vrijdag 22 juli 2016

De Pélagie blijft in Stavoren

Langs de dijk van het Gouwmeer
Samen met Saskia en Sven doen we een prachtig rondje Ijsselmeer. Vanuit Scheveningen naar Amsterdam over het Noordzeekanaal, naar de leuke stadjes Hoorn, Enkhuizen en Hindeloopen.
Prachtige luchten, mooie stadjes, hieronder gevelsteen in Hoorn

Ik had niet verwacht weer zo te genieten van het zeilen op het IJsselmeer. Felle zon en donkere wolken wisselen elkaar af, prachtige Hollandse luchten hangen boven de dijk, een lekkere wind en toch relatief vlak water, heerlijk. Het is wel koud, véél kleren aan dus.

In Stavoren laten we de Pélagie met een gerust hart achter bij Nautsch Kwartier. Nils haalt de auto uit de stalling, wij nemen de trein naar ons eigen huis in Haren. Het is heerlijk om weer thuis te zijn, alles is door onze huurders prima achter gelaten, zelfs de tuin is goed bijgehouden. Het is wel even hard werken om alles te voorschijn te halen, zodat we met ons vieren kunnen eten en slapen. Het voelt héél groot na jaren op de Pélagie; ik loop steeds dingen te zoeken in al die kamers.
De Pélagie blijft in Stavoren

Zondag 17 juli brengen we Saskia en Sven terug naaar het vliegveld in Rotterdam via de nieuwe GE windmolen in de Wieringermeer, waarvan Saskia de nieuwe wieken mede heeft ontworpen. Leuk om die te zien!

Nils vertrekt naar Nijmegen voor de 4-daagse, ik haal de spullen uit de Pélagie die we nodig hebben om een weekje te kamperen in de Dolomieten. De auto zit helemaal vol, de rest komt later in augustus wel.

Vandaag zit ik in Malden bij Nijmegen dit verhaaltje te typen, zodat ik samen met mijn zwager Rini Nils straks kan inhalen. Het lopen gaat Nils prima af! De eerste 2 dagen heeft hij het rustig aangedaan maar gisteren, de derde dag, wilden zijn benen niet meer langzaam en was hij al om 3 uur binnen. Vandaag moet hij regen trotseren, dat zal ook wel weer lukken.

Morgen rijden we naar Italië voor weer een nieuw avontuur. Leuk met kinderen en kleinkinderen, want ook daarvoor zijn we terug in Nederland.

dinsdag 12 juli 2016

Na zes jaar terug in Scheveningen

De Pélagie, getooid met vlaggetjes, nadert Scheveningen
 Onze oudste dochter Saskia met haar partner Sven komen helemaal uit München om de laatste week met ons mee te varen. Nu geen klusjes meer, met ons vieren genieten we van de historische stadswandeling in Maassluis. De enthousiaste molenaar van de graanmolen geeft een uitgebreide rondleiding en de stoker van het stoom sleepschip "De Furi" raakt niet uitgepraat over zijn nog steeds werkende 80 jaar oude stoommachine.
In ons enthousiasme om niet te laat in Scheveningen aan te komen, vertrekken we veel te vroeg op zondag-ochtend 10 juli. Met alleen de fok uit en stroom mee wordt het een heerlijk tochtje. Precies om twee uur vaart de Pélagie de haven van Scheveningen in.
Al uit de verte zien we mensen naar ons zwaaien, wat ontzettend leuk! Op het uiteinde van de pier, op de havenhoofden, links en rechts, op de kades, overal zien we familie en vrienden enthousiast naar ons zwaaien. 
Op pieren en kades worden we toegewuifd, wat een onthaal

Rode rozen landen op de Pélagie. Wat een fantastisch onthaal, ik moet een brok wegslikken.

Nils legt de Pélagie keurig aan de steiger, we kunnen al die lieve mensen in onze armen sluiten! Met champagne proosten we samen op onze fantastische tocht, Hier kwamen we 10 jaar geleden voor het eerst met de P.elagie in Nederland aan, nadat we haar hadden gekocht in Frankrijk. Hier vandaan vertrokken we 6 jaar geleden om aan ons grote zeil-avontuur te beginnen. En nu zijn we veilig terug, zoveel prachtige ervaringen rijker, zoveel gezien, zoveel beleefd.


Samen met Saskia en Sven varen we de Pelagie de komende week naar Stavoren, waar ze tot 1 oktober blijft liggen. We gaan wonen in ons huis in Haren, dat per 15 juli beschikbaar komt. Wat een weelde: een auto voor de deur, een wasmachine en droger in de bijkeuken, onbeperkte hoeveelheden water en stroom, de wc papiertjes kunnen weer gewoon door het toilet. En vooral: weer onbeperkt snel internet, telefoon en televisie, Jullie begrijpen, we kijken er naar uit.
Na een land-vakantie met onze kinderen en kleinkinderen, gaan we in september de Pélagie leeg halen, de laatste klusjes en reparaties (laten) doen, zodat we de Pélagie op 1 oktober kunnen overdragen aan Hans, de nieuwe eigenaar. Dan begint wéér een nieuwe fase in ons leven, met meer tijd voor familie en vrienden, tennis en bridge. Nils is al lid van 3 bridgeclubs!

Met dank aan Saskia en Hans voor het gebruik van hun foto's.

vrijdag 8 juli 2016

Onze laatste dagen op de oceaan

Donkere luchten boven het kanaal
Op vrijdag 1 juli varen we 's middags om vijf uur langs prachtige hellingen naar het begin van de rivier de Trequier. We genieten van een heerlijke avond voor anker. Het laatste restje rivier-stroom mee spoelt ons 's-morgens naar zee, de zeilen gaan omhoog en met een pittige wind zetten we koers naar het noorden. Na een paar uur is de stroom mee, de Pélagie racet met wel 9 knopen over de grond langs Guersney en Alderny, de Kanaaleilanden. Dan is het uit met de pret, de stroom is tegen en ondanks onze snelheid van bijna zes knopen door het water gaan we maar anderhalve knoop over de grond.
Hier zeilen we naast de "Shipping Lane" met alle grote zeeschepen vlak bij. Gelukkig blijft iedereen in zijn baan en komen deze zeereuzen niet te dicht bij.
Langs de grote zeeschepen
Zondag wordt de wind minder, donkere wolken pakken zich samen, maar het blijft droog en het zicht goed. 's Avonds moet af en toe de motor bij.
Als ik boven kom voor mijn nachtwacht ligt Boulogne sur Mer met al zijn lichtjes aan mijn rechterhand, een mooi gezicht. Daar kan ik lang van genieten, want ook nu hebben we stroom tegen en gaan we niet meer dan twee knopen over de grond.
Poetsklusje op zee
Maandag, onze laatste dag is zee, is heerlijk, de zon schijnt, er is weinig wind dus voelt het lekker warm aan. De zee is zo rustig dat ik zelfs een poets-klusje doe.
Aan het eind van de ochtend kan de motor uit en zeilen we met 4-5 knopen door het water langs de Belgische kust. Het blijft opletten geblazen met al die zeeschepen om ons heen. Met AIS is goed te zien welke schip waar is en waar het naartoe gaat. Dat maakt het een stuk gemakkelijker.
Na middernacht komen we in de buurt van Rotterdam. Het aantal lichtjes op het water neemt enorm toe: er liggen tientallen schepen voor anker. Gelukkig vertelt AIS wie vaart en wie niet.
Bij het eerste licht naderen we de Maasvlakte en worden meteen opgeroepen door de Verkeerscontrole Maasmond: " Of we even plaats willen maken voor een groot container schip achter ons dat Europoort in moet". Vrijwel tegen de dijk aan strijken we de zeilen en varen achter het grote schip de Nieuwe Waterweg op. Het is leuk om al het radioverkeer te horen. Wij zijn dat "kleine jachtje" aan stuurboordwal, waar iedereen ook rekening mee moet houden. Hoe verder naar binnen, hoe minder grote schepen; het wordt iets gemakkelijker.
De Pélagie in de buitenhaven van Maassluis; grote schepen komen voorbij

Om half acht draait Nils de buitenhaven van Maassluis in. We leggen de Pélagie aan de kade; pas om half negen zijn de bruggen bemand. Een goede gelegenheid om even rond te lopen na drie dagen en nachten varen.
De drie de bruggen gaan netjes achter elkaar open. Nils moet al zijn stuurmanskunst gebruiken om heel langzaam achter het binnenschip voor ons te kunnen blijven.
We liggen vlak naast de kerk met prachtig houtsnijwerk en natuurlijk boten

Nu liggen we al twee dagen in de kleine passantenhaven van Maassluis onder de kerktoren. Het historische centrum heeft veel oude, mooi gerestaureerde huizen en bruggen. Het is vooral ook heel gezellig, zeker nu het lekker weer is. Er is een heerlijke ijssalon met gratis wifi, een prima excuus voor een ijsje.
Leuke straatjes; de gerestaureerde sleepboot heet "Furi", naar kapitein Wandelaar
Zoals altijd moet de was worden gedaan. De industriële wasserij „De Waslijn“ wil ons wel helpen en speciaal voor ons een was draaien in hun kleinste machine die 30 kilo aan kan. Alles wat maar gewassen moet worden gaat er in: handdoeken, beddengoed, kleding, ondergoed. Wat een prima service! . De dames van De Waslijn maken tijd voor een gezellig praatje en geven zelfs een rondleiding door hun bedrijf. Niet alleen in het buitenland heb je leuke contacten, ook in Nederland.
De Pélagie in de passantenhaven van Maassluis
We zijn druk met het opruimen en schoonmaken van de Pélagie, van binnen en van buiten. Als de Pélagie zondag om twee uur Scheveningen binnen vaart, moet ze er wel tiptop uitzien!

vrijdag 1 juli 2016

Mooi wandelen rond Tréquier


Trequier vanaf de rivier
Trequier is alweer zo'n leuk, prima bewaard Bretons stadje. Hier zijn de huizen niet alleen van graniet, er zijn ook oude vakwerkhuizen, mooi om te zien. 
Oude vakwek huizen
De grote, imposante gotische kathedraal ligt aan een gezellig pleintje met restaurantjes en winkeltjes eromheen. Hier begint de markt die helemaal naar beneden naar de haven loopt. Het is gezellig, maar wel erg toeristisch.
Kathedraal en kloosters
Trequier is een oude kloosterstad, zowel het mannen als het vrouwenklooster zijn bewaard gebleven en nu in gebruik als scholen. De grote dikke muren van de diverse kloostertuinen zijn nog overal in het stadje te zien.
Oude spoorbrug
De plaatselijke VVV heeft een foldertje met rondwandelingen, die van 8 km lijkt ons wel wat. Het begin is veelbelovend. Het pad gaat langs de rivier met een gerestaureerde voetgangersbrug uit de 16e eeuw. 
Kasteel-huis met overgroeide voetbrug
Na een tocht dwars door het bos komen we langs een oud kasteel-huis met een totaal overgroeide voetbrug. En het gaat maar verder, heel afwisselend; uiteindelijk doen we er meer dan vier uur over met een behoorlijk tempo. Dit is wel een goede training voor Nils zijn vierdaagse over twee weken! Gelukkig vinden mijn voeten het niet al te erg.
WE genieten maar 4 uur wandelen is voor mij wel een beetje veel!

Het blijft koud en bewolkt, buiten zitten is er helaas niet bij. Vandaag, vrijdag 1 juli, doen we in de regen boodschappen om verder te varen richting Nederland. Niet te veel, want al onze voorraden moeten wél op. Straks met hoogwater om vijf uur varen we de rivier af om daar een nachtje te ankeren zodat we morgen vroeg met opkomend water, dus stroom mee, verder Het Kanaal in kunnen varen.
Zo worden hier de artichokken geteeld
In principe varen we tot Boulogne sur Mer, maar misschien nog wel verder als de wind gunstig blijft.