dinsdag 25 januari 2011

Met onze walkapitein in de Carieb

De busjes op Grenada brengen je overal, ook naar het vliegveld, al moeten we 4 x zoveel betalen als voor een “normale” busrit. Lum, onze walkapitein, die altijd zo mooi de plaatjes op deze site bijhoudt, en de broer van Nils, komt met zijn vrouw Teets 2 weekjes met ons meevaren.
Peltje is sterk genoeg om 4 personen met bagage naar onze mooring te varen. Vrijdag verkennen we St George’s. We gaan naar de sfeervolle markt, waar we natuurlijk een verse kokosnoot proeven, lopen langs de oude haven, door leuke straatjes en bekijken het oude fort, waar de kanonnen nog staan te blinken. Het uitzicht over de haven en de stad is ook de moeite waard. Ons vertrouwen in de bus is groot, we wagen ons kersverse bezoek aan de 30 minuten durende busrit naar Gouyave. Het gaat als altijd hard door de vele bochten en natuurlijk zitten we niet ruim. Ik bewonder Lum en Teets, TeLu, voor hun sterke maag in de warmte op hun eerste dag in de tropen. Voor heel weinig geld eten we in een plaatselijk restaurantje een prima lunch, zowaar lekker buiten.
De rondleiding door het nootmuskaat-verwerkingsbedrijf is interessant. De oogst is met 80% verminderd door Hurricane Iwan 4 jaar geleden, die het grootste deel van de nootmuskaatbomen heeft vernield. Het duurt ruim 10 jaar voor een nieuw geplante boom vrucht draagt. Vroeger bood het bedrijf werk aan ruim 800 mensen, nu zijn het er nog zo’n 50, die ook nog maar een paar dagen per week werken. Ze verdienen 30 EC, 8.5 euro, per dag, dus geen vetpot!

Op zaterdag varen we langs de mooie zuidkust van Grenada naar St. George’s om in de marina water te tanken en boodschappen te doen voor de komende week waarin we de Grenadines willen verkennen. Teets gaat met de veerpont naar Carriacou, terwijl HaNi en Lum de boot varen. Immers dit is een traject grotendeels tegen de wind in. De tocht valt mee, de wind is niet zo hard en redelijk oostelijk. De stroom zet ons zo sterk naar het westen af, dat we na overstag te zijn gegaan, bijna weer terug gaan!! (Voor de zeilers onder ons: normaal maken we bij het overstag gaan een hoek van ongeveer 90-100 graden en verlijeren we er 10 bij, dus totaal een hoek van 120 graden. Nu doet de stroom er ook nog eens 2x 20 graden bij, dus wordt het 140 graden.) De motoren brengen uitkomst en we genieten van een heerlijke zeil- en motordag. Om 16:30 valt het anker in Hillborough, waar Teets al naar ons staat de zwaaien. De ontzettend luide muziek van een strandtentje, voorbereiding voor Carnaval volgens Teets, jaagt ons uit de baai. We maken vast aan een van de meerboeien voor Sandy Island en genieten van de mooie zonsondergang.
Het is hoog tijd voor TeLu om de meegebrachte snorkeluitrusting uit te proberen. We gaan met Peltje naar het eiland zodat we rustig vanaf het strand het water in kunnen. Voor Teets is het de eerste keer en het gaat heel goed. Ze is enthousiast! Ook Lum ziet heel veel vissen en zee-egels voor het eerst in zee.


We wandelen langs het strand en genieten van de pelikanen, fregatvogels en springende vissen. Caribische vakantie op zijn best!

Geen opmerkingen: