maandag 30 maart 2015

Naar de Malediven


De rijst is rijp rond Galle

Als we terug zijn van ons uitstapje naar het binnenland van Sri Lanka, hebben we het eigenlijk wel gehad met die wiebelige steiger en alle stof en rommel in deze commerciële haven. Plastic troep en zelfs dode vissen drijven bij ebstroom rond de Pélagie! Ons schip is bedekt met een fijn grijs laagje cement, de zonnepanelen werken maar op halve kracht. Dus meteen maar aan de schoonmaak, dat helpt. Gelukkig wordt de eerstvolgende cementboot pas over een week verwacht.
Op en afstappen is niet altijd gemakkelijk
De wind laat het behoorlijk afweten; er is vrijwel geen wind voorspeld de komende week. Toch besluiten we te vertrekken. Dan moet de motor maar helpen en hopelijk hebben we nog een beetje stroom mee.
Met onze fietsjes vinden we alles wat we nodig hebben in Galle; brood, volkoren meel, bier, kaas, een beetje vers vlees en natuurlijk heel veel verse groenten en fruit. Ook vinden we een reserve stuk brandstofslang en op de laatste dag vervangt Nils nog even de bakboord start accu en ook de voorband van zijn fietsje. Gelukkig hebben we reserve fietsbanden aan boord, want die zijn hier natuurlijk niet te koop.
Ondertussen is het weer veranderd; de zonnige dagen hebben plaatsgemaakt voor pittige regen en onweersbuien in de middag. Het voordeel is wel dat de Pélagie nu weer helemaal schoon is, heerlijk. De Noord-Oost passaat loopt nu echt op zijn einde, vandaar ook de variabele lichte winden nu.
Straks zetten de koers naar de Malediven, naar het meest zuidelijke atol, Addu. De afstand is bijna 600 mijl; we denken er 6-8 dagen over te doen afhankelijk van hoeveel diesel we willen verstoken. Na al dat sjouwen en klussen van de laatste dagen kijken we uit naar de rustige dagen op zee: lekker lezen, tenminste als de regen en onweersbuien ons niet te veel gaan bezig houden.

Geen opmerkingen: