woensdag 19 september 2012

Koffie en koelte in Minca

Jonge koffie aanplant in de schaduw van  grote bomen
Na de 2-daagse wandeling zijn we toe aan een rustdag; heerlijk foto’s uitzoeken en bijkomen. ’s Middags gaan we met de taxi naar de hacienda waar de Simon Bolivar in 1830 de laatste adem heeft uitgeblazen. Het oude huis is mooi ingericht en er zijn resten van een suikerriet destilleerderij te zien.
Leguanen in de Simon Bolivar boom
Simon Bolivar overheerst, er is een enorm marmeren beeldengroep en ook het bed waarin hij is gestorven staat er nog. Saskia vindt de leguanen het mooist. Er zitten er wel 15 in de grote tamarinde boom waar Simon Bolivar zijn hangmat 180 jaar geleden heeft opgehangen! Ze lopen gewoon over de stam en de takken omhoog. Het dominante mannetje jaagt iedereen weg van de mooiste uitkijkplek.
Dansuitvoering door scholieren
Ik, Hanneke, vind de uitvoering door een aantal scholen het mooist. Er is live muziek en een prachtige dansgroep die vol enthousiasme rondzwiert. Na afloop speelt de accordeonist nog een deuntje en spontaan dansen we allemaal samen op de binnenplaats. Wij vinden genieten van hun, zij genieten van die gekke westerlingen die spontaan met hun meedoen. Natuurlijk hebben ze ook de email. We sturen ’s avonds de foto’s naar ze op.
Zelf met de bus gaan is prima bevallen, dus volgen we de aanwijzingen van de Lonely Planet weer op en nemen de “bus”, een gewone auto, naar Minca, hoger de bergen in. Saskia kiest voor “Casa Loma” als overnachtingplaats. Een schot in de roos, het uitzicht is prachtig, de sfeer ontspannen, er zijn boeken om te lezen en je haalt je biertje gewoon uit de koelkast met afstreepsysteem.
Nils, Sven en Saskia onder de waterval

Vooral Sven geniet van de koelere lucht zo’n 700 meter boven zee nivo. Na onze dagelijkse verse vruchtensap gaan we het dorp verkennen. Aan de rivier is het heerlijk koel en kunnen we prima eten. Helaas zitten er hele kleine beestjes, die venijnig bijten. Nils zijn benen zijn nu, 2 dagen later, nog helemaal bedekt met knalrode plekjes.
Daarna lopen we door prachtige bamboekathedralen naar de waterval. Saskia, Sven en Nils gaan zwemmen en zich laten masseren door het water. Hanneke vindt het natuurlijk te koud en heeft een prima excuus:  iemand moet op de kleren en de portemonnee passen en de foto’s maken. Terug in Casa Loma genieten we van de schitterende zonsondergang, een aantal spelletjes bridge en de lekkere, gezellige gezamenlijke maaltijd.
Een motor taxi regelen
De volgende dag willen we naar een koffieplantage. Nog weer 2 uur omhoog wandelen vind ik, Hanneke, een beetje te veel van het goede, dus we laten ons achterop een motor vervoeren. Ook weer spectaculair. De rondleiding is in het Spaans. Gelukkig snap ik er genoeg van om het ook voor de anderen te vertalen en veel dingen spreken ook voor zichzelf. De huidige eigenaar vertelt dat hij hard bezig is de fabriek te moderniseren om de werkgelegenheid voor de Colombianen in stand te houden. Ook biedt hij stage plaatsen aan studenten aan.
Saskia fotografeert........
In de fabriek zien we het hele proces: schoonmaken, pellen, drogen en verpakken, zodat de koffiebonen geschikt zijn voor verscheping naar het land van consumptie, waar ze worden gebrand. De waterkracht wordt nu niet alleen gebruikt om de fabriek via een centrale as te laten draaien, maar er wordt nu ook elektriciteit van gemaakt. Het ziet er allemaal prima onderhouden uit, ondanks dat de meeste machines waarschijnlijk al meer dan 100 jaar oud zijn. Op de terugweg lopen we langs de nieuwe koffie aanplant onder de hoge bomen; interessant met mijn boeren achtergrond, zie de foto bij de start van dit artikel. We zien veel bloemen en vooral de kleurige vlinders worden allemaal vereeuwigd.
...... prachtige vlinders
Na een lekkere lunch met verkoeling in een zwembad, dat gevuld wordt met beekwater, gaan Nils en ik terug naar de Pélagie. Saskia en Sven blijven nog 2 daagjes op deze koele hoogtes en klimmen naar “Los Pinos” waar ze de hoge sneeuwtoppen van de Sierra Nevada net tussen de wolken door kunnen zien. Wij maken de Pélagie klaar voor de zeiltocht naar Cartagena. Morgen vertrekken we verder naar het Westen.

Geen opmerkingen: