dinsdag 16 juli 2013

Zwemmen met Manta Roggen


Nils zwemt met een hele grote Manta rog
Suwarrow is een nationaal park, het dierenleven is hier bijzonder. Rond de Pélagie zwemmen 5-6 (kleine) rif-haaien; hun glanzende lijven en zwart witte vintip schitteren in de zon in het heldere blauwe water.
De Manta heft zijn bek open zodat
de schoonmaakvisjes  ook van binnen kunnen komen
En..... wat verderop in de lagune is een "Manta schoonmaakstation". "Daar komen de grote Manta roggen ieder ochtend om zich te laten schoonmaken door de rif visjes", vertelt Charlie als we er naar vragen. Meteen de eerste ochtend gaan we er naar toe, er ligt een boei waar onze dinghy zo aan vast gemaakt kan worden. Als we aankomen zien we al meteen een grote zwarte vlek in het water. Zou dat een Manta rog zijn. We plonzen in het water en zijn teleurgesteld, we zien wel prachtig koraal en veel visjes, maar géén grote Manta roggen.

We zwemmen naar de andere boei en na 5 minuten, ja hoor, daar is een grote zwarte vlek, een reuze grote Manta rog van wel bijna 3 meter 
De Pelagie voor anker voor Suwarrow
breed zwemt rustig over het koraal, 
De mannelijke fregatvogel heeft een rode
blaas in de baltstijd 

Zooooveel vogels

Kokos-krabben heb je in veel kleuren

zo'n 4-5 meter onder ons. Hij of zij draait rondjes, de kleine visjes zwemmen er om heen. Even later komt er een prachtige wit/zwarte manta rog aanzwemmen; ook heel groot. Van ons vlak boven hun trekken ze zich niets aan. Wat een fantastisch gezicht. De roggen bewegen hun wijd uitstekende vleugels heel licht en zweven gracieus door het water. De kleine schoonmaakvisjes knabbelen aan hun huid en verwijderen de parasieten. Later zien we dat de Manta's hun gigantische bek opensperren zodat de kleine visjes ook daarbinnen hun schoonmaakwerk kunnen doen. (Ze leven van plankton en dat wordt in die grote bek gezeefd.)
We zijn heel erg onder de indruk; we duiken naar beneden en komen héél dicht bij deze grote, imposante dieren. De volgende dagen gaan we iedere ochtend manta's kijken. Het is zo gemakkelijk, we springen in Peltje, varen 5 minuten, plonzen in het water en zwemmen met de Manta's. Wat een ervaring!!!!

Andere zeilers vertellen dat ze met Charlie naar een broedkolonie zijn geweest. Dat lijkt ons ook wel wat, dus we vragen er Charlie naar. Nou vandaag zou wel kunnen, hij heeft toch niets anders te doen. Het is onze eerste dag in Suwarrow; eigenlijk wilden we de boot opruimen, maar dat moet maar wachten. Samen met onze buren gaan we op pad; Charlie vraagt maar 10 $ per persoon; een koopje. Natuurlijk hebben wij wel voor de benzine voor de buitenboord motor gezorgd.

Het is een snelle vaart naar de vogelkolonie op een van eilandjes van het rif. De vele vogels maken een oorverdovend lawaai! Er zijn fregat vogels, sternen, Jan van Genten en zelfs Tropic Birds. De eieren liggen gewoon op de grond of op een slordig nest. Pas geboren en al wat oudere kuikens wachten geduldig tot hun ouders terug komen. Nu begrijpen we waarom Charlie en Harry de ratten hebben bestreden op hun eigen eiland; als de ratten ooit over zouden zwemmen naar het vogeleiland, worden alle eieren en jongere vogels gewoon opgegeten!
We varen verder naar het kokoskrabben-eiland. Hier zijn de krabben gevangen die we de vorige avondop de BBQ hebben gegeten. Charlie maakt kokosnoten open, wij mogen het verse sap drinken. De krabben komen af op het vruchtvlees van de kokosnoot; ze hebben allerlei kleuren, paars, rood en groen, blauw, het is een prachtig gezicht. Heremietkreeften zijn er in alle soorten en maten; ieder schelp lijkt wel bezet te zijn.
Samen met Charlie snorkelen we voor het eiland tussen hoog opsteigende koraalheuvels. Er zijn veel ook grotere vissen. Het is best diep, dus we oefenen in het naar beneden duiken om meer te kunnen zien. Het is weer fantastisch nieuwe vis-soorten te zien in dit kristalheldere water.
Op de terugweg worden we overvallen door stortbuien. Het maakt niet uit, nat zijn we toch al. Het geeft ons wel regenwater voor de was die we de volgende dag doen. Dan komt ook de Giggles binnen. Anja had last van zeeziekte, dus hebben ze onderweg de boot stilgelegd, bij-liggen, en ze kwamen 's nachts aan, dus toe moesten ze weer wachten tot ze door de pas naar binnen konden. We zijn blij ze te zien.
Ook 7 andere boten zijn vanuit BoraBora aangekomen, het is druk in de baai. Morgen wéér een gezellige BBQ.
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen: