woensdag 27 juni 2012

Zeilerscontacten


Laatste blik op Trinidad
Na de overval in de Orinoco delta zijn we een stuk minder zeker over Venezuela. We hadden het plan om naar de eilanden te zeilen, die ver van de kust af liggen en volgens de pilot tot het veiligste deel van Venezuela behoren. Maar ja, dat dachten we ook over de Orinoco delta!
Pélagie onder zeil
We gaan op zoek naar recente ervaringen over deze eilanden. Reinhilde hoort, via email, dat er net vier Nederlandse zeilboten zijn geweest. We vinden hun webpagina’s; de verhalen zijn verschillend. 2 boten moesten 250 dollar betalen, vonden dat te veel en zijn vrijwel direct weer doorgezeild. Eén boot heeft niet betaald, is aan de randen gebleven, maar heeft wel erg genoten!
In Trinidad horen we van andere zeilers dat er mensen zijn die 1000 dollar moesten betalen om in Las Roques te kunnen ankeren! We weten het niet meer.
Hier in Grenada horen we meer. Bettina en Gerrit mailen ons vanuit Los Roques dat ze met ons meeleven na de overval. We vragen hen om meer informatie en begrijpen dat er een stevige toegangsprijs is voor het nationale park wat Los Roques is. Als je zelf wisselt in het dorp en dus in Bolivar, de Venezolaanse munteenheid, kunt betalen, komt dat voor de Pélagie op 175 dollar. Maar dan mag je ook ruim 2 weken blijven
De parkwachters vertellen Bettina en Gerrit dat het er veilig echt is. We zijn gerustgesteld en gaan morgen op weg naar deze prachtige eilanden.
We liggen hier heel comfortabel voor St George, de hoofdstad van Grenada. Het fort kijkt op ons neer en ’s avonds zijn er gezellige lichtjes. Het is een stuk aangenamer dan in de industriehaven bij Trinidad. En toch alle gemakken van een stadje dichtbij. De markt is altijd weer leuk en de supermarkt heeft een steiger voor de bijboot, zodat boodschappen doen voor 3 weken Los Roques gemakkelijk is. Met een speciaal middeltje haalt Nils alle bruine rivierwater vlekken van de Pélagie. De Pélagie blijft ons verbazen! Frits heeft gezien dat je 2 fokken kunt voeren op onze rolfok.
Nils hard aan het poetsen
Dat is vooral handig als je pal voor de wind vaart, dan kun je één fok links en één fok rechts uitzetten. Dat is stabieler dan de fok aan één kant en het grootzeil aan de andere kant en voordewindse koersen zijn niet goed voor het grootzeil, het heeft dan veel last van slijtage. Laten we nu de oude fok nog bij ons hebben! Die was bedoeld als reserve, maar hiervoor natuurlijk ook prima. Los Roques is pal voor de wind, dus hebben we vanmiddag de oude fok er ook op gezetl nu morgen uitproberen. Heerlijk weer een paar daagjes zeilen, lekker vóór de wind, 4-5 knopen, dat moet een makkie worden. De luisterboeken staan klaar op de Ipod voor de nachtelijke wachtuurtjes.

Geen opmerkingen: