zaterdag 27 november 2010

Dag 4: Eerste dorade gevangen

In de middag van dag 3, woensdag 24-11, valt de wind weg. We weten dat dit tijdelijk zal zijn. Daarom varen we ook zo ver naar het zuiden, pas rond de 20 graden noorderbreedte is de pasaatwind meestal stabiel. In het ARC radionet van 12:00 uur heeft vrijwel iedereen weinig of geen wind. De motor gaat dus bij, wel op een laag toerental om zo efficiënt mogelijk om te springen met onze diesel. We hebben “maar” 350 liter bij ons en we moeten er ook stroom van draaien.

Om 02:00 uur ’s nachts is er weer voldoende wind om het alleen met de zeilen te doen. Een NW wind is hier zeldzaam, het normale patroon is N-NE wind. Er zit ook heel veel wind in het noorden, we krijgen daar vast de hoge golven nog wel van. Sommige experts zeggen dat globale windpatronen minder stabiel zijn als gevolg van global warming.

We kunnen op 2 manieren weer-info ophalen met onze korte golf radio, via de ARC, dagelijkse tekst 3 dagen vooruit, en “grib-files” windkracht en windsterkte tot 6 dagen vooruit. ie laatste geven aan dat er net ten noorden van 20 graden noorderbreedte eerst een windstilte komt, gevolgd door veel wind uit de verkeerde richting dit komend weekend. Ons doel is die wind te ontlopen door er zuidelijk langs te gaan. Dat zou betekenen dat we pas net ten noorden van de Kaap Verdische eilanden naar het westen gaan afbuigen. Dat maakt de tocht wel langer, maar meer comfortabel. We zien wel, morgen halen we weer nieuwe weer-info op.

Vandaag hebben we onze eerste vis gevangen, een prachtige dorade van 65 cm; precies de goede maat om 2 dagen van te eten. Nils heeft hem keurig schoongemaakt en zo dadelijk gaat ie in de pan. Ik ben benieuwd, iedereen zegt dat dit een heerlijke vis is.

Dag 4: 114 mijlen afgelegd.
Groetjes vanaf een rustige zee met hoge bewolking waardoor de zonnepanelen niet erg veel
stroom geven,  Hanneke en Nils

PS. De vis smaakte verrukkelijk. Nils

Geen opmerkingen: