vrijdag 18 december 2015

Langs de kapen van Zuidelijk Afrika

Langs de kapen van Zuidelijk Afrka
Zondag 13 december staat de wekker op 4:30 uur zodat we met het eerste licht kunnen vertrekken. Buiten de baai hijsen we het grootzeil. Ineens roept Nils: "Stop! stop! De giek valt naar beneden, een extra touw". Snel zetten we de giek vast met een extra lijn en varen terug naar de baai.
De giek is op twee manieren met de mast verbonden, zowel horizontaal als verticaal. De horizontale schroef en moer hadden we vervangen; de schroef voor de verticale verbinding zat er nog in, maar die grote moer, waarvan Nils niet wist waar die vandaan kwam, bleek van de verticale schroef 'gevallen' te zijn. Een half uur later zit de schroef weer op zijn plek met een nieuwe moer. We kunnen gelukkig alsnog vertrekken.
Op de gennaker langs de kust
Eenmaal buiten is de wind nog minder dan voorspeld. De hele dag en de eerste nacht moet er een motor bij, alleen af en toe kunnen we een paar uurtjes zeilen. De wind staat pal achter, er is maar net genoeg om het grootzeil een beetje stabiel te houden; de fok rollen we in. Die nacht varen we heel eenvoudig op de motor rond Kaap Agulhas. Er was ons verteld dat je wel 25 mijl afstand moet houden en dat het er (bijna) altijd hard waait. Niet nu, we ronden de kaap zonder enig probleem op slechts 10 mijl afstand.
De tweede dag is een schitterende zeildag; de wind is net genoeg voor de genaker. De zon schijnt schitterend op de rotsen langs de kust, de lucht is strak blauw, de golven spatten wit op. In de middag trekt de wind aan zodat we met een comfortabele 6-7 knopen om Kaap de Goede Hoop heen varen. De wolken en regen hebben we achter ons gelaten, duizenden sterren schitteren die de laatste nacht, ik zie de lichtjes van Kaapstad al van verre.
De Pélagie voor Kaapstad
Het is genieten die laatste mijlen naar Kaapstad. De opkomende zon zet de stad in een heldere gloed, Robben en dolfijnen heten ons welkom, grote scholen aalscholvers scheren laag over het water, de Tafelberg schittert ons tegemoet.
De Royal Cape Town Yachtclub heeft het nummer van onze ligplaats al per e-mail doorgegen. Nils stuurt behendig door de smalle doorvaart, samen leggen we de Pélagie vast. 's Avonds proosten we met Helga en Rene van de Amigo op onze goede aankomst in Kaapstad. De tocht tond Zuid Afrika is ons erg meegevallen!
Uitzicht vanuit de Pélagie: véél boten en de tafelberg

Deze marina ligt achter in de grote commerciële haven. We halen onze fietsjes tevoorschijn en na een middagje bandplakken en fietspomp problemen oplossen, fietsen we naar de "Waterfront", het drukke uitgaansgebied rond de oude haven.
Een bandje speelt op straat
Het is erg gezellig, een bandje speelt op straat, de zon schijnt volop zonder dat het te warm is. Heerlijk! Gelukkig hebben we tijd om hier een paar weken te blijven liggen, wat klussen te doen en vooral de stad en het achterland te bekijken.
Een politieke bijeenkomst van 'Purper'

Geen opmerkingen: