maandag 19 oktober 2015

Navigeren met gedetailleerde gribfiles

Na een dag en een nacht stuiteren valt de wind wat ruimer in en wordt de zee rustiger. Het leven aan boord is een stuk comfortabeler. Het wordt ook beduidend kouder, vooral als de wind stevig waait. Als ik 's nachts buiten zit aan mijn ontbijt bij de melkweg, heb ik nu een lange broek, trui en jas aan. En waaien doet het, we varen nog steeds aan de wind met zo'n 15-16 knopen, dan gaat de Pélagie zomaar 7-8 knopen, zee-mijl per uur. Wel hebben we wat stroom tegen, bij deze snelheden geen enkel probleem.
Weersverwachtingen zijn hier belangrijk, we willen nog steeds wind tegen stroom situaties vermijden in de Noord-Zuid stroom die langs de Afrikaanse kust loopt. En we willen natuurlijk op tijd aankomen én zoveel mogelijk comfort aan boord. Nu Sailmail niet werkt, halen we iedere middag de grib-files op met onze satelliet telefoon. Een grib-file is een kaartje met pijlen waarbij iedere pijl de windrichting en snelheid aangeeft op de plaats van de pijl. Via de gratis korte golf radio kunnen we maar relatief kleine bestanden ophalen, via de satelliet telefoon, niet gratis, maakt de omvang niet zoveel uit. Dus halen we gedetailleerde grib-files binnen die met het gratis programma "Zygrib" prima zichtbaar zijn, zie ook www.zygrib.com
Wat een luxe, en zo kunnen we een goede planning maken, die prima uitpakt omdat de voorspellingen hier betrouwbaar zijn. Het is wel heel veel kijken naar al die pijltjes en goed in de gaten houden bij welk pijltje je verwacht te zijn op het tijdstip van het plaatje waar je naar kijkt, maar wel erg leuk! Om niet in de stroom terecht te komen terwijl de wind nog een grote zuid component heeft, blijven we relatief ver van de kust, ook al betekent dat hoog aan de wind zeilen. Zo vermijden we ook de harde wind verder naar het noorden. De Pélagie gaat zo hard dat zelfs Richards Bay weer een optie wordt.
Ondertussen zitten we in het buitenste randje van de stroom langs de Afrikaanse kust. We hebben nu een halve knoop stroom mee, zonder dat er erg grote golven zijn. Prima! Vanmiddag halen we weer nieuwe grib-files op. Aan de hand daarvan besluiten we of het Maputo, nog 180 mijl, wordt of Richards Bay, 199 mijl. In beide gevallen denken we daar in de loop van woensdag aan te komen.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen: