vrijdag 30 augustus 2013

Pittige zeiltochten

Nadat we Sera hebben uitgezwaaid, gaan we maandag 26 augustus snel ankerop, het is nog een behoorlijk eind naar het eiland Yadua. Er staat een pittige wind die steeds meer toeneemt als we uit de beschutting van Vanua Levu komen. We volgen nauwgezet de routes van vorige schepen want aan alle kanten hebben we ondieptes en riffen. Een heel stuk gaat het pal tegen de wind in, dus de fok weg en de motoren aan.
 Eenmaal op zee gaat het hard, met halve wind vliegt de Pélagie vooruit, zo kunnen we toch nog rond 4 uur aankomen om ook de riffen in de ankerbaai goed te kunnen zien. Het is genieten weer eens lekker te zeilen. Dubbel gereefd ronden we de punt van Yadua en ankeren in een prachige baai. Dit deel van het eiland is laag, de wind giert door het want. Dat had de pilot al gezegd, in dit deel van Fiji, tussen de beide grote eilanden in, waait het veel harder dan op andere plaatsen. Gelukkig zjn er geen golven en ligt de Pélagie dus stil. We vertrouwen op ons anker en slapen prima na deze lange dag.
's Avonds bekijken we de kaarten nog eens goed, we willen naar de Yasawa eilanden en dachten „even" over te kunnen steken vanuit Yadua. Dat heeft geen van de andere boten gedaan, en niet overal is de diepte goed aangegeven op de kaarten. En dan die wind, we gaan vast veel te hard voor onbekend terrein. We besluiten via de noordkust van Viti Levu naar de Yasawa's te gaan, via de routes van de andere schepen, ook al is dat een dag extra varen. We bereiden ons voor op een pittige tocht, tegen de harde wind in. We hebben allebei een beetje de kriebels in de buik, maar eenmaal op zee doet de Pélagie het prima met gereefde zeilen. Nils zit de hele tocht achter het stuur om bij iedere windvlaag een beetje extra kunnen oploeven. Om half 5 laten we het anker vallen na ruim 60 mijl zeilen, waarvan de laatste 20 door de riffen van Viti Levu.

De heuvel brandt af op de helling naast onze ankerplek
Onderweg zien we kale, zwarte heuvels, zijn die verbrand? Vanaf onze ankerplek zien we een hele lijn van vuur langs de heuvel razen, aangewakkerd door de felle wind. 's Ochtends is ook deze heuvel zwart, triest. Er worden hier veel vuurtjes gestookt, afval wordt verbrand, de vuilniswagen komt hier immers niet langs. Ook worden veldjes afgebrand voor landouw. Blijkbaar lopen deze vuurtjes af en toe uit de hand met zwarte heuvels als gevolg.
Prachtige ankerplek by Nanuya
Nog een pittige zeiltocht brengt ons woensdagmiddag naar het eiland Nanuya, midden in de Yasawa's. Het is een prachtige plek, aan drie kanten omringd door eilanden met witte zandstranden afgewisseld met zwart vulknisch gesteente. Het water is weer alle kleuren blauw, de riffen zijn goed te zien. Er liggen zowaar nog 3 andere zeilschepen voor anker. Het snorkelen is prachtig; er is veel koraal, in alle kleuren en vormen, we zien ook meerdere soorten zacht koraal. De anemonen worden talrijker net als de anemoonvisjes, die we nog kennen uit Oman.
Eindelijk weer een mooie wandeling met prahtige uitzichten
Eindelijk maken we weer eens een prachtige wandeling over het eiland naar het strand aan de andere kant. Daar is een „theehuis" met een paar simpele houten banken en lekkere bananencake. De uitzichten zijn schitterend, het blauwe water en de riffen zijn van bovenaf goed te zien. Kokospalmen en mangroves omlijnen het witte strand. Overal zijn kleine veldjes waar taro wordt verbouwd. Maar het allerfijnste is dat mijn heup geen pijn meer doet!!
's Avonds trakteren we onszelf op een heerlijke maaltijd in het resort aan het strand.
Morgen gaan we weer een eilandje verder.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen: