zondag 22 februari 2015

Kalongs, neushoornvogels, koralen en ankerperikelen


Prachtige uitzichten, Rai Lei strand

Door Lum en Teets.
We hebben ons tot doel gesteld om 3 avonturen per dag te beleven. Het worden er meestal veel meer.
De avonturen van deze dag, woensdag 18 februari, bestaan uit: het James Bond eiland (Golden Gun) van enige afstand bewonderen, want er waren naar ons idee veel te veel toeristen, doorgevaren naar een vissersdorp op palen. 
Vissersdorpje op palen
Erg leuk om te zien: een Moskee met gouden koepels, straten vol met marktkraampjes en eettentjes, alles op palen. Hebben er lekker gegeten.
Vanaf de Pélagie met een prauw naar het dorp gevaren en even later ook weer terug.
Héé'l véél vleermuizen, kalongs
Daarna doorgevaren naar een overnachtingsplek, Koh Kudu, waar we met Peltje weer naar de hong zijn geweest, maar konden er niet in vanwege laag water. Wel een hele groep apen gezien, neushoornvogels zien vliegen en ’s avonds duizenden kalongs, (grote vleermuizen in het Nederlands “vliegende honden”) van het eiland weg zien vliegen.
’s Nachts veel golven, maar hebben daar gelukkig geen last van, slapen overal door heen.
Volgende dag wat moeite met het anker ophalen. Eerst naar Koh Hong, waar we weer een prachtige hong hebben bewonderd, dit keer met mangroves.
Een klein stukje verder gevaren naar Koh Pak Bia, een eilandje met een championvormige rots, die de nieuwe ankerplek goed markeerde. Lekker gezwommen: dat koelt heerlijk af. Verder gewoon een rustige dag gehouden.
100 meter ankerketting op het dek!
Volgende ochtend met anker ophalen bleek de ankerketting te veel te slippen. Met behulp van hulplijnen en een extra lier kwam het anker uiteindelijk na veel inspanningen toch omhoog. Nils en Hanneke besloten dat het lag aan versleten schakels van de ankerketting en dat de oplossing lag in het omdraaien van de ketting, zodat vanaf dan het andere nauwelijks versleten eind het begin zou worden. Dus daarom meteen door naar onze volgende overnachtingsplaats waar gelukkkig een meerboei is waar we kunnen aanleggen, die later van een veerpont blijkt te zijn. Als de veerpont toch onverwachts komt, zijn ze ‘not amused’. Gelukkig hebben Nils, Hanneke en Lum al ‘even’ de honderd meter ankerketting op het dek uitgelegd en andersom weer gemonteerd. Een enorme klus. Teets vaart rustig rondjes, nu we geen meerboei meer hebben! 
Zwemmen koelt lekker af na hard werken
Het enorm toeristische Rai Lei strand bezocht, nog meer aapjes gezien en bij één van de restaurantjes heerlijk gegeten.
Vandaag, zaterdag 21 februari, was onze eerste avontuur: Hanneke en ik (Teets) met z’n tweeën met Peltje naar het strand, Peltje naar boven getrokken (met behulp van een aardige Engelsman) en een heerlijke Thaise massage gekregen. Bij het anker ophalen bleek het probleem inderdaad verholpen.
Vlakbij naar het volgende eiland gevaren, Koh Dam Khwan, waar we heerlijk gesnorkeld hebben, met redelijk zicht, veel visjes en prachtig koraal, grote oester en zee-egels gezien. 
Vanavond weer duizenden kalongs over zien vliegen. De zon prachtig zien ondergaan, precies tussen 2 rotsen in.

Geen opmerkingen: