vrijdag 8 maart 2013

De laatste loodjes

Grote zeeschepen komen vlak langs onze ankerplaats
De klussenlijst vraagt meer werk en tijd dan gedacht en er komen (natuurlijk!) ok weer nieuwe dingetjes bij. Mijn nieuw gekochte stevige zeilbril verliest zomaar een poot en natuurlijk kunnen we het schroefje niet vinden!
Het helpt ook niet echt dat ik, Hanneke, een behoorlijke griep blijk te hebben opgelopen. Zondagavond in bed veel koorts, daarom was ik al zo moe, en die koorts blijft een paar dagen hangen. Gelukkig maar net boven de 37 graden, want in de tropen denk je bij hoge koorts en griep verschijnselen al gauw aan dengue, knokkelkoorts, en daar wordt een mens niet blij van!
Peltje beschermd tegen schavielen.
Nu donderdagavond is de lijst vrijwel af. We hebben een oplossing gevonden voor het goed ophangen van ons nieuwe Peltje. Die schuurde tegen de davits aan, maar een oud buiten-kussen, mooi groen, krijgt een tweede leven als stootkussen. Een paar dingen, zoals het poetsen van het roestvrij staal, is niet zo urgent en kan ook nog wel onderweg. En de kabel van de snelheidsmeter is er ook nog niet; tenminste de kabel die we besteld hebben in de VS. Gisteren belde alsnog de Raymarine dealer in Panama, dat hij een kabel voor ons had; redelijk geprijsd, die precies zou moeten passen. Dus nu hebben we er waarschijnlijk twee! Overigens, de snelheidsmeter doet het nu weer wel, hoe accuraat is dan natuurlijk de vraag, maar de GPS vertelt wel de snelheid over de grond. Morgen doen we de rest van de boodschappen, voornamelijk verse groenten en fruit.
De “Puddle Jump”, of de “Sprong over de Plas” is een Amerikaans initiatief voor alle boten die dat jaar de Pacific gaan oversteken, http://www.pacificpuddlejump.com/
Pélagie voor anker met de nieuwe groene anti-fouling
 

Ook hier in Panama worden in dit kader activiteiten georganiseerd. De afgelopen weken waren er 3 seminars. Ook wij hebben ons (gratis) ingeschreven en profijt gehad van de informatie. Eén bijeenkomst ging over het bewaren van etenswaren op een lange zeiltocht en waar je wat kunt kopen in Panamastad; altijd nuttig. Ook van de lezing over het “tuigage” (alles wat de mast omhoog houdt) hebben wij, zeil-amateurs, het nodige opgestoken. Bijvoorbeeld dat dit na ongeveer 10 jaar vernieuwd moet worden; de Pélagie is nu bijna 10 jaar oud! Dat gaat op het lijstje voor Australië.
A.s. zaterdag is er de vertrek Puddle Jump “party” voor alle bemanningsleden. Daar gaan we ook naar toe; het is altijd leuk andere zeilers met dezelfde bestemming te leren kennen.
Zondag is het plan om te vertrekken. Als de wind niet goed is om meteen door te varen naar de Galapagos, gaan we nog een paar dagen voor anker bij de eilanden hier voor de Panamese kust, de Las Perlas eilanden. We verwachten ongeveer 8 dagen te doen over de ruim 900 mijl van hier naar de Galapagos.
Goed internet, hoera!
We hebben enorm veel zin om weer lekker een eind te zeilen. Hoe mooi de schepen door het Panamakanaal ook zijn, we hebben het nu wel gehad met de zwarte roetdeeltjes die hun schoorstenen uitstoten. De Pélagie is alweer behoorlijk vies. Tot eind maart is hier de droge tijd, dus een lekker regenbuitje om alles schoon te poetsen is er nog even niet bij, maar dat komt vast wel weer. 
Vanaf zondag zijn we voorlopig alleen bereikbaar via ons Sailmail mailadres: PD8752@sailmail.com. Een berichtje vinden we heel leuk; graag alleen tekst en geen attachments. Die ontvangen we liever via ons Gmail adres wat we weer kunnen lezen in de Galapagos.

1 opmerking:

Ad en Tineke zei

Goede reis en behouden vaart. Vooral veel zeilplezier.
Groetjes Ad en Tineke