zaterdag 22 oktober 2011

Klussen, klussen, klussen………

Alweer ruim een week liggen we hier in de baai van Chaguaramas voor anker. Het is hier heel wat minder idyllisch als op de Suriname rivier. Dit is echt een industriële werkhaven. Behoorlijk grote schepen komen langs voor reparaties. Vissersboten varen af en aan en grote speedboten trekken behoorlijke golven. We hebben weer zicht op de gestapelde speedboten, die de hele dag met tractoren het water worden gelaten, zie de foto links. Kortom een drukte van belang.
Het weer is ook om geslagen. Het is hier regentijd, iedere dag regent het en soms hele middagen. Nou ja, het is niet koud, dus eigenlijk geen probleem. Behalve voor onze zonnepanelen, die doen het natuurlijk een stuk minder als het zo bewolkt is. Dat lossen we op door onze PC’s op de kant op te laden met een wereldstekker.

Er moet hier het nodig geregeld en geklusd worden. De SSB, de korte golf radio waarmee we ook op zee weersinformatie kunnen ophalen en kleine e-mailtjes kunnen versturen,  is eindelijk gemaakt. Er was een kabeltje losgeraakt. Nu is deze verbinding gelast, en niet meer geschroefd, dus veel beter op een bewegende boot. Ook het lek in de motorruimte is opgelost, de O-ringen van de impellor waren versleten. Ze zijn nu vervangen en…. we hebben nu reserve O-ringen aan boord; weer wat geleerd.
De broek, waar het grootzeil in opgeborgen wordt, is nog maar 18 maanden oud, maar het naaigaren is niet UV bestendig en gaat op veel plaatsen kapot. Ik zit bovenop ons zonnedakje om het te naaien. Voorlopig houdt het weer.
We bestellen nog een regenzeiltje, wat ook al zeilend relatief gemakkelijk is op te hangen zal zijn, denken we. De Pacific willen we ingaan zónder watermaker, dus regen opvangen blijft belangrijk! Ook een groter anker, op advies van Frits een 33 kg Rocna anker, komt aan boord. Het wordt op een pick-up naar de Pélagie, inmiddels aan land, gereden en we hijsen het zo omhoog met de ankerlier. Het past zowaar zonder problemen!
We bestellen ook grotere zonnepanelen, want een generator hebben we niet. De lasser komt kijken en heeft ook een oplossing voor het wobbelen dat onze stellage doet, als de windgenerator draait. De uitvoering komt allemaal eind november.
We bezwijken voor de verleiding van een groter motortje van 5 pk voor Peltje, onze bijboot. De nieuwe Tohatsu´s hier zijn zeer schappelijk geprijsd. Nieuwe accu’s stellen we uit tot Panama. En natuurlijk wordt de Pélagie schoongemaakt en opgeruimd om voorbereid te zijn voor 5 weken op het land, nu in de regentijd.
Op vrijdag 21 oktober worden we aan land gereden. De tractor met trailer vaart het water in, Nils manoeuvreert de Pélagie er precies boven en de helpers zetten de balken vast, half onder water, zie de foto links. Een half uurtje later staan we netjes geparkeerd in een rijtje catamarans.
Ondertussen is het hier ook gezellig. We komen veel zeilvrienden weer tegen en maken nieuwe. We genieten van de gesprekken met allerlei zeilers bij de gezamenlijk BBQ´s.
Maandag 24 oktober vliegen we naar Nederland om onze kleindochter weer te zien en alle ander familie vrienden en kennissen. Ook gaan we het jaarlijkse Honhoff Sinterklaas feest dit jaar wel mee vieren. Op 28 november hopen we weer terug te zijn om verder naar het Westen te varen, richting Panama.

Geen opmerkingen: