dinsdag 7 december 2010

Dag 14 en 15: Sinterklaas op de oceaan

Sinterklaas heeft de Pélagie ook midden op de oceaan gevonden. 5 December 's ochtends staan er 2 kadootjes! Sint stuurt ook een prachtig gedicht per E-mail. Ja, hij gaat met zijn tijd mee.
Als we de pakjes open hebben gemaakt, gelachen om de gedichtjes en gesnoept van de inhoud, komt het grootste kado van deze Goed-heiligman: de wind trekt aan tot wel 18 knopen. Ten zuiden van ons zit een enorm buien complex. Dit zuigt wind aan, waar we de hele dag van profiteren. We vliegen vooruit met bijna 7 knopen gemiddeld. Ook 's nachts blijft de wind doorstaan. We varen de grootste dagafstand tot nu toe: 146 mijl!

In het Nederlandse radio-netje blijkt dat we de enigen zijn met zoveel wind. De Odd@Sea zit aan de andere kant van de buien en heeft bijna geen wind. Ook de boten die ver naar het Zuiden zijn afgezakt de afgelopen dagen, hebben minder wind. We liggen dan ook nog steeds heel goed in het ARC klassement, begrijpen we van Willem van de "Flying Swan". Hij haalt de ARC posities van alle boten op via zijn Iridium telefoon en heeft dus geen last van de SailMail beperkingen.

De ARC organisatie stuurt ons een bemoedigende e-Mail, de passaat komt inderdaad en blijft naar verwachting de komende anderhalve week staan. Dit wordt bevestigd in de grib files die we ophalen. Er komt veel wind, schuin van achteren zoals het hoort in de passaat. Het enige nadeel van veel wind is dat het leven aan boord wat minder comfortabel wordt, vooral het slapen met al dat gehotseklots is weer even wennen. Op 5 december hebben we nog hoge deining van een storm ver ten noorden van ons. De dag erna is het al minder, of wij wennen er aan, dat kan ook.

Als alles goed blijft gaan verwachten we op of voor de 17-de december in St Lucia aan te komen, dus vóór de deadline. De ARC website, http://www.worldcruising.com/arc/viewer.aspx , rekent voor geïnteresseerden de te verwachten aankomst tijd uit op basis van onze positie en snelheid die iedere 6 uur wordt doorgestuurd.
We vieren nog een feestje: we hebben meer mijlen gevaren dan we nog moeten gaan, heel bemoedigend! Het volgende feestje nog "maar" 1000 mijl te gaan, komt er binnen een paar dagen ook aan en dan kunnen we echt gaan aftellen.

Dag 14: 05/12: 101 mijlen afgelegd
Dag 15: 06/12: 146 mijlen afgelegd
Nog 1337 mijl naar St Lucia, al 1691 mijl afgelegd

Groetjes van een hobbelige, bewolkte oceaan, van Hanneke en Nils
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com/

Geen opmerkingen: