donderdag 27 november 2014

Langs de Maleisische westkust naar PangkorDe drukke haven van Klang vlak voor KL
Het zijn weer een drietal gemakkelijke dagtochtjes  langs de Maleisische westkust naar Pangkor. 's Ochtends is er een beetje landwind, het land is kouder als de zee, in de middag komt er wind van zee als de zon het land opwarmt. We hebben geluk het grootste deel van de dag is de stroom mee. Omdat het vrijwel nieuwe maan is, is de stroom pittig twee tot tweeënhalve knoop. Die wil je dus niet tegen hebben!
Enorm grote visboerderijen waar hard wordt gewerkt
In de middag van de eerste zeildag trekken donkere wolken over ons heen. Er valt geen regen uit, maar de wind trekt aan tot 20 knopen. We zeilen scherp aan de wind en vliegen door het water met wel acht knopen! Over de grond halen we zelfs 10 knopen met de twee knopen stroom mee, dat schiet op. Die avond ankeren we heerlijk beschut tussen een aantal eilanden, een groot aantal enorme visboerderijen maakt ook gebruik van deze beschutting. Dolfijnen zwemmen om de Pélagie, visarenden cirkelen rondjes boven het water, de zon gaat schitterend onder, wat een mooie ankerplek.
Prachtige zonsondergang
De tweede dag halen we de beschutting van de rivier niet, we varen naar de kant om daar ons anker uitgooien. We blijven zo'n 200 m van de visnetten vandaan en denken dat dat genoeg is. Na een half uurtje komen woedende vissers naar de Pélagie toe, hun enorme drijfnetten  drijven ook met de stroom mee en kunnen niet onder het anker van de Pélagie door! Een visser komt aan boord en snijdt het net door. We maken onze excuses, alhoewel ze geen woord Engels spreken. Een briefje van 50 Ringit, 13 euro, helpt beter. We gaan anker op en varen ruim een half uur om de netten heen, zo groot zijn deze drijfnetten! Uiteindelijk gooien we ons anker uit ver van alle netten en veel verder van de kant. Het slaapt wat onrustig, gelukkig is er weinig wind die nacht.
Veel vissersboten onderweg; deze trekken lange netten; daar moet je niet in verstrikt raken
Ook de derde dag kunnen we zowaar een paar uurtjes zeilen op de zeewind, de rest van de tijd moet de motor bij. Nu liggen we heerlijk voor anker tussen twee eilandjes in een prachtige baai tegenover een luxe resort met huisjes op palen boven het water, zoals we die voor het laatst in Frans Polynesië zagen. We zijn blijkbaar weer in de rijke wereld. Vanmiddag varen we naar de Marina hier om de hoek.
Ook de kleine eilandjes worden gebruikt voor vuurtorens en wonen op palen
Deze rustige dagen op zee hebben we goed besteed, Nils heeft de fotoboeken van Indonesië afgemaakt en ik ben behoorlijk opgeschoten met die van de Pacific. Nu nog goed internet vinden om ze te kunnen versturen.

Geen opmerkingen: