zaterdag 16 maart 2013

Ruim over de helft

Lunchen met zelf gebakken brood op een rustige zee
We zijn ruim over de helft! Gisternacht werd deze magische grens van nog 450 mijl te gaan gepasseerd! We zijn nu aan het aftellen, een goed gevoel.
Iedere dag sturen we onze positie o.a. naar Lum, de broer van Nils, die dit op de site zet onder het kopje "Positie van de Pélagie". Ook de dagelijkse berichtjes die we hem sturen zijn daar te vinden.
Gisterochtend hebben we eindelijk de genaker op kunnen zetten. Met ruim 6 knopen wind en uit de goede richting gaat dat prima. Prompt kunnen we een dagrecord van wel 5 knopen door het water noteren. We besluiten de gennaker ook 's avonds te laten staan, er is niet veel wind voorspeld. Helaas laat de wind het helemaal afweten en de zeilen klapperen vreselijk. Niet goed dus! Nils moet uit bed en samen halen we alle zeilen binnen en gaan verder op de motor.
Lunchen met zelf gebakken brood op een rustige zee-2
We blijven bezig met de zeilen. Ieder zuchtje wind willen we gebruiken. Vooral 's nachts is de wind variabel. Ik, Hanneke, heb al 2 keer het zeil zelf laten zakken en weer gehesen zonder Nils uit bed te halen. Natuurlijk werd hij wel wakker van al dat geloop op het dek. Het is goed om bootzaken ook in je eentje te kunnen doen, je weet maar nooit wanneer dat nodig is. Met weinig wind is het niet zo moeilijk, zelfs als het pikdonker is. Daar hebben we zaklantaarns voor. Met veel wind is het vast een ander verhaal.
Nu motorzeilen we alweer sinds gisteravond. Er is net genoeg wind om de zeilen gevuld te houden, dus ze helpen mee. Maar met nog steeds ruim een knoop stroom tegen, is onze diesel slurper onontbeerlijk om toch in de goede richting te gaan. Het eerste stukje van de Galapagos staat nu voor het eerst op het scherm van onze plotter, de boot TomTom. We beginnen in de buurt te komen. Nog 348 mijl te gaan.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen: