donderdag 8 oktober 2015

De baard van de Pélagie

Was drogen op de Pélagie

Na een ontzettend gezellig weekend in München met onze oudste dochter Saskia en haar vriend Sven, vliegen we maandag 5 oktober via Parijs en Reunion terug naar Mayotte. Niet alleen wij komen goed aan, ook onze koffers hebben het dit keer gehaald. Vijf taxi-minuten brengen ons naar de Club waar we hartelijk welkom worden geheten. Het eerste wat François zegt is “De Pélagie ligt er goed bij”. We zijn heel erg blij! Pierre is alweer naar school, maar heeft de sleutels en zijn bij-bootje voor onze achtergelaten.

Op de Pélagie ziet alles er inderdaad prima uit, een hele geruststelling! Pierre heeft zelfs redelijk schoon gemaakt, dus we hebben niets te klagen. We verruilen onze reiskleding voor een zomerjurkje/broek, want natuurlijk schijnt hier de zon. Door het frisse windje is het niet te warm. Later op de middag praten we bij met Pierre en ruilen we onze motortjes weer om.
Uitzicht op de ankerlaats vanaf de Pélagie
De dagen erna zijn gevuld met schoonmaken en opruimen. Alles wat een andere plaats had gekregen omdat Pierre hier woonde, gaat weer terug. We schrikken als de nieuwe generator weg is uit de bakskist die we niet op slot doen, toch gestolen? Gelukkig heeft Piérre hem geleend en nog niet terug gebracht. De watertanks zijn leeg, als eerste wekken we de watermaker uit zijn winterslaap. Dat gaat prima maar als we water maken blijkt er een lek te zijn in de pomp. André is de enige met kennis van watermakers hier op het eiland. Hij vervangt de O-ring, maar dat helpt niet. Dan maar zonder watermaker naar Zuid-Afrika, daar kunnen we verder kijken en misschien een nieuw onderdeel bestellen.
Nils haalt de "baard van de Pélagie" weg, zie onder.
De strepen zijn van de spatel, waarmee we de aangroei weg "scheren"
We nemen een kijkje onder water: de Pélagie heeft een heuse baard gekregen! Over het hele onderwaterschip groeit bruin wier van zo’n 2 cm lang. Met een spatel gaat het er gemakkelijk af. We besluiten de Pélagie zelf schoon te maken en er pas in Zuid-Afrika nieuwe anti-fouling, een aangroeiwerende verflaag, op te (laten) zetten. Het zou hier kunnen, maar het strandje is toch wat klein en de wind komt nu niet meer altijd uit de goede richting, we durven het toch niet aan.

Mayotte "Petite Terre" vanaf de Pélagie
Nu is het plan om zo snel mogelijk via de beschutting van Madagaskar naar Zuid Afrika over te steken, mogelijk via het zuiden van Mozambique als het weer even niet meezit. Morgen uitklaren, nog verder werken aan de bodem van de Pélagie en boodschappen, diesel en water aan boord halen. Het weer ziet er voor zondag of maandag goed uit om naar Madagaskar te zeilen.

Geen opmerkingen: