vrijdag 9 juli 2010

Met 30 knopen wind over de Golf van Biskaje naar zonnig Coruna

Op dinsdag 3 juli vertrekken we vroeg uit Falmouth en varen het eerste stuk in een gladde zee op de motor naar buiten. De wind trekt een beetje aan en we kunnen scherp aan de wind zeilen, met nog wat motor ondersteuning. Zo komen we prima en gemakkelijk het Kanaal over, al hebben we wel een vreemd gevoel in onze maag vanwege de hobbelige zee. Ondertussen hebben we via de SSB, korte golf radio, contact met Wilma en Thijs van de Luna Verde, die ook die ochtend zijn vertrokken met dezelfde bestemming. Leuk!

De stroom zet ons af naar het zuiden wat ons prima uitkomt. Maar natuurlijk gaat diezelfde stroom 6 uur later de andere kant op en brengt ons dan in de Shipping lane, het gebied op zee wat is voorbestemd voor grote schepen en waar wij als kleinere zeiljachten niet mogen komen. Het is dan ondertussen 12:00 's nachts en pikdonker: we moeten dus overstag. Het gaat prima maar betekent wel dat we allebei wakker zijn. We maken een slag van een uur en gaan weer overstag op de goede koers. Ik Hanneke mag nu gaan slapen. Helaas we waren te ongeduldig dus we moeten nog een keer overstag. Het is duidelijk deze nacht slapen we niet volgens het wacht-schema: 4 uur op en 4 uur af.

Gelukkig draait de wind in de loop van de ochtend zo dat we ruimer en dus sneller kunnen varen. Nils gebruikt deze rustige uurtjes om nog even bij te slapen en ik zit lekker te lezen. We tekenen iedere 2 uur onze positie in de kaart. Ja, met de hand, dat maakt de voortgang heel concreet!In de loop van de tweede nacht draait de wind steeds meer naar achteren, en is niet erg hard. Nils worstelt een tijdlang in zijn eentje met klapperende zeilen. Daar moeten we nog eens goed over nadenken hoe dat beter kan. Gelukkig trekt de wind in de loop van de dag aan en kunnen we vlinderen, de fok aan bakboord, het grootzeil aan stuurboord. Dat vraagt wel opletten, dus geen boek voor mij.

We lopen een controle rondje over de boot, inderdaad er zit een harpje niet goed, wat Nils provisorisch repareert.
Er komt een grote groep dolfijnen langs die het erg leuk vinden om tussen de beide drijvers van de Pélagie door te zwemmen en te springen. Een prachtig, fantastisch gezicht. Het water is erg helder dus je kunt ze onder water zien aankomen en dan ineens komen ze boven water; hartstikke leuk!

De wind neemt steeds meer toe, zoals voorspeld. We gaan de derde nacht in met een rif in de fok in de vroege ochtend gevolgd door een rif in het grootzeil. We gaan ook steeds harder! In de loop van de dag neemt de wind toe tot 25 en later 30 knopen! We reven de fok steeds meer en de Pélagie gaat prachtig over de golven, de stuurautomaat heeft het helemaal onder controle!

We hebben wind achter dus grote golven komen aanrollen, nemen de Pélagie een stuk mee en stuiven onder ons door. Nadat ik begrepen hebben dat het gewoon heel goed gaat , geniet ik met volle teugen van dit natuurgeweld.
Nils leest rustig het derde deel van de millennium trilogie uit!

We gaan heel hard, zelfs tot 11 knopen op de teller, gemiddeld stuiven we met acht knopen per uur op La Coruna af. Het is toch wel weer fijn als de wind iets minder wordt in de luwte van de Spaanse kust die in de loop van de middag zichtbaar wordt. Maar nu weten we dat zelfs 30 knopen wind achter met deze verwarde zee voor de Pélagie en haar bemanning geen probleem is, mits we voldoende reven. Heel goed voor het zelfvertrouwen!
Om 19:00 lopen we La Coruna binnen. Er blijken wel zes andere Nederlandse boten in de haven te liggen, die al ruim een week aan het wachten zijn op goed weer om verder te zeilen. We lopen even langs en worden meteen uitgenodigd om mee te gaan voetbal kijken: Nederland / Uruguay. Natuurlijk doen we dat en hebben veel plezier in de kroeg, zeker als Nederland op het laatst toch nog weet te winnen.

We nodigen iedereen uit om de volgende avond bij ons een drankje te komen drinken en de Pélagie te bekijken. Dat past net voor de voetbalwedstrijd Spanje- Duitsland. We besteden de dag dus om op te ruimen en schoon te maken en boodschappen te doen. Hartstikke gezellig om een groot aantal Vertrekkers, waarvan we de meeste hebben ontmoet op de Vertrekkersdag van Zeilen, weer tegen te komen.

La Coruna is een mooie oude stad, met veel sfeer, met een grandeur stadhuis op het grote centrale plein, nu mét een groot scherm. Het is een fantastische ervaring om hier Spanje te zien winnen van Duitsland. De honderden Spanjaarden, gehuld in fel geel met rode shirts, gaan helemaal uit hun dak. Wij doen natuurlijk mee. De hele nacht toeteren de auto's, er wordt zelfs vuurwerk afgestoken.

We hebben nog een probleempje met de RayMarine plotter, onze boot TomTom, dus we gaan op zoek naar een reparateur die langskomt. Onze GPS, nu 7 jaar oud, blijkt niet meer goed genoeg, maandagmiddag wordt er een nieuwe geplaatst. Dat betekent dat we hier nog even blijven.

Vandaag hebben we dus de trein gepakt naar Santiago de Compostella, samen met Wilma en Thijs van de Luna Verde. Het is een uitdaging om de juiste bus te vinden naar het juiste station. Het lukt en we zijn mooi op tijd in het prachtige stadje. De kathedraal is bijzonder indrukwekkend, heel rijk gedecoreerd (Pelgrims brengen geld in het laatje) en onvoorstelbaar groot. De gebouwen op het centrale plein harmoniëren prachtig. De tegenwoordige `pelgrims`, die trots op de foto gaan met de kathedraal op de achtergrond, geven een heel bijzondere sfeer. Leuk!

We lopen langs de markt en zien o.a. heel veel vis. We hebben extra belangstelling voor het schoonmaken van die vis, misschien gaan we dat straks zelf ook wel doen op onze oceaan oversteek. Na een heerlijke `Menu del Dia`, drie gangen voor € 10 inclusief wijn, gaan we via de kathedraal weer terug. Een prachtige, gezellige dag!

Morgen, zaterdag 10 juli, willen we een auto huren. Zondag natuurljk voetbal kijken, maandag de GPS reparatie en boodschappen, dan kunnen we dinsdag verder, als de wind goed is……

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hanneke en Nils, we genieten met jullie mee!Wat een mooi verslag, en mooie foto's. Hier wordt de hitte verdreven door flinke onweersbuien, en daarna wat koeler hier. Zo te zien hebben jullie wel mooi weer. Goeie reis verder en tot mails.
Mariëtte en Kees

Ad en Tineke zei

Hallo Hanneke en Nils,
wij zijn net terug van een prachtige caravanreis door Denemarken. Bij thuiskomst hebben we met belangstelling jullie ervaringen met de Pelagie gelezen. Wat een spannend avontuur. Net een prachtig reisboek.
We kijken uit naar het volgende hoofdstuk.
Ad en Tineke