zondag 20 mei 2012

Zelf zoet water maken

nze nieuwe watermaker geïnstalleerd onder hte bed in de SB achterkajuit, naast de extra dieseltank
Vanuit noord Montserrat zeilen we eerst langs de vulkaan en de helemaal bedolven hoofdstad, Plymouth. Ook alle volgende valleien zijn helemaal grijs van het puin van de vulkaan! We ruiken de zwavellucht duidelijk. Het weer is grijs en alles is met donkere wolken bedekt, dus geen foto’s. We zijn ook druk met de zeilen. De wind “valt” van de bergen naar beneden, dan weer is er niets, dan weer windvlagen van 3o knopen of meer. Eenmaal langs het eiland moet het rif eruit en zeilen we lekker. De koers die we moeten varen is net bezeild.
In de luwte van Guadeloupe valt de wind helemaal weg. De stroom blijft natuurlijk wel, die zet ons flink naar het westen, dus de motor moet aan. We halen zelfs nieuwe gribfiles op, wind voorspelling. Die zegt dat het toch echt 20 knopen zou moeten waaien uit het oosten, maar wij hebben zuiden wind! We doen een slagje om verder oost te komen net voor dat Nils gaat slapen.
Ankeren onder Forte de france bij St Pierre in Martinique
Dan draait eindelijk de wind meer naar het oosten en zeilen we hoog aan de wind pittig door naar Martinique.  We hebben een tip gekregen dat we er legaal pepperspay kunnen kopen en dat lijkt ons wel een goed idee. Vuurwapens hebben we natuurlijk niet aan boord, maar zo hebben we tenminste iets voor verdediging. Hopelijk hebben we het nooit nodig. Nu we er toch zijn kopen we ook weer een voorraad heerlijk Franse kaasjes en wijn. En genieten van de prachtige ligplaats onder het Fort.

De Pélagie nadert Rodney Bay, noord St Lucia
Maandagmiddag zijn we volgens plan in St Lucia. Het is leuk om de baai weer in te zeilen, we zijn hier na onze Atlantische oversteek aangekomen.  De afspraak voor het inklaren van onze watermaker wordt nog dezelfde middag gemaakt. Dan loopt alles volgens plan. We liggen een aantal nachten heel luxe in de haven met uitstekend internet, terwijl de watermaker vakkundig wordt geïnstalleerd en de motoren en schroeven worden nagekeken. We kijken de monteurs zo goed mogelijk de kunst af, als we straks in de Pacific zijn, willen we er iets vanaf weten.
De scheepsonderhoudsbijbel van Calder is aan boord. Er blijkt toch een hele goede informatie over motoren in te staan, die ik nog maar eens heel goed door lees, en langzamerhand steeds beter ga begrijpen. Misschien wordt het nog eens wat met deze amateur-reparateur! 
Ondertussen liggen we weer in de baai. Ook daar is het erg gezellig. We buurten op de prachtige Noordhinder van Bettina en Gerrit en wisselen films uit.
De watermaker doet het uitstekend! Onze zonnepanelen leveren de energie, alleen verbruiken we filters, maar daar hebben we er voorlopig genoeg van aan boord. Het is een heerlijk gevoel nog meer onafhankelijk van de wal te zijn en wat minder zuinig met water te moeten zijn.

Geen opmerkingen: