woensdag 8 december 2010

Dag 16 en 17: De passaat brengt windkracht 6-7!

Zo zit je te smeken om wind, zo krijg je er heel veel van. Op 7 en 8 december trekt de passaat steeds verder aan, tot 25-28 knopen. Er komen veel golven met veel witte kopjes en zelfs schuim op het water, maar de Pélagie glijdt er moeiteloos overheen. Het grootzeil heeft al een rif, is dus een stukje kleiner, en in de nachten reven we ook het standaard voorzeil, de fok, verder. Onze snelheid loopt op tot 9 knopen in een windvlaag. Regelmatig maakt de Pélagie een grote zwieperd op een hoge golf, maar onze stuurautomaat corrigeert prachtig. Overdag zie je grote bergen water onder de boot door lopen, gevolgd door een heel gerommel als de golf onder de Pélagie breekt. We vinden het best spannend vooral in de donkere nacht, als je niet ziet wat er gebeurt.

Nu op 8 december, zetten we het 2-de en laatste rif in het grootzeil. We gaan iets minder hard, maar een stuk rustiger, wel zo comfortabel. De zon schijnt , het ziet er spectaculair uit. Nu het zo goed gaat, groeit het vertrouwen in de Pélagie en onze stuurautomaat. We wennen al aan het leven in de `wasmachine`, zoals onze medezeilers in het ARC radionetje deze omstandigheden noemen. Vanochtend heb ik gewoon brood gebakken, het is prima gelukt.

De grib files zeggen dat het nog iets harder gaat waaien tot 35 knopen op masthoogte. De wind is overal even hard, dus we moeten er gewoon doorheen. Nou ja, het schiet wel op, de ARC deadline halen we zeker! Over 2-3 dagen zou de wind wat minder moeten worden, we wachten af.

Dag 15: 07/12: 158 mijlen afgelegd
Dag 15: 08/12: 170 mijlen afgelegd
Nog 1003 mijl naar St Lucia! , al meer dan 2000 mijl afgelegd.

Groetjes vanuit de wasmachine van Hanneke en Nils
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com/

Geen opmerkingen: