zondag 8 augustus 2010

Hoe bevalt het zeilers-leven?

Nu we ruim drie maanden aan boord wonen, lijkt me dit een goed moment om de balans op te maken: hoe bevalt het ons eigenlijk. De belevenissen van de afgelopen week vind je in het berichtje hier-onder.

De Pélagie als huis
Het is heerlijk om je geen zorgen te maken over het huis in de Mikkenkamp. Ons huis is nu de Pélagie en dat voelt prima! Ze is groot genoeg om ons een gevoel van ruimte te geven, de binnen-ruimte met al de ramen is heerlijk en ons buiten-terras geeft een extra gevoel van ruimte. We hebben ook al onze spullen aan boord, boeken, films, muziek, spelletjes en computers.
Vooral met Internet toegang komen we niets tekort: bellen met vrienden en kennissen, nieuws, bankzaken, bridge, verhaaltjes lezen van mede-zeilers: Internet geeft ons een ruime blik op de wereld. Maar ook zonder Internet, zoals nu in een baaitje in midden Portugal hoeven we ons niet te vervelen. Er zijn altijd foto's die uitgezocht moeten worden en we hebben nog lang niet al onze en films bekeken en boeken gelezen (en de E-reader biedt nog veel meer). We zijn erg blij met onze fietsjes, die maken dat we op land ook de verdere winkels en bezienswaardigheden makkelijk kunnen bezoeken, zolang er geen bergen zijn natuurlijk.
Bovendien, zoals nu, ontmoet je op de onverwachtste momenten nieuwe kennissen. De eigenaar van een zweedse boot, vlak bij ons geankerd, kwam even langs om ons schip te bewonderen, resulterend in een heel gezellig borreluurtje met het echtpaar. Leuk met Nederlanders, maar het is ook heel boeiend andere nationaliteiten to ontmoeten, je hebt altijd iets om over te praten.
Ieder huis heeft onderhoud nodig, er zijn altijd klusjes om te doen: naast ons huis is de Pélagie ook ons vervoermiddel en dat moet tip-top in orde zijn!

Het zeilen
We gaan zeilend op avontuur, en dat is altijd weer anders, immers afhankelijk van de wind. We leren nog steeds onszelf en de boot beter kennen. Besluiten tot de juiste zeilvoering geeft bij ons vaak discussie: Nils vindt het ook prima om snel de motor aan te zetten, Hanneke wil het maximale uit de zeilen halen!
We leren heel goed voor de wind te zeilen, we kunnen nu nog beter het grootzeil vastzetten met dank aan een tip van een werktuigbouwkundige mee-zeilster, Saskia.
De zeildagen zijn bij rustig weer ook heerlijke ontspannende dagen, lekker luisteren naar de golven rond de boot en een boekje lezen, meestal de zon erbij. Tot nu toe is het met name op het water niet te warm.
We zijn nog geen harde wind tegen gekomen, tot nu toe loopt alles heel voorspoedig; houden zo! We kijken uit naar de grotere oversteken om te zien hoe ons dat gaat bevallen, 6 dagen naar Madeira later deze maand en natuurlijk 2-3 weken over de Atlantische oceaan in november.

De reis
We genieten van alle boeiende en wisselende ervaringen . De zeildagen tussen de verschillende bestemmingen geven ons tijd voor reflectie en verwerking, een prima combinatie. Er is ook veel afwisseling tot nu toe: in Zuid Engeland genoten we van de droogvallende rivieren en de dorpjes die we bezochten, in Spanje voelden we ons echt thuis in La Coruña en de Spaanse Ria's zijn een prachtig beschut zeil-gebied met mooie wandelingen. Nu langs de Portugese kust bezoeken we de grotere steden, leuk om weer met zijn tweeën door een stad te sjouwen en alles te bekijken.
Als je zou vragen of ik mijn werk mis is het antwoord nee, geen moment. Er is zoveel voor in de plaats gekomen. Ook onze familie en vrienden missen we niet zo heel erg: na een middagje internet en even met iedereen bijpraten, valt ook dat erg mee. En in oktober komen we alweer naar Nederland! Wat een weelde dat we hier zo van mogen en kunnen genieten.

1 opmerking:

Unknown zei

Hallo Hanneke en Nils,
ik volg met grote belangstelling jullie reis.
Wat een fantastisch avontuur!! Ik had de site van Anne Koning gekregen en ben onmiddellijk op internet gegaan.
Jullie moeten dan ook de groeten hebben van zowel Anne als Joop Strating en Appie Albartus.
Een fantastisch bloemeneiland Madeira waar je ook heerlijk kunt eten-VIS-VIS !!!
Ik wens jullie een behouden vaart en volg jullie regelmatig.
P.S Volgende week begint HBS met de competitie weer. Heb je zin om mee te doen, kom dan even langs.............
Groeten van Theo Verlangen