zaterdag 19 juni 2010

Wandelen, zeilen en genieten in de zon in Topsham

Woensdag 18 juni, de zon schijnt stralend in de Lullworth Cove; er is wel een straffe noorden wind. We trekken onze wandelschoenen aan en varen zonder problemen naar de kant. Zelfs de benzine toevoer geeft ditmaal geen problemen, we gaan vooruit! Na wat zoeken vinden we een klein weggetje omhoog de berg op. We worden beloond met prachtige uitzichten op het land, op de baai en op de Pélagie, die daar in het zonnetje ligt te dobberen. Genieten, de foto's spreken voor zich.

Nils zijn nieuwe knieën en mijn nieuw aangeschafte wandelschoenen komen goed van pas. Verder langs de kust wandelen is verboden, want het schieten is weer begonnen. We horen de kanonnen in de verte bulderen, dus we nemen geen risico.

Terug op de Pélagie, zien we dat de meeste boten al zijn vertrokken. We zullen stroom mee hebben over een uurtje als we naar de volgende rivier, de Exe, wilen. Dan maar nu vertrekken gezien de pittige wind én de stroom mee. Immers morgen is het nog een uurtje later hoogwater.

Helaas, eenmaal op zee valt de wind weg en blijkt dat we heel ruim om de kaap heen moeten varen vanwege stroom rafelingen. De stroom doet wel zijn best, 3-4 knopen mee zodat we op de motor met 10 knopen per uur de kaap ronden. Gelukkig komt de wind goed terug, zodat we een heerlijke zeil middag en avond hebben!! Nils kookt en Hanneke geniet van het zeilen. We komen net bij licht aan, gelukkig. Wel een meerboei, lastig, dan maar ankeren. Dit wordt ons afgeraden, we krijgen een meerboei toegewezen, én hulp bij het vastmaken.

We zijn blij dat we om 10:00 's avonds goed liggen, maar eigenlijk was de afstand te groot voor een middag en avond; de volgende keer nóg beter plannen.

De volgende ochtend om 7:00 blijkt dat we wind achter en stroom tegen hebben, zodat we over de meerboei heen waaien. De boei komt tegen de Pélagie aan en de lijnen zijn helemaal verward. Dat lijkt ons niet goed en we proberen een andere plek te regelen. De haven achter de brug is te klein er is alleen een pontoon waar we kunnen liggen. Maar dan kunnen we niet naar de stad en we moeten toch echt boodschappen doen en douchen! We besluiten de rivier verder op te varen, we zijn er nu toch en het wordt hoogwater zodat we altijd weer terug kunnen. Met ruim voldoende water onder de kiel varen we over de brede rivier, maar netjes in de vaargeul, naar het volgende haventje Topsham. Hier kunnen we zowaar aan een drijvende kade liggen, al liggen we vast met laagwater. Het stadje is erg leuk, de ligplaats niet duur, en de ontvangst van de voetbalwedstrijd redelijk, dus we besluiten een paar dagen te blijven. Internet is beschikbaar in een café vlakbij, we zijn dus van alle gemakken voorzien!

We krijgen twee prachtige dagen met veel zon, rusten lekker uit, wandelen door het stadje. Twee vriendelijke Engelsen die we spreken, vertellen ons dat er veel banden waren met Nederland in de 16e en 17e eeuw; van wolhandel tot stadhouder Willem III, die hier in Topsham zijn kanonnen aan land bracht. Dit wordt ook duidelijk in de bouw en namen van huizen, “Dutch House” en in het kleine plaatselijke museum, helemaal door vrijwilligers bemand. We drinken er thee met (eigen gebakken?) cake in de tuin. En natuurlijk enthousiast uitleg van de vrijwilligers.

We roepen hulp in van het reparatie bedrijfje hier aan de kade. Onze nieuwe pomp die diesel moet overtanken zodat onze bakboord motor elektriciteit kan maken, deed het niet vorige week. Het blijkt dat de pomp andersom is geïnstalleerd. Er werd dus een lucht in onze voorraad-tank geblazen, in plaats van diesel uitgepompt. Tijdens die reparatie bleek dat onze diesel niet meer helemaal schoon is: diesel-bug (diesel-bacterie). Ik dacht dat dat alleen in warme landen voorkwam! We gaan een gespecialiseerd bedrijf er naar laten kijken maandag. Ach ja, zo blijf je bezig…..

Nils kijkt voetbal terwijl Hanneke in het café de bankzaken afhandelt. We tennissen op de plaatselijke tennisbaan voor ons allebei bijna een jaar geleden. Het gaat prima met Nils zijn knieën en Hanneke's elleboog!

We gaan met de bus naar Exeter, 15 km stroomopwaarts, en kijken met bewondering naar de enorme, grote kathedraal, prachtig!, en de vele andere kerken in het stadje. Veel gebouwen dateren van 11 of 1200, het grootste deel van de Romeinse stadsmuur van Exeter staat nog overeind!

Er wordt hier veel vrijwilligerswerk gedaan ; in Exeter onder andere een optreden van een Salsa band, bestaande uit geestelijk gehandicapten, zie foto links. Wat een enthousiasme van de band-leden én het publiek! Alle kerken hebben kniel-kussentjes, door vrijwilligers gemaakt. In het museum van Topsham is een 17-de eeuws hemelbed helemaal met de hand nagemaakt, van top tot teen geborduurd.


Vandaag een fietsdag, met onze vouwfietsjes over een prachtig natuurpad langs de rivier en het naast liggend natuurgebied naar het stadje aan de monding van de Exe, vanzelfsprekend Exemouth genoemd. Met de trein terug.

Nu zit ik op de boot in de zon te typen met uitzicht op al die scheepjes die in de rivier aan meerboeien liggen en straks met laagwater weer droog zullen vallen. Altijd boeiend dat spel met eb en vloed, zeker met de enorme getijde verschillen hier.

Morgen varen we verder westelijk; langzamerhand gaan we plannen voor onze oversteek van de Golf van Biskaje, begin juli.

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste Hanneke en Nils, vandaag, op vaderdag, hebben Angela en ik even tijd om jullie weblog door te nemen; prachtige foto's die een mooi beeld geven van wat jullie o.a. meemaken. Daarnaast moeten jullie de nodige probleemjes overwinnen maar daar zijn jullie wel op ingesteld, zo lezen we. Hier alles ok, heerlijke laser-printer, Sijmen bedankt Hanneke voor het inspirerende boek (hij is op blz. 228; ook ons maakt hij af en toe deelgenoot ervan, en ook de andere spullen komen van pas of moeten nog in stelling gebracht worden.
Nou, jullie genieten volop; we wensen jullie een prettige voortzetting van de tocht!!
Hartelijke groet, Angela, Sijmen, Joshe en Wimme