woensdag 1 januari 2014

Vuurwerk in Sydney

De Pélagie voor anker midden in Sydney, “Balls Head Bay”
“Balls Head Bay” blijkt een prima ankerplek, door de harde wind zijn een aantal schepen vertrokken, er is dus plaats genoeg voor de Pélagie. Onze nieuwe buren vertellen ons dat je het bootje gemakkelijk op het strand kunt leggen en kunt lopen naar het treinstation.
Dat doen we die middag, 29 december, de metro brengt ons in 10 minuten naar het centrum, reuze handig. Het is erg leuk weer in een grote, westerse stad rond te lopen. We lopen tussen hoge, glanzende kantoren, drukke winkelstraten en heel veel mensen.
Met de metro naar het centrum
Alle rassen en talen lijken vertegenwoordigd: er zijn veel mensen met een Chinees uiterlijk, we horen Italiaans in de metro, een Indiase sari schittert in de zon en ook de gesluierde moslima’s ontbreken niet. De openbare bibliotheek heeft aanwijsborden in veel schriftsoorten; Australië is echt een immigrantenland.
De smartphone is populair, veel mensen lopen telefonerend over straat en als we de weg vragen, krijgen we uitleg met de hulp van de plattegrond op de smartphone. Het concept “Food Court” krijgt hier een andere betekenis. In Trinidad en Panama was het een beperkte ruimte met zo’n 5-10 afhaal restaurants, zoals La Place; hier is het een enorm oppervlak met wel 30 restaurantjes, variërend van MacDonald’s, Mexicaans, grill tot een verse fruit en sap standje. Natuurlijk ontbreekt ook de koffiebar niet. Duur is het niet voor 11 Australische dollars, zeven halve euro hebben we een heerlijke Mexicaanse schotel voldoende als lunch voor ons tweeën.

Victoria overdekt winkelcentrum, heel gezellig!
In het grote centrum van Sydney is een klein stukje met traditionele gebouwen uit de 18e en 19e eeuw, zeer zorgvuldig gerestaureerd. De stijl doet denken aan het Amsterdams Rijksmuseum of het Groninger treinstation, uit ongeveer dezelfde tijd.
Het is nog een puzzel waar we het beste het vuurwerk kunnen zien op oudjaarsavond. Na wat vragen en goed rondkijken, blijken de eerste boten zich al op 30 december te verzamelen op een ankerplaats naast het operahuis, tegenover de brug over de haven, maar eerder niemand lag. Ja, dat is de beste plek met goed uitzicht op het vuurwerk, wordt ons verteld. We haasten ons naar de Pélagie en aan het eind van de middag op 30 december vinden we ook een plaatsje. We trekken ons niets aan van de golven van de wind en de passerende grote en kleine boten. Tegen de avond wordt het rustiger en kunnen we toch nog lekker slapen.
Oud en nieuw vlak naast elkaar
In de loop van oudjaarsdag komen hier nog veel meer boten liggen; je kunt bijna over de boten lopen! We zijn dan ook de hele dag druk met het afhouden van andere schepen met stootwillen en benenwerk. De boot op armlengte afstand van ons heeft een tiental jongelui aan boord. Gelukkig hebben ze ons verzekerd dat de bestuurder niet zal drinken vanavond, de Australische politie controleert streng. Een hele geruststelling, want met al die boten zo dicht bij elkaar is het wel opletten geblazen.
Het is wel erg gezellig al die mensen op het water. Ook langs de kant stroomt het vol. Al vanaf 10:00 uur vanochtend hebben de eerste mensen hun plaatsen op het gras in het omringende park ingenomen, gewapend met kleden, parasols, eten en drinken. Ze moeten nog de hele dag in de zon wachten op het spektakel van vanavond. Het park is afgesloten, voor de toegang om het vuurwerk te bekijken moet je tegenwoordig betalen, een aantal jaren geleden was dit nog gratis. Ook de andere oevers langs de haven zitten hartstikke vol. Aan de overkant liggen ook spectaculair veel boten.
Heel veel boten !!
Naast ons doet een klein motorbootje dappere pogingen om te ankeren. Na een uur bezig geweest te zijn hebben we medelijden met de kinderen aan boord. Ze mogen ook wel naast de Pélagie komen liggen, ons anker is sterk genoeg. Dat aanbod nemen ze graag aan. Ook blijkt de Pélagie veel comfortabeler dan hun kleine dansende bootje op deze wilde golven dus komen ze gezellig met z’n zessen, pa en ma en vier kinderen, bij ons aan boord. Het wordt een gezellige middag en avond zo met z’n allen.

Grote delen van de stad zijn afgesloten vanwege dit spektakel
Om 6:00 uur begint het programma met stuntvliegtuigen, die laag over de haven vliegen. De laatste zonnestralen schitteren op hun vleugels. Daarna komt de brandweerboot langs met twee enorme waterstralen, indrukwekkend. Het stuntvliegtuig komt nogmaals langs. We kijken met ontzag naar de schitterende “loopings” en rondtollende bewegingen vlak voor onze neus.
De barken varen naar hun plek in de haven, vandaar zal een deel van het vuurwerk worden afgestoken. Een van de drie barken gaat vlakbij ons voor anker, we liggen eersterangs! Om half negen is het eerste “proef vuurwerk”, vanaf de drie barken en vanaf de brug over de haven gaan de eerste vuurpijlen de lucht in. Om 9:00 uur begint het vuurwerk echt. De hemel is vol met de prachtigste kleuren, rode, groene, blauwe en gouden sterren dadelijk op ons neer, samen met lekkere spetterende knallen. Wat een belevenis er vrijwel recht onder te staan. Ook vanaf de brug en de andere twee barken knalt het de lucht in.
Om half elf worden we bij de les gehouden door nog een minuutje vuurpijlen en knallen, weer mooi. We hoeven ons niet te vervelen, mooi verlichte boten varen in de haven op en neer; ongetwijfeld met goed betalende gasten aan boord.

Spectaculair vuurwerk van de grote brug  over de haven
En dan om precies middernacht barst het echte spektakel los: allerlei kleuren hoog in de lucht vuurpijlen vanaf de grond, vanaf jetski’s op het water, vanaf het dak van de Opera, en vooral vanaf de brug over de haven. De hele brugboog wordt gebruikt voor hoog oplichtend vuurwerk in allerlei kleuren en vormen, Het wervelt omhoog, valt in een boog naar beneden; de vele kleuren zijn een lust voor het oog de vele knallen vertellen ons dat het nieuwjaar is! Dan stroomt ook prachtig wit vuurwerk vanaf het brugdek als een waterval naar beneden. Wat een bijzonder begin van 2014, deze fantastische lichtshow met al die Australische boten en vriendelijke mensen om ons heen!
Onze eigen foto’s zijn maar gemaakt met een simpele camera. De volgende link geeft je een betere indruk van dit spektakel:
Ja en dan om kwart over twaalf is het spektakel afgelopen; de barken worden weer weggesleept, de rommel wordt opgeruimd en een half uur later kunnen de meeste boten naar huis. Wij blijven slapen op ons plekje naast het park. Nu op nieuwjaarsdag liggen we opnieuw voor anker in Balls Head Bay”, na te genieten van het spektakel van gisteravond.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Wat beleven jullie mooie dingen. Zo goed beschreven dat het lijkt of je erbij bent (geweest). Veel dank ook voor de foto's. We blijven meegenieten., Ineke en Dirk Koning.

seo pool zei

KARWEI Boskoop is de vuurwerkwinkel van Boskoop, Waddinxveen, Benthuizen, Gouda, Alphen aan den Rijn, Vuurwerk Moerkapelle, Hazerswoude, Reeuwijk en omstreken. Wij verkopen het mooiste vuurwerk van de omgeving. En dat voor een scherpe prijs! U vindt bij ons onder andere knalvuurwerk en siervuurwerk. Die weer onderverdeeld zijn in batterijen, pijlen en grondvuurwerk! Ons vuurwerk is populair in de omgeving, daardoor komen mensen uit Benthuizen, Reeuwijk, Alphen aan den Rijn, Boskoop, Reeuwijk, Hazerswoude, Zevenhuizen, Bodegraven, Gouda en Zoetermeer speciaal voor ons vuurwerk naar ons toe! Dat bewijst hoe goed ons vuurwerk is! Zelf uitproberen? Kom dan gerust eens kijken in onze showroom!