het zijn Brigit en Rob die we hebben ontmoet in Stavoren toen we drie jaar geleden over onze reis vertelden. Nu zijn ze hier zelf met hun Lagoon 39. Het is vreselijk leuk bij te praten! Op de steiger in de marina ontmoet ik nóg een volger van onze blog. Hij is onderweg met partner en kinderen.
De Pélagie klaar voor de oversteek naar de Azoren
Straks uitklaren uit Sint-Maarten, nog een nacht je voor anker en morgen naar de mooring. Zondag vliegen we naar Nederland waar we maandag 21 maart aankomen. Leuk om iedereen weer te zien!

De berichten tussen Ascension en St Maarten zijn nu voorzien van foto's, dus kijk nog even terug.

1 opmerking:

Cees en Anneke zei

Ha Hanneke en Nils, Woh in St Maarten. Echt top van jullie een rondje wereld. Dat doen we jullie niet na. Wij liggen in Guadeloupe in afwachting van onze kids en varen dan ook naar St Maarten. Vandaar naar de BVI's en USÏ's. Wie weet komen we elkaar nog tegen. Hoelang gaan jullie naar huis? gr van Cees en Anneke