dinsdag 28 oktober 2014

Afscheid van Indonesië, hoe was het?Nongsa Point, laatste ankerplaats in Indonesië; nog nergens zagen we zulke grote resorts.
Laatste dag in Bintan
De laatste dag in Bintan rijden we een kort stukje naar Kijang, de stad vlakbij Sungai Enam. In de  kleine dierentuin is de groenvoorziening aardig maar de kooien zijn klein; de kindertjes van de kleuterklas zijn veel leuker; zij lopen in een lus van touw met de leidsters mee.
De kleuterklas in een ring van touw in de dierentuin
Ineens word ik op mijn schouder getikt: "Of de televisieploeg ons vandaag mag volgen?". Natuurlijk mag dat, altijd goed voor de promotie van dit eiland.  "Discover Indonesië" maakt vandaag een special over Bintan en  het zeilevenement is een van de onderdelen. De presentatrice is erg enthousiast en doet een aantal onderdelen mee.

Er wordt op ons gewacht
In het park van de stad is de band al aan het spelen en zit de vertegenwoordiger van de Regent klaar: er is op ons gewacht. Na een lekker koel drankje worden we uitgenodigd om mee te dansen op het podium, altijd leuk. Voor ons zijn kinderspelen georganiseerd: touwtrekken, met zijn 3-en op dezelfde latten lopen en een kussen gevecht boven het water. Ook hier moeten we meedoen: we trekken met heel veel inspanning het team van de organisatie over de streep! Ze willen revanche, we realiseren ons te laat dat het heel galant zou zijn om hen nu te laten winnen; onze westerse competitiedrang voert de boventoon, helaas!
Met z'n drieën op dezelfde lat snelwandelen
We gaan ook nog langs een markt en een supermarkt, zodat we inkopen kunnen doen voor de komende zeildagen. Als we terugkomen op de steiger, staat de televisieploeg al klaar , 5 man sterk!. 
De televisie ploeg op de Pélagie
Ze gaan met ons mee naar de Pélagie, waar we een heel interview geven en er uitgebreid opnames worden gemaakt van alle aspecten het wonen op de Pélagie. Ook weer een leuke ervaring! Ze beloven een cd van het programma op te sturen naar de Effathalaan. We wachten het af.
Afscheidsdiner Indonesië Rally
Die avond is er een heerlijk afscheidsdiner; we zitten aan tafels en wordt bediend, dat is voor het eerst in Indonesië. Het eten is bijzonder lekker. De toespraken zijn kort en zelfs in het Engels. We merken dat we dichterbij Singapore zitten en Bintan veel meer is ingesteld op toeristen.

Traditionele dans
De dansen zijn fantastisch en bijzonder gevarieerd; eerst een viertal traditionele dansen zoals altijd in prachtige, kleurige kostuums. Iedere groep heeft zijn eigen orkest. De Chinese invloeden zijn duidelijk in de drakendans die we nog niet eerder zagen. Daarna een drietal meer moderne dansen, wel in prachtige traditionele kledij. Vooral de dans met de linten en doeken is kleurrijk en speels.
Moderne dans met doeken
Tja, dan moeten we afscheid nemen van Sam, die ons drie maanden lang zo goed heeft begeleid! En van een groot aantal andere zeilers, hoewel we een deel zullen terugzien in de Maleisië rally.

Naar Singapore
De volgende ochtend vertrekken we al om half zes naar onze laatste ankerplek in Indonesië bij Nongsa Point. De stroom is mee, al om 3:00 uur valt het anker. Een heerlijke rustige middag, er is zelfs internet op deze mooie plek vlakbij een groot resort. De volgende ochtend liggen we alleen, de andere vijf boten zijn al vroeg vertrokken. Wij hoeven alleen de drukke straat bij Singapore over te steken en dan zijn we op onze bestemming in Changi, slechts 8 mijl verder.
Nils repareert de gashendel
We zijn nog maar net weg als we merken dat de stuurboordmotor geen gas meer geeft! Als ik ga kijken in de motorruimte doet de gashendel inderdaad helemaal niets, waarschijnlijk is de gaskabel gebroken! Gelukkig hebben we in Nederland al reservekabels door de boot laten leggen. We ankeren opnieuw en drie uurtjes sleutelen later vaart de Pélagie alsnog met een werkende gashendel richting Changi. Het oversteken van deze drukke zeestraat gaat zonder problemen, dankzij onze AIS en geduld om een goed moment af te wachten. Aan de overkant moeten we in klaren in Singapore. We roepen de immigratiedienst op en zowaar 10 minuten later komt een boot naar ons toe gevaren. Ter plekke een aantal formulieren invullen en dan mogen we een kwartiertje later doorvaren. Dat was simpel.
Heerlijk in het zwembad; dat is lang geleden!
Helaas hebben we nu veel stroom tegen, maar met de fok bij en beide motoren aan zijn we mooi om vier uur bij de Changi zeilclub, waar we een mooring besproken hebben.
De rest van de middag gaan we lekker zwemmen in het zwembad, drinken een koud biertje en eten lekker luxe in het restaurant van de zeilclub.

Hoe was Indonesië? Fantastisch!!!!
De Sail Indonesië Rally is voor ons het hoogtepunt van onze reis tot nu toe! De natuur is prachtig, zowel onder als boven water, het snorkelen en duiken in Komodo en Takebonerate zijn van wereldklasse. Het dierenleven is heel bijzonder: de Komodo draken en de orang-oetangs zijn heel speciaal. De cultuur, met name de vele prachtige traditionele dansen en verschillende soorten orkesten, is altijd weer boeiend.
Maar het meest bijzonder is de gastvrije, vriendelijke, hartelijke bevolking, die we middels deze rally redelijk goed hebben leren kennen: de gidsen op de diverse plaatsen, de bezoeken aan scholen en kleine dorpjes, dat was zonder de Rally niet mogelijk geweest. Een heel apart gevoel is het ook om zo als "VIP" behandeld te worden: er is politie-escorte voor de bus, de stoelen op de eerste rij staan al klaar, voor eten en drinken wordt gezorgd, iedereen doet zijn uiterste best om het jou naar de zin te maken.
Het moge duidelijk zijn, we kunnen deze Rally aan iedereen van harte aanbevelen. Neem wel een flexibele instelling mee: tijden kunnen zomaar veranderen, routes staan lang niet altijd vast en soms hoor je pas op het laatste moment waar we nu weer naartoe gaan! Maak er geen probleem van, het is heel bijzonder en erg de moeite waard!

Geen opmerkingen: