zaterdag 12 december 2015

Op stap rond Mosselbaai

Pélagie voor anker in Mosselbaai
Het is heerlijk om weer voor anker te liggen in deze prachtige, goed beschutte baai. De Yachtclub heet ons van harte welkom, hier kunnen we Peltje veilig achterlaten; zoals alles hier is ook de Yachtclub afgesloten door een hek, waar we zelfs gratis een pasje voor krijgen.
Nils schrobt de landvasten
Pim van de Deesse helpt ons de giek vast te zetten, weer een zorg minder. Alle landvasten worden schoongeborsteld en het dek van de Pélagie wordt geschrobt. Nu kunnen we eindelijk weer over de boot lopen zonder dat het roet mee naar binnen komt.
In de baai ligt een klein eilandje waar een Robbenkolonie is, vertellen twee jongemannen die de in de club een drankje aanbieden. De afstand is net te doen met Peltje, dus als het dinsdagochtend rustig weer is varen we er in een half uurtje naartoe. Alle rotsen blijken bedekt met zeehonden, die een behoorlijk kabaal maken! Mannetjes grommen tegen elkaar, vrouwtjes glijden in het water, de jongen liggen goed beschut tussen de volwassen dieren in. Het is een prachtig gezicht!
Robben eiland
We huren voor drie dagen een auto, waarmee we de eerste middag naar het grote winkelcentrum rijden om ons internet probleem te laten oplossen. Dat lukt, er stond een vinkje verkeerd in mijn tablet, weer wat geleerd. We zien een speciale actie: 100 Gb voor 6.5 euro. Dat laten we niet aan onze neus voorbij gaan; de komende weken kunnen we net zoveel skypen en internetten als we willen, heerlijk.
aan de koffie in Oudshoorn
Woensdagochtend vroeg rijden we naar Oudtshoorn, 60 km het binnenland in. Dit stadje was en is het centrum van de struisvogel teelt. Eind 19e eeuw waren struisvogelveren heel erg gewild in Europa, in Oudshoorn is enorm veel geld verdiend in die tijd. Dat is nu nog te zien aan de prachtige gebouwen, zoals het museum, een oude jongensschool, en een oorspronkelijk burgerhuis uit deze tijd.

Struisvogels
Ook tussen de beide wereldoorlogen in werd er aan deze veren goed verdiend, een fokprogramma met dieren uit Mali zorgde voor nog mooiere veren. Nu worden er nog steeds struisvogels gehouden, het vlees is mager en heeft een wild smaak, het leer heeft interessante "putjes" en natuurlijk kun je ook vandaag de dag nog wat verdienen met echte struisvogelveren. Vanaf de weg zien we grote aantallen van deze vogels lopen. Als we stoppen komen ze allemaal naar je toe, net als paarden die ook hopen iets te eten te krijgen.
We rijden verder door de spectaculaire "Swartberg pas". De weg slingert omhoog met prachtige uitzichten. In de pas zijn de rode rotswanden vrijwel verticaal gevouwen door de geologische krachten; de onverharde weg hangt tegen de wand aan en gaat steil naar beneden, Nils rijdt onverschrokken verder.
We voelen ons klein in deze imposante omgeving!
Swartberg pas
Door hetzelfde gebergte gaat zo'n 60 km verder een pas terug naar de kust. Deze weg is wel geasfalteerd en loopt langs en over een riviertje, weer prachtig! We lopen naar een imposante waterval, waar een familie zich vermaakt door vanaf een 10 m hoge rots in het water te springen. Het is hier nu zomervakantie, veel mensen hebben vrij tot begin januari, horen we van het aardige echtpaar dat net als wij een kamer voor een nacht heeft gehuurd in Olivers Rust
Onze buren in Olivers Rust
Al die toeristen komen we tegen in de prachtige lagune van Knysna, waar we de volgende dag met een rondvaartboot rondvaren, een schitterende wandeling maken en lekker eten in een restaurant met uitzicht.
Lagune van Knysna
Het is vooral ook heel gezellig met onze Zuid Afrikaanse tafelgenoten, die bezorgd zijn over het ontslag van de integere minister van financiën. "Het zal eerst waarschijnlijk nog slechter gaan in Zuid-Afrika, maar misschien dat na de volgende verkiezingen e een betere regering krijgen", zeggen ze.
Langs de schitterende kust en een "wetlands" park, waar Nils zowaar een slangenvogel spot, komen we weer thuis.
Ondertussen zijn er een aantal boten in de baai bijgekomen. Vrijdagavond nodigen we iedereen uit om een drankje te komen drinken op de Pélagie, als altijd heel gezellig! Het ziet er naar uit dat we morgen, zondag 13 december, verder kunnen varen naar Kaapstad. Iedereen gaat vertrekken, we spreken af onderweg contact te houden met de marifoon en de SSB. Als de weersvoorspellingen uitkomen, wordt het een gemakkelijke tocht met misschien wel te weinig wind. Vanochtend hebben we dan ook de resterende diesel uit onze jerrycans overgeheveld naar de grote reservetank. Vandaag nog een lekker rustig dagje en morgen op weg naar Kaap de Goede Hoop.

Geen opmerkingen: