donderdag 5 april 2012

Heerlijke Franse kaasjes

We hebben genoten van Guadeloupe, waar we eerst eigenlijk helemaal niet heen wilden! Zoals ik eerder schreef, het is erg Frans. Prima, zo snel en efficiënt als ze onze motoren hebben gerepareerd. De supermarkten zijn uitermate goed voorzien. Het stokbrood en de Franse kaasjes zijn heerlijk!! We letten maar even niet op de prijs. Het sorbet-ijs mag er ook zijn. Omdat ons diepvriesje niet koud genoeg is om het goed te houden, hebben we een uitstekend excuus om binnen een halve dag een bak van een halve liter te verorberen, mmmm…….
Met ons gehuurde autootje rijden we het westelijk deel van het eiland rond. Inderdaad, de wegen zijn prima, de tuinen verzorgd, er staan vuilnisemmers langs de weg, die worden blijkbaar vandaag geleegd en de bushaltes hebben zowaar een bordje met buslijnen. Onze mond valt af en toe open van verbazing na maanden in andere Caribische eilanden.
Er zijn natuurlijk forten, uit de 18-de eeuw, hierboven fort Delgres. De natuur is schitterend vooral in het nationale park. De oude kraterwand is zo steil dat de Carbet waterval in drie trappen ruim 200 meter naar beneden valt. Het middenstuk is 100 meter hoog en wordt door alle reisgidsen aangeraden. Het pad van 20 minuten erheen is helemaal verbouwd zodat het nu de catagorie  “gemakkelijk” heeft, zie hiernaast. ’t Mocht vast wat kosten, want de EU heeft het betaald, volgens het bord naast de ingang. Helaas was er geen geld (meer?) om een goed platform aan te leggen waar je naar de waterval kunt kijken. Een boom staat heel hinderlijk in de weg. De foto van hiernaast is gemaakt van een uitzichtpunt vóór het pad.

We maken nog een mooie wandeling langs een rivier; leuk! Dinsdagmiddag nog een laatste rondje snorkelen; een baracuda maakt zijn opwachting, een heel groot beest, en 3 schildpadden zijn op de bodem aan het grazen. Wat een gracieuze dieren onder water. De zon schijnt op de koralen in dit heldere water. We proberen eindelijk de onderwatercamera uit, het is nog wennen, maar hiernaast een redelijk gelukte foto.

's Middags zeilen we vast naar het noorden naar Deshaies, een vriendelijk vissersplaatsje in een mooie bai, zie hiernaast. Eigenlijk is het motoren, want de wind is op. Het advies van Frits, dat je een uitlaat af en toe schoon moet blazen door een motor 20 minuten op volle toeren te laten draaien, brengen we maar meteen in de praktijk bij de StuurBoord, SB, motor. Die heeft immers nog de oude uitlaat. De volgende ochtend willen we om 07:00 uur wegvaren naar Antigua. Ik, Hanneke, kijk zoals altijd naar de motoren, ook om te zien of er wel water uit de uitlaat komt. Laat de SB motor nu nauwelijks tot geen water spugen. Wat nu? De impellor is vernieuwd, dat kan het niet zijn; zou er toch iets de uitlaat hebben verstopt, na die 20 minuten vol gas van gisteren? Ik weet niets anders te bedenken dan een flinke dot gas te geven om te zien of dat helpt. En ja hoor, nu loopt het water wel door en blijft goed door lopen. Een hele opluchting, we kunnen weg. Voorlopig nog wel in de gaten blijven houden en natuurlijk de uitlaat vervangen als we in St Maarten bij de Volvo dealer zijn.
Weer een heerlijke zeildag. Een half windje 12-15 knopen, vrij vlakke zee, heerlijke zon, het kan niet op. Dit keer kan ik zelfs mijn spannende boek uitlezen.
Om 15:00 valt het anker. Nils moet inklaren, ik moet tot die tijd op de Pélagie blijven. Geen straf, ze hebben hier prima gratis internet in de haven. Een belrondje langs de dochters is altijd leuk! Daar staat tegenover dat we ook voor deze ankerplek moeten betalen. Morgen gaan we Antigua verkennen.

Geen opmerkingen: