woensdag 1 april 2015

Dobberen op de Indische oceaan

Zondagmiddag 29 maart klaren we uit; maandag ochtend krijgen we ons officiële briefje. Dan kunnen we vertrekken uit Galle: alle lijnen gaan los, de stootwillen naar binnen, voorzichtig halen we ons anker in. Gelukkig zijn onze naaste buren een paar dagen eerder vertrokken, zodat we geen last meer hebben van hun lijnen die gevaarlijk dicht bij de schroeven van de Pélagie lagen.
Eenmaal op zee is er een lekker windje, die eerste dag gaan we ruim 6 knopen en hebben zelfs nog stroom mee. In de avond wordt de wind, zoals voorspeld, minder en in de ochtend moet de motor bij. Die dag dobberen we op een rustige oceaan, met blauwe luchten en weinig wind. Gelukkig hebben we wel een halve tot een hele knoop stroom mee, dat scheelt. De vrijwel volle maan schijnt 's nachts uitbundig, je kunt er bijna een boek bij lezen.
In de ochtend word ik wakker van allerlei stemmen: Nils praat met de bemanning van een Sri Lankaanse vissersboot die nieuwsgierig is komen kijken. Ze zitten duidelijk verlegen om een praatje zo ver van land. Wel vijf man zien wel op dit kleine scheepje, niet veel groter dan de Pélagie. We hebben nog steeds niets nodig en ook geen Sri Lankaanse geld meer; uiteindelijk varen ze verder. In de loop van de derde dag wordt de wind weer een beetje wakker, met moeite kunnen we zeilen, best wel scherp aan de wind. Helaas draait in de loop van de dag de stroom, op dit moment hebben we ruim een knoop stroom tegen! De wind is ook tegen dus nu staat de motor aan met een redelijk aantal toeren om wind en stroom de baas te kunnen blijven.
Volgens de weersverwachting zou er af en toe nog wat wind moeten komen, we wachten af.
Verder gaat het leven zijn gangetje hier aan boord. Vandaag hebben we een kleine tonijn gevangen, goed voor twee vismaaltijden, lekker. De regen en onweersbuien zitten naast ons wat prachtige luchten oplevert maar geen extra werk met de zeilen: er is gewoon te weinig wind.
We hebben al bijna de helft van de 600 mijl afgelegd, over ongeveer 4 dagen verwachten we in Addu aan te komen.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen: