zaterdag 24 augustus 2013

Kokosnoten

Uitzicht vanaf Also Island
Zondag 18 augustus varen we om de NO punt van Vanua Levu heen verder naar het westen aan de Noord kant van dit eiland. Dit is de leizijde, de wind en de regen komen meestal vanuit het zuiden. Niet op onze tocht naar Also Island, het waait pittig en er zitten overal om ons heen buien. Gelukkig kunnen we de ondieptes wel goed zien, en natuurlijk helpen de tracks van onze voorgangers.
We varen samen op met de Freycinet 2 met Doug en Linda aan boord en de Matin d‘Or met Alan en Pam.
Winkel opgezet door Jim en Kyoko
Zij kennen Jim en Kyoko van het vorige jaar. Jim woont op een eilandje wat hij heeft gekregen van de lokale bewoners en is zelfs Fiji staatsburger geworden. Hij probeert lokale werkgelegenheid voor de kustbewoners te creëren. Hij heeft boten gerepareerd en gebouwd, de lokale visvangst gestimuleerd en van ijs voorzien, een winkeltje opgezet en probeert de overvloedig aanwezige 
Met één klap wordt de kokosnoot gesplitst
kokosnoten  te verwerken. Natuurlijk gaat dit met de nodige problemen gepaard. Als je, zoals de lokale Fiji bevolking, altijd van gemakkelijke landbouw hebt geleefd, is het lastig om aan een werkritme te wennen. In een dorp waar veel gemeenschappelijk bezit is, is het lastig een winkel op te zetten. Het is Jim een aantal malen gebeurt dat de belangrijkste persoon uit het gebied, de bisschop, kwam winkelen en niet wilde betalen. Nu runt hij de winkel vanaf zijn eigen eiland. De overheid werkt niet mee; er is veel corruptie en beloftes worden niet nagekomen.

De kokosnoten worden geschraapt
Doug en Alan hebben hem vorig jaar geholpen de apparatuur te ontwerpen om „Virgin Coconut Oil“ te persen. Gelukkig heeft Nieuw Zeeland een schenking gedaan om de materialen aan te schaffen  in het kader van ontwikkelingssamenwerking. Nu willen ze graag zien wat het resultaat is. Ze zijn onder de indruk, het proces loopt! We zien het in bedrijf, iedereen lijkt te weten wat hij of zij moet doen. Het wordt allemaal geregeld door een van de vrouwen uit het nabij gelegen dorp, die zorgt ervoor dat er iedere dag een ploeg komt.
De droger die na veel knutselen werkt!
Jim moet er vooral voor zorgen dat de technische problemen worden opgelost. Dat is nog best een klus, want de apparatuur is zelf gebouwd en dus nog een beetje experimenteel. Alan en Doug denken hard mee, evenals een andere zeiler, ook met de naam Doug, die een maand of 3 bij Jim woont om te helpen. Nu het proces begint te lopen, wordt het belangrijk om de koskosolie ook te verkopen. Je kunt ermee koken maar het is ook prima 
DE Pélagie voor anker bij Also Island
voor massage. We denken een avondje mee en later als we internet hebben zoeken we wat nuttige adressen. We zijn erg onder de indruk van wat Jim en Kyoko, die we niet hebben ontmoet, hier proberen te doen.  Het klinkt zo simpel, banen creëren, maar alle problemen en tegenslagen die steeds maar overwonnen moeten worden. En dat in een gebied zonder electra, met nauwelijks telefoon of wegen. Alle vervoer gaat over het water naar Labasa, een paar uur varen. Jim blijft enthousiast, wat een waardevol lid van deze gemeenschap. Voor meer informatie zie hun Website:
www.alsoislandvirgencoconutoil.com

Veel regen maar ook een schitterende regenboog
We hebben een paar heel gezellig dagen op Also Island. We lunchen en eten er met zijn allen. We hebben allemaal vis gevangen onderweg, daar maken we een aantal gezellige maaltijden van die we in de simpele „kantine“ van Jim eten Er zijn een paar prachtige wandelpaden op Also eiland. Nils doet de langere route, ik de korte; ik heb nog steeds last van mijn heup. Eigenlijk willen we weer verder maar dinsdag zit de hele lucht dicht en regent het behoorlijk. We lassen een rustdag in en vertrekken pas op woensdag verder langs de kust naar het westen.

Geen opmerkingen: