zaterdag 28 augustus 2010

Duiken en ontspannen op het gemoedelijk Porto Santo.

Op dinsdag 24 augustus gaan we eerst boodschappen doen. We halen de fietsjes te voorschijn en fietsen  in 10 min langs de prachtige boulevard naar de enige supermarkt, genietend van de zon en de blauwe zee. De stoep gebruiken we zoveel mogelijk als fietspad; immers we weten niet hoeveel ervaring de automobilisten van Porto Santo hebben met fietsers. Gelukkig passen alle boodschappen in onze rugzakjes en op de bagagedragers.
's Middags gaan we duiken, voor het eerst sinds 2009 in Egypte. De duik zelf is mooi, niet zo gevarieerd als in de Rode Zee of in Oman, maar het zicht is heel goed en er is een redelijk aantal verschillende soorten vissen en ook heel veel zee-egels. De dive leaders gebruiken deze als visvoer. Dit verklaart deels het grote aantal vissen in de buurt van de duikers. We blijven 55 minuten op een diepte tussen 9 en 12 m. Als we boven komen, héb ik het toch koud! Voor mij is een wetsuit van 5.5 mm bkijkbaar niet genoeg bij een watertemperatuur van 22 graden. De kou gaat gelukkig snel over; de duik was erg de moeite waard! De foto hiernaast laat de aangroei aan het trapje in de haven zien.

We maken het ons gemakkelijk en gaan de volgende dag met een open bus over het eilandje toeren. De bus is helemaal vol, we zijn blij dat we mee kunnen! Pas later zien we dat er nog twee bussen komen. Het is tenslotte augustus, de vakantiemaand in Portugal. Er zijn mooie uitzichten, de kliffen rijzen steil op uit zee, Porto Santo is een vulkaaneiland. De golfbaan blijkt de enige groene ruimte op het eiland.

 De 3 historische windmolentjes moeten natuurlijk op de foto.

De bus rijdt zelfs langs onze eigen haven, die we ook al vanaf een uitkijkpunt hadden gezien. Tenslotte heeft een klein eilandje niet zoveel te bieden, dus zelfs een haven, gebouwd door de NATO in de tijd van de Koude Oorlog, wordt dan onderdeel van de eiland rondrit!
Nils gaat naar de tandarts, de bobbel op zijn kaak is niet echt geslonken. Hij krijgt weer een antibiotica kuur; een andere dit keer. Misschien moet de kies er toch nog uit als we in Nederland zijn?
We blijven nog een extra dagje en doen het lekker rustig aan met dit heerlijke weer. Er is goed Internet in de haven. Lum is terug van vakantie en heeft post doorgestuurd, die actie nodig heeft. Dit geeft ons ook de tijd met onze Nederlandse buren gezellig bij te praten. Morgen naar Madeira, 29 mijl varen.

Geen opmerkingen: