zondag 5 juni 2016

De Pelagie vereeuwigd

 
Boot-schilderingen in Horta
De tijd vliegt hier voorbij in Horta. Het weer blijft zeer matig: veel wind, veel regen, af en toe een mooie zonnige dag.
Het is kil in de boot, we kijken of de kachel het na 6 jaar nog doet. Warren helpt ons een losse kabel weer aan te sluiten, en zowaar de kachel slaat aan. Helaas, de gloeispiraal doet het niet goed. Warren haalt de kachel uit elkaar, maar er moet een nieuwe spiraal en voeler in, die zijn hier niet. Dat moet dus maar in Nederland.
Strand van Horta
Er is genoeg te doen. We wandelen door het leuke stadje met zijn karakteristieke gebouwen, je waant je af en toe in een Portugees dorp, mooie kerken, een echt fort, imposante overheid's gebouwen met groene luiken en jugendstil ramen, maar ook gewone kleine huisjes en flatgebouwen.
Overheidsgebouw in Jugendstil
Een lekkere wandeling vlak buiten Horta brengt ons naar het aquarium, de in de oceaan gevangen vissen worden naar andere aquaria over de hele wereld verstuurd. In het historisch museum over een belangrijke familie zien we hoe belangrijk de Azoren waren voor de eerste telegraaf-kabels en natuurlijk de transatlantische zeilvaart. Het filmpje met de hoepelrokken uit die tijd is leuk gedaan.
Het oude fort is nu een luxe hotel
De boot waarmee je walvissen kunt zien vaart vanwege het slechte weer maar op één dag uit. Wij zijn aan boord, al is het koud en regenachtig. Na ruim een half uur flink doorvaren komt het bericht "in de verte zijn walvissen gezien". De boot spurt er met vol gas vandoor. Na een minuut of tien is het uitgeblazen water van een walvis zichtbaar. Het komende half uur varen we achter de walvissen aan. Eerst zien we een paar keer de vin boven water, later is twee keer het hele lijf van de "gewone vinvis" zichtbaar, ongeveer 20 m lang! Een indrukwekkend gezicht. Als de walvissen naar beneden duiken gaan we op zoek naar dolfijnen die een tijdlang rond de boot spelen. Een leuk, maar koud tochtje.
We gaan bijna iedere avond uit eten, met de Nederlanders, met de mensen van ons radionetje en met nieuwe vrienden die we hier ontmoeten, allemaal erg gezellig.
En natuurlijk zijn er bootklusjes; het roestvrij staal wordt gepoetst, de kraanlijn wordt vervangen en een keukenkastje wordt opnieuw geschilderd.
 De Pélagie vraagt aandacht: we liggen langs een betonnen kade, onze lijnen schuiven heerlijk heen en weer en slijten waar je bijstaat. Al onze oude T-shirts zijn nodig om de landvasten te beschermen.

Bootschilderingen
in Horta bestaat al ruim 20 jaar de gewoonte dat boten die hier veilig zijn aangekomen een schildering achterlaten. Er is ruimte genoeg met al die betonnen kades. Pas vanmiddag, onze een na laatste dag, besluiten we dat we toch wel een schilderij willen achterlaten. Helaas blijken op zaterdagmiddag de winkels waar je verf kunt kopen al dicht. Met moeite lukt het me nog een blikje witte verf voor de achtergrond te kopen, de rest van de kleurtjes krijgen we van andere zeilers.
De Pélagie wordt vereeuwigd

Gelukkig is het zonnig en droog en lukt het ons de schildering in een middag af te maken, die is net droog voor de volgende regenbui. Nu weet iedereen dat de Pélagie met Hanneke en Nils hier in 2016 echt is geweest, tenminste zolang als het duurt.


Naar Sao Jorge
Morgen, zondag 5 juni, is er eindelijk een weervenster om naar het volgende eiland, Sao Jorge, te varen, 20 mijl verder. Daar willen we graag een paar dagen rondkijken.
Er staan foto's bij de berichten naar Horta, dus kijk nog even terug.

Geen opmerkingen: