woensdag 15 juni 2016

Dag 4-5: Eindelijk op een directe koers naar Falmouth

Volgens de weersverwachting van zondagavond komt de harde wind verder zuidelijk. Nog meer vertragen is lastig dus zetten we maandag ochtend ons zee-anker weer overboord. Het wordt een lekker rustig dagje op 43° noorderbreedte waar het nog niet hard waait. We spelen spelletjes, lezen een spannend boek en kijken een video, want er is stroom genoeg nu de stuurautomaat uit staat.
Maandagochtend word ik wakker van de zon, heerlijk na een aantal dagen bewolking en mist. Hier valt de wind nog mee, het is niet zo moeilijk het zee-anker op te halen. Met dubbel gereefde zeilen vertrekken we, de harde wind achterna. Voor het eerst op deze oversteek wijst de neus van de Pélagie richting Het Kanaal, een goed gevoel. De wind is nog behoorlijk hard, regelmatig boven de 30 knopen, in vlagen zelfs boven de 40.
Veel wind, maar wél zon
De Pélagie doet het fantastisch: de stuurautomaat stuurt haar over de grote, soms brekende golven heen. De wind komt van opzij in, niet van achteren zoals op de meeste van onze grotere oversteken. Brekende golven kietelen de onderkant van de Pélagie met rollen en knallen. Grote golven slaan soms tegen de voorruiten; de kuip achter is helemaal schoongespoeld door het vele zeewater wat overkomt. Het is een imposant gezicht!
Wat zijn we blij dat we heerlijk binnen kunnen zitten, maar het blijft opletten geblazen: je moet je goed vasthouden als je door de Pélagie loopt, Nils zijn koffie valt om! Het gaat het prima. We zijn zo goed ingeslingerd dat zelfs lezen geen probleem is. Ondertussen schijnt het zonnetje heerlijk!
In de loop van de nacht zou de wind minder moeten worden, nou ja we zien wel.
Nu op dinsdagnacht nog 810 mijl te gaan tot Falmouth.
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen: