zondag 24 februari 2013

Nog steeds een lange klussenlijst

 
Zonsondergang vanaf de Pélagie
Er is alweer een week voorbij, waarin we hard hebben gewerkt, maar de klussenlijst is nog steeds behoorlijk lang…..
Met hulp van andere zeilers hebben een bedrijf gevonden dat pakketjes vanaf Miami naar Panama stuurt en de douane faciliteiten afhandelt. De Volvo onderdelen en de windmeter zijn al in Miami aangekomen en zijn nu onderweg naar Panama. Als het goed is kunnen we die begin volgende week ophalen. Dus we plannen nog steeds volgende week uit het water te gaan.
Kenneth heeft onze motoren een grote onderhoudsbeurt gegeven. Natuurlijk zitten we er met onze neus bovenop; een volgende keer kunnen we het vast zelf, als het echt moet. Kenneth zag dat een van de schroefdraden door een vorige monteur kapot gedraaid is; gelukkig nog op tijd om dit onderdeel samen met de andere Volvo onderdelen te bestellen. Kenneth heeft ook een tijdelijke oplossing bedacht door een langere schroef te laten maken; dan kunnen we tenminste naar de marina varen.
Naar het internet cafe om nóg meer onderdelen te bestellen
De diesel in onze bakboord brandstoftank blijkt heel vies, de filters zijn helemaal verstopt en zelfs met nieuwe filters komt er rotzooi uit de tank. Die tank moet dus echt worden schoongemaakt, nou ja na 10 jaar is dat te wel begrijpen. Water en vuil kunnen zich ophopen  onderin een dieseltank. Helaas kunnen we dat vuil niet van onder aftappen, dus er zit niets anders op dan alle diesel, 80 liter!, eruit te halen. Dat kan alleen door de opening van de dieselmeter. Gelukkig past onze hand dieselpomp daarin. De diesel bovenin is redelijk schoon, dus die filteren we door een theedoek en gieten die in onze grote reserve tank. De onderste diesel ziet er slechter uit, die kunnen we bij de marina in een grote tank weggooien. Op de bodem ligt inderdaad zwarte rotzooi die we met papieren luiers aan een touwtje en een roerstok er uit halen. Wat een klus! We kopen een extra hoeveelheid “diesel schoonmaak spul” om toekomstige vervuiling zoveel mogelijk te voorkomen.
Kenneth helpt ook onze douche pomp te repareren. We beginnen zelf met de demontage, maar het blijkt dat we het verkeerd hebben aangepakt. Kenneth haalt wat andere slangen weg en demonteert de hele pomp en kan die repareren door wat vuuiliheid er uit te halen. Nils kan alles er weer goed inzetten.
Ook onze waterpomp is weer verstopt. Kenneth vervangt de pomp (we hadden nog een reserve) in een half uurtje. Nils was daar de vorige keer meer dan een dag mee bezig geweest! Hopelijk kan Kenneth ook deze pomp repareren.

Ons oude en nieuwe bijbootje
Onze nieuwe bijboot is aangekomen, hoera! Onze oude bijboot had een rubberen bodum, die  gemakkelijk door het koraal beschadigd wordt en dus altijd opgetild moet worden. Ons nieuwe Peltje heeft een harde bodem en die kunnen we dus vaker gewoon trekken. Ook de nieuwe radar-dome, ontvang-unit, komt aan boord. Die zouden we zo in onze plotter moeten kunnen prikken, tenminste als de kabel lang genoeg is. We meten het na, de kabel is tussen 5 en 10 meter te kort! Dat hadden we beter eerder kunnen bedenken! Als de wiede weerga bestellen we een 10 meter verlengkabel.
Natuurlijk heeft de Pélagie binnen een grondige schoonmaakbeurt nodig. We inventariseren at we allemaal nog aan voedsel en drank aan boord hebben. Dan weten we ook wat we nog bij moeten kopen om de Pacific over te steken; pas in Tahiti verwachten we weer van alles te kunnen kopen.

Luiaard in de boom bij de marina
Tijd voor uitstapjes maken we niet, de klussenlijst is te lang. Maar onderweg valt ook genoeg te beleven. Gisteren in de schemering zagen we een luiaard in de boom fourageren. Hij liep zowaar naar een andere tak en hing niet alleen lui te hangen. Vandaag, zondag, hangt de luiaard er weer, tijd voor een foto, zie hiernaast. Gisteren, zaterdag, hebben we boodschappen gedaan in het centrum van Panama. Nils heeft kleren gekocht en we hebben ons gereedschap aangevuld. Wat véél mensen op straat en vooral in de winkels. Hele rijen voor de kassa, maar iedereen vindt het heel gewoon, lijkt het. Natuurlijk zijn er veel straatverkopers, groente en fruit, verse kruiden en allerlei etenshapjes. Nils laat voor 5 dollar de batterij van zijn horloge verwisselen, gewoon op straat onder een parasol; de man heeft genoeg aan werkplekje van 20 bij 20 cm! De taxi terug moet eerst een andere passagier wegbrengen, dus we zien weer een nieuw stukje Panama-stad. We verbazen ons over de mooie buurt waar we langs rijden, kanjers van eengezinswoningen met grote auto’s onder de carpoort, maar wel allemaal met een hek om de piepkleine tuintjes. Prachtige nieuwe woonflats, maar we zien ook heel armoedige wijken. En ieder dag en avond varen interessante schepen door het Panama kanaal waar we vlak naast liggen, altijd leuk om te zien.
Hard aan het werk, zonder baard!
Tussen alle bedrijven door heeft Nils nog even zijn baard afgeschoren om wat uitslag kwijt te raken. Dat lukt prima, de baard groeit alweer. Ook heeft hij een nieuwe kroon op zijn kies laten zetten, immers er was een stukje tand afgebroken op de laatste avond in Nederland. Handig om nog in Panama te zijn.

Geen opmerkingen: