woensdag 27 april 2016

Toch nog veel meer werk aan de Pélagie

De Pélagie voor anker bij Virgin Gorda
Zondag 24 april gaat Nils het water in om de onderkant van de Pélagie schoon te maken. Er is wat aangroei maar het valt best mee. Als hij aan de stuurboordromp wil beginnen blijkt de anode los te zitten! Dit is voor ons een bekend probleem; op de een of andere manier raakt deze anode regelmatig los, dit is nu al de vierde keer. We dachten dat we het in Maleisië goed hadden opgelost door de schroeven iets korter te maken, maar dus niet. Frits en Reinhilde komen net langs; Frits biedt aan te helpen bij dit onder water klusje. We hebben een “deja vu” gevoel: de eerste keer dat dit gebeurde was in ons eerste seizoen in het Caribisch gebied in 2011. Toen heeft Frits Nils laten zien hoe je dit oplost. Nu kan Nils het onderwater prima zelf af, Frits adviseert. 
Nils werkt onder water, Frits adviseert
De schroef en de anode zijn er zo af, maar helaas, als Nils alles weer wonder water, Frits adviseertil monteren, blijkt ook de schroefdraad beschadigd. Frits zegt dat hij dat wel kan repareren, maar niet onder water. Dus moeten we op de kant, een duur akkefietje!
De schroef gaat er op zonder anode, dan kunnen we varen. Het lukt wel snel maandagmiddag om 14:00 uur staan we al op de kant bij Toby’s (Time Out Boat Yard). Ondertussen heeft de marina ons uitklarings-document aangepast, we mogen twee dagen later weg. De schroefdraad is snel gerepareerd dankzij Frits, er moet wel een dikkere bout in.. Nu we toch op de kant staan is het gemakkelijk om alle aangroei er af te schrapen. Om half vijf liggen we weer in het water, € 630 armer!
De Pélagie gaat het water uit, dan kan ook de onderkant worden gedaan
Het nieuwe weerbericht laat zien dat het oorspronkelijke plan om nog die nacht naar de Maagdeneilanden te varen geen goed idee is: er is geen wind. We gaan dus voor anker in de ondiepe lagoon. In alle consternatie vergeten we de switch terug te zetten die de beide start accu’s met elkaar verbindt. Onze stuurboord start accu doet het niet meer zo goed, we hebben de start accu’s vergeten uit te zetten toen we naar Nederland gingen. De volgende ochtend doet ook de bakboord accu het niet meer, helemaal leeg getrokken door de defecte stuurboord accu en de switch die is aan blijven staan: dom, dom, dom. Er zit niets anders op dan beide accu’s te vervangen, vooral de stuurboord start-accu was al behoorlijk oud. Gelukkig is de winkel met scheeps-benodigdheden vlakbij.
Uiteindelijk zijn we dinsdagmiddag klaar om te vertrekken naar de Maagdeneilanden. Met een goede windvoorspelling hijsen we om zes uur ‘s avonds de zeilen.
Na een prima zeilnacht liggen we nu voor anker in de prachtige “Gordon Sound” op Virgin Gorda. Hier kunnen we straks in klaren. We hadden al radiocontact met Mike van de “Zen Again”. Leuk om ook hier weer bekenden tegen te komen.

Geen opmerkingen: