dinsdag 19 oktober 2010

Terug uit Nederland in de regen; naar het schitterende Tenerife!

Weer thuis, in de regen van Las Palmas

Op 13 oktober landen we op Gran Canaria na 10 drukke, intensieve dagen in Nederland. We hebben veel geregeld, tandarts, mondhygiëniste, bankzaken en zelfs de 2-jaarlijkse ròntgenfoto om eventuele borstkanker op te sporen wordt gemaakt. Nils’ zijn kies is ook op het laatste moment nog getrokken, dank zij de flexibele kaakchirurg, die binnen een dag een plekje voor hem heeft kunnen maken! Het was erg leuk en erg gezellig om iedereen weer te zien en bij te praten. Het fotoboek wat we gemaakt hebben op de Pélagie en in Nederland hebben laten uitprinten, is erg leuk om met iedereen te bekijken.

We genieten van het prachtige weer in Nederland die eerste oktober dagen, geen spatje regen gezien! In Las Palmas is het anders, de eerste 2 dagen regent het flink. De temperatuur is er wel heel aangenaam. We zijn vooral blij weer “thuis” te zijn op de Pélagie, heerlijk weer in ons eigen bed en met onze eigen spullen en even niets te hoeven.

Na een dagje bij komen en boodschappen doen, willen we donderdag 14 oktober naar Tenerife vertrekken. Het is ruim 60 mijl varen, weinig of geen wind, dus als de zon op is meteen weg; dat is overigens pas om kwart voor 8 hier. We liggen met de achterkant naar de steigers, dikke lijnen trekken de de Pélagie naar voren. Die dikke lijnen zitten met kleine lijntjes vast. We trekken de Pélagie heel langzaam naar voren, om die dunne lijnen niet in de schroef te krijgen. Toch gebeurt dat….. de bakboord (linker) motor slaat af; we raken maar net niet de steiger en onze buurman. De dikke en dunne lijnen zitten in elkaar verward, blijkt, daarom kon die niet naar beneden zakken.

Nils moet het vieze water in. Gelukkig slaagt hij er in om, met veel moeite, de schroef weer vrij te maken. Dan onder douche en toch maar eerst ontbijten. Al met al zijn we pas ruim na 10 uur weg. Tegen de voorspelling in is er eenmaal op zee, tussen de beide eilanden, wel wind, maar tegen! We maken een slag en het lukt om toch een redelijke snelheid te houden, al moet de motor deels bij. Immers we willen wel graag voor donker in de haven zijn. Als later de wind helemaal weg valt, hebben we beide motoren nodig om net voor donker om half 8 aan te leggen.

Eerste indruk van het prachtige Tenerife

We hebben zo’n haast omdat onze dochter met een vriend komt wandelen op Tenerife. Op vrijdag verkennen we Santa Cruz, een gezellig drukke stad, met veel winkels en relatief weinig toeristen. We hebben een hele discussie met het havenkantoor over de extra toeristenbelasting, voor ons 68 euro, hier in Tenerife te betalen op de 1-ste, 11-de, 21-de en 31-de dag op de Canarische eilanden. Nadat we alle rekeningen van Las Palmas hebben gevonden, blijken we net deze belasting te kunnen ontlopen.

Nu we 68 euro hebben `verdiend`, besluiten we voor zaterdag een auto te huren, het eiland te verkennen en met de auto op het einde van de dag ons bezoek van het vliegveld te halen. We vertrekken vroeg, later op de dag komen er vaak wolken, die Tenerife zo groen maken, maar het uitzicht wordt er dan dus niet beter op.

We hebben geluk, de wolken blijven grotendeels weg en we hebben een onbelemmerd uitzicht op de Teide, met 3750 m de hoogste berg van Spanje. Ook de vele kleuren van de vulkanische gesteentes, heel rood, diep zwart en alles daar tussen in, schitteren in het zonlicht. Prachtig! Ook kunnen we de vele vegetatie zones goed onderscheiden op de uitzichtpunten langs de weg. Het is nog goed te zien tot hoe ver de lava van de uitbarsting van begin deze eeuw is gekomen, daar houdt het bos op. De eerste planten beginnen er weer groeien, afhankelijk van zon en regenval.

Gestolde magma is keihard en erodeert dus langzamer. Het levert prachtige rotsformaties op. Er zijn wel heel veel andere mensen die er ook van willen genieten, dus soms vinden we niet eens een parkeerplaatsje om even goed rond te kijken. Maar verderop is er dan wel weer plaats. Wandelen doen we helaas niet, ondanks de rust in Nederland is mijn hielspoor nog niet veel beter. Dan maar genieten vanaf een bankje.

We gaan langs Masca, een klein bergdorpje, vroeger, tot de jaren 60 alleen bereikbaar per ezelpad, nu per weg. De magnifieke setting trekt toeristen aan. Ook wij genieten van de spectaculaire uitzichten, het doet ons denken aan Misfa in Oman. Het oude haven stadje Garachico heeft nog een sfeervol plein met oude gebouwen, ook hier oude mannen die kaart spelen in het cafe. De haven is verwoest door de vulkaanuitbarsting van begin deze eeuw, er liggen nu allemaal rotsblokken in de haven. Er lijkt een begin gemaakt te zijn met een nieuwe haven, maar of er nog aan gewerkt wordt, is niet duidelijk op zaterdag.
Op het eind van de middag gaan we nog even langs de Lidl, dat kan nu met een huur/auto. Net als in Nederland zijn ook hier de Lidl prijzen beduidend lager dan in de gewone supermarkten, we kopen dan ook meer dan we direct nodig hebben. Om half 10 ´s avonds komen Saskia en Remko, met zijn 2en en mét bagage. We gaan er een gezellige week van maken.

Jacomien en Henk,
Wat leuk dat jullie ook naar Gran Canaria komen. We vertrekken 21/11/2010 om één uur ´s middags vanuit Las Palmas. Jullie zijn van harte welkom om langs te komen in de ochtend. Gezellig!!!! Laat ons even jullie email adres weten, dan mailen we.

2 opmerkingen:

Cees en Anneke zei

Ha Hanneke en Nils

Zo jullie zijn weer terug op de boot.De foto's bij jullie verslag zien erg super uit. Wij liggen met onze boot voor onderhoud op de kant.Dan hoeven we dat niet meer in april te doen. We vertrekken volgende week voor 5 maanden naar Nederland.

WeberSy zei

hoe lang is dat nou vliegen heen en weer naar NL? En een last minute tenerife hoeveel mag dat wel niet kosten elk jaar?