vrijdag 3 december 2010

Dag 10 en 11: In alle rust lekker slapen en eten

In de middag van dag 10 kan de motor even uit, maar moet in de nacht weer bij. We laten alle zeilen staan, de motor is alleen voor ondersteuning. Zo krijgen we met weinig toeren, en weinig diesel verbruik, toch een snelheid van net onder de 4 knopen. Niet om over naar huis te schrijven, maar we komen door de windstilte heen.
Normaal mag je in de passaat 15-18 knopen wind verwachten, maar voorlopig zit er niet meer in dan 8-10 knopen. Dit is niet veel voor een relatief zwaar schip als de Pélagie. De zee is wel heel rustig, er zijn weinig golven dus het leeft en slaapt lekker. We zijn ondertussen gewend aan het ritme van wacht lopen. De motor is al 2 dagen uit; de gennaker, het grote voorzeil, staat op wat ons een gangetje geeft van zo'n 3,5 tot 4 knopen, zo'n 6-7 km/uur.
Over 2 dagen komt nog een windstilte aan, dus we zijn nog wel even onderweg. Het is de vraag of we voor de officiële sluiting van de ARC rally op vrijdag 17 december in St Lucia aankomen. Daarvoor zouden we gemiddeld 5 knopen per uur moeten varen vanaf gisteren. Dat gaat dus niet lukken, denken we. Nou ja, alles is betrekkelijk. Van de 6 Nederlandse schepen, waren wij gisteren het dichtste bij St Lucia. Twee schepen hebben de Kaap Verden aangedaan om te tanken en 2 zijn heel ver naar het zuiden gevaren op zoek naar wind. Die halen ons vast nog wel in, ze zijn sneller.
Eerder schreven we dat hier veel op rantsoen is. Dat geldt niet voor het eten, met name alle vers waren. Die moeten zo snel mogelijk op, voor ze bederven. Na 10 dagen op zee hebben we nog veel fruit om uit te kiezen, appels, kiwi's, mandarijnen, citroenen en sinaasappels. Naast knoflook, uien, kool en pompoen hebben we voor de maaltijden ook nog tomaten, komkommer, paprika, rettich, aubergines en rode bietjes, keus genoeg. Iedere dag wordt de voorraad bekeken en dat wat minder goed lijkt wordt of opgegeten of in zee gegooid. Proteïne komt uit zee, vanochtend hebben we weer een dorade, een smakelijke vissoort gevangen van wel 65 cm, ruim voldoende voor 2 dagen.
Dus al duurt de oversteek nog 3 weken, voorlopig kunnen we nog volop genieten.
Dag 10: 01/12: 92 mijlen afgelegd
Dag 11: 02/12: 100 mijlen afgelegd
Hemelsbreed nog 1785 mijl naar St Lucia.

Groetjes van Hanneke en Nils

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen: