maandag 13 juni 2016

Naar Falmouth, dag 1-3

Vrijdagmiddag 10e juni vertrekken we rond twee uur uit de marina van Sao Jorge. Er waren die ochtend nog best veel klusjes te doen: de auto wegbrengen, de was en nog even met de elektra van de haven brood bakken; het is een nationale feestdag en de winkels zijn dicht.

Langs Sao Jorge
De zeiltocht langs de zuidkust van het eiland is prachtig; de zon schijnt op de kust en het is leuk om vanaf zee te zien waar we met de auto hebben gereden en hebben gewandeld.
Nils ligt al in bed als ik de punt van het eiland rond en worstel met de windveranderingen die dat met zich meebrengt. Eenmaal rond het eiland komt de wind uit de verkeerde hoek en valt later helemaal weg. Achteraf logisch; we varen in de luwte van het eiland. Pas tegen vrijdagavond tegen middernacht pikken we de stabiele wind op en zeilen we lekker.
Zaterdagnacht is er laaghangende bewolking, zondag sluit de mist zich om de Pélagie. Wat somber en koud! Wel een goede gelegenheid om de radar uit te proberen, we weten nu weer hoe die werkt. Er zijn geen schepen zonder AIS in de buurt.
Nils vindt een losse tiewrap en brengt een nieuwe aan
We zeilen samen op met Warren en Maria in de Nightfly. Hun AIS signaal is het vrijwel enige dat we oppikken. Het is rustig op dit stukje oceaan. Nu op zondagavond is de hemel eindelijk helder en kunnen we genieten van maan en sterren. Nu we verder noordwaarts komen worden de nachten ook lekker kort; de zon gaat pas na negen uur onder.
Voor dinsdag en woensdag is er harde wind voorspeld; de nieuwste voorspellingen geven aan dat die toch nog harder is als eerst gedacht en bovendien wat zuidelijker komt. De wind gaat dan ook meer naar het noordwesten draaien. Daarom zeilen we nu alvast vrij ver naar het noorden, dan kunnen we met de wind mee naar het oosten draaien.. Bovendien zeilen we langzaam zodat de hardste wind al voorbij is als wij bij de 44-ste breedtegraad graad aankomen in de loop van dinsdag.
Tenminste dat is het plan. Vanavond halen we nieuwe weersverwachtingen binnen en kijken we verder.
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen: