zondag 25 mei 2014

Prachtig snorkelen

Border eiland
Alle eilanden van de Whitsundays, met uitzondering van Hamilton Eiland zijn onbewoond en Nationaal Park, er is dus niets te krijgen. Na ruim 10 dagen op zee zijn met name onze groentes en fruit op. We zetten koers naar Airlie Beach, een klein plaatsje met prima winkels waar alle zeilers hun inkopen doen. Het is een mooie zeiltocht, tussen twee eilanden door: Noord en Midden Molle. Er is weer veel wind, maar daar zijn we ondertussen aan gewend. Het is een middag hard werken en flink sjouwen, maar dan we de schone was en alle verse spullen weer aan boord.
Witte kakatoe op de Pelagie
De "Giggles" van Ben en Anya ligt hier ook voor anker. Ze wachten op een nieuw motoronderdeel. We gaan bij ze langs en praten gezellig bij! Op hun aanraden blijven we nog een dagje liggen om het stadje te bekijken en te genieten van een leuke wandeling langs de kust. In een gezellig restaurantje met uitzicht op het lokale zwembad eten we een heerlijke pizza met lamsvlees en yoghurt; apart en erg lekker.
Donderdag vertrekken we naar Nara Inlet; een diepe inham van Hook eiland. De koers is scherp aan de wind, een prima zeiltochtje van zo'n 12 mijl. De wind is iets minder geworden, er zit nog maar één rif in het grootzeil. Eenmaal in de baai is het heerlijk rustig. 's Middags wandelen we naar een Aboriginal grot met oude inscripties en tekeningen. De uitleg er omheen getuigt van respect voor de oorspronkelijke inwoners. Dat is pas iets van de laatste jaren. Tot ver in de vorige eeuw werden de Aboriginals als echte tweederangs burgers behandeld, hun kinderen werden zelfs bij hun ouders weggehaald om opgevoed worden in "goede blanke gezinnen".
Ook nu regent het regelmatig; de hele avond zitten we gewoon weer met lange broek en trui aan binnen. Vrijdagochtend regent het weer; we doen het rustig aan en vertrekken pas om één uur naar onze volgende ankerplaats op Border Eiland. Eenmaal buiten de inham blijkt het weer een stuk beter: de zon komt tevoorschijn en de wind is gaan liggen. De eilanden liggen te schitteren in de zon en de zee is blauw; wat een verschil met de vorige dagen toen er regengordijnen en mistbanken tussen de eilanden hingen.
Veel soorten en kleuren koraal
Zaterdagochtend worden we wakker met een heerlijk zonnetje in een blauwe lucht; eindelijk mooi weer! We gaan eerst maar eens het eiland verkennen. Net als we terug willen varen naar de Pélagie, stappen onze vrienden van de "Tropical Cat" aan land. Ze zijn net deze baai binnenkomen varen. Gezellig! Barry en Marijke gaan met ons mee snorkelen. We trekken ons niets aan van het koude water, en genieten van de schitterende koralen. Naast de harde soorten is er vooral veel "soft coral" in allerlei vormen en vele kleuren geel, groen, bruin, grijs en rood. 
Een gigantische mossel!
Er zit best veel vis; er zijn weer veel nieuwe soorten te bewonderen! Nils ziet een gigantische mossel van wel bijna een meter doorsnede, gaaf! Het is heerlijk om weer de onderwaterwereld te bekijken; dat deden we voor het laatst in oktober vorig jaar!
De dag is zo mooi en er is zo weinig wind dat we toch nog naar een van de mooiste stranden hier willen gaan: "White Haven". Het is een uurtje varen; de zee is blauw, alle kleuren groen en bruin schitteren op de eilanden, dolfijnen zwemmen voor ons uit; het is een prachtige dag! Het is druk op het schitterende, spierwitte strand van White Haven, er zijn veel dagjes-mensen. Ook Ben en Anya stappen met uit een rondvaartboot; de wereld is klein! Hier wandelen we naar het strand aan de andere kant van het eiland; er zijn weer veel vlinders en bloemen te zien, leuk! 
Grasboom
De geplaatste informatieborden zijn interessant om te lezen, zoals de grasboom die wel 600 jaar oud kan worden en prima bestand is tegen bosbranden. Sommige van die bomen hebben een hele hoge pluim met zaadjes; op Border eiland zaten de kaketoes daar van te eten.
Kakatoe eet van de vrucht van de grasboom
Als we om vijf uur terugkomen is het strand verlaten, de dagjesmensen zijn terug naar de stad, er liggen alleen nog een vijftal boten voor anker. Ook de Pélagie heeft keurig op ons gewacht. Een nieuw soort dolfijn zwemt rond de Pélagie. Het dier is grijs-roze met een stompe snuit en een grote staart. Helaas komt deze soort in onze boeken niet voor.
Nu vanavond merken we ook de nadelen van rustig, warmer weer: het raam staat op een kier en de Pélagie zit vol met muggen! Toch hopen we dat het morgen weer zo'n prachtige dag wordt!

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen: